"West front 1943-'44 begining of the end"

Previous topic - Next topic

Sandman

@ki i Bane, predlazem vam samo da nabacite neki spisak vozila i aviona koji mogu da uchestvuju kako bi se zainteresovani lakshe snashli. Pritom napishite i malo preciznije detalje - koji period je tachno obuhvacen - kako bi bilo lakshe za snaci se po pitanju dekala i farbanja maketa ;)

kampanja zvuchi zanimljivo - pogotovo shto nije previshe rasplinuta - obuhvata samo taj period rata, a opet ima shirok izbor vozila i aviona!

mozda se pridruzim u ovoj kampanji, ali ajd da vidimo shta nam nudite kao izbor "materijala" za rad ;)

Momcha

Sto se tice aviona neznam,ali vozila............Srki  spisak je ogroman :D
NAjbolje je ako nezna za neki avion ili vozilo neka pita.

Aki

Spisak za vozila je uzasno velik.
Kao sto je Momcha rekao,ako neko ne zna,neka pita.

Za Italiju:
10.7.1943(iskrcavanje na Siciliju) - pa do kraja '44

Za francusku:

6.6.1944(iskrcavanje u Normandiji)- pa do decembra '44(Ardenske ofanzive)

Momcha

Mozes slobodno posle da dodas i Nemacku 45 jer je bilo dosta okrsaja i pri ulasku u Nemacku
(Rurh,Remagen........)

Aki

Znam da je bilo,ali to bi mozda vec bilo presiroko :-\
Sta ostali misle o tome???

Profa

Quote from: Momcha on 01-07-2008, 12:11:36
Mozes slobodno posle da dodas i Nemacku 45 jer je bilo dosta okrsaja i pri ulasku u Nemacku
(Rurh,Remagen........)
Quote from: @ki on 01-07-2008, 12:24:45
Znam da je bilo,ali to bi mozda vec bilo presiroko :-\
Sta ostali misle o tome???
Može onda da se doda i bitka za Berlin, kad smo već tu... :-\ A pre toga i operacija Torch... :-\ :-\

Ne, mislim da se treba zadržati na ograničenju DO Ardena, pošto bi sami Ardeni mogli da budu posebna priča...
Bogu fala što sam Lala! :)

Momcha

Može onda da se doda i bitka za Berlin

Rusi su bili u Berlinu >:D

Sandman

nemojte ici predaleko sa temom kampanje ;)

po meni mislm da je sasvim ok da se zadrzimo na periodu od Sicilije DO Ardena, a Ardene da ostavimo kao zasebnu kampanju, kao i bitku za Berlin....

time ce se dobiti na ne preopshirnom, a opet ne ni suvishe malom izboru maketa za rad!

dakle, samo se usaglasite oko tachnih datuma kojima je obuhvacena tema kampanje, pa cemo onda da vidimo shta sve moze da se radi u okviru toga....

Kerber

Tacno tako.
Necemo da se rasirimo ko epidemija....
Od Sicilije do Ardena. To je kampanja. Ardeni su zaseban deo i 'ladno mogu u posebnu kampanju, kao i Berlin '45, ali ne zaboravite - Rusija, sa Barbarossom, Lenjingrad (od opkoljavanja do oslobodjenja grada), Kursk, Staljingrad...ima i tu puuuno toga da se odradi. Polako, bolje ograniciti kampanju.
Ajde prvo ovo da se sto je u toku zavrsi, pa da krenemo u  nove kampanje...Pa i ovo sa partizanskom avijacijom, se moze svrstati u isti period...(nastala po nekim izvorima '42, pa do '44 imala samo britanske avione)... valjda, plus ono sto su ukr....ovaj oteli od neprijatelja ;)

3EMYH

Jel moze maketa koja je poceta pre neki dan? Uzeo sam railway gun Leopold u 72-ci, taman moze Anzio Annie. Jedino sto je vec u fazi izgradnje.

Sandman

promenio sam anketu u smislu da mozete chekirati i vozila i avione i diorame - max je 2 izbora - iz prostog razloga kako bi mogli da se opredelimo i za vishe radova....

ja se prijavljujem sa dve makete ;) pa me zanima jel su ove dve dozvoljene za kampanju?

Academy 1/72 P-47D "Eileen" ima invazione pruge i pishe u sastavnici da je leteo sa ovim oznakama u jesen 1944.

Bane?

Italeri 1/72 Jagdpanther - pishe da je korishcen u Francuskoj - Ruen - u avgustu 1944. - znachi moze i ovo?

@ki?

Kerber

Taj P-47 je leteo sa invazionim prugama nesto posle D-dana...ovo su mu ostavili ispod krila i trupa samo zbog sopstvenih nervoznih protivuavionaca...Invazione pruge su se javile na dan pred invaziju Normandije, a na pojedinim avionima su ostale (sa donje strane) skoro do septembra '44, ako je verovati nekim autorima...
One sa gornje strane trupa i krila su izbrisali sto su brze mogli posle dana D.
Znaci - moze.
Generalno, svi tipovi P-47 (osim M) - idu u kampanju, normalno sa evropskim oznakama.
Sad cemo da nacinimo i Pravilnik. Cek' malko.

Aki

Proverio sam za jagdpanthera-odgovara.

Po auspusima se vidi da je rec o ranoj verziji jagdpanthera,koji je koriscen u to vreme.
654. bataljon je otpremljen u Normadniju sredinom juna 1944. i tamo prikljucenj panzer-lehr diviziji.
U avgustu se nalazio u dzepu kod Falaise-a,a posle odstupa prema reci Seni.

cherny

The 78th Fighter Group - The Duxford Eagles bili su stacionirani u Duxfordu od 3. aprila 1943. do 10. oktobra 1945.
Evo i Eileen: P-47D, serijal  42-28878, kodna oznaka  WZ-S, pilot  Lt. Frank E Oiler.

Posto je Oilerov prethodni P-47D Razorback 42-75429, takodje nazvan Eileen, snimljen u Boxtedu u novembru 1944, kada je prebacen u 56. FG, ovaj, koji ga je zamenio, je sigurno leteo u ovim oznakama pre novembra. Znaci, moze.

Dada

e Srki, Srki... Nikada mi ne verujes kada kazem :)

I've changed my mind. Necu da ucestvujem sa Tempestom, jer bih onda morao da farbam Clostermanov spiner u belo... Dok jos nije bio kapetan... Ako se kampanja pokrene, a verujem da hoce, nastupam sa 1/48 ICM P-51D Ridge Runner III :D Pilot Pierce McKennon.. Leteo prvo na spitu, pa se iz Eagle squadrona vrnuo u USAAF od '42.
Jel odgovara? Evo i linka http://www.original-fliegerjacken.de/nosearts_en/flugzeugbleche_p51.php
https://www.aviationillustration.com/shop/images/P-51.02.jpg
Sada nadjoh da je broj pobeda koji odgovara mojim dekalima ostvario 19.09.1944. Jel odgovara to za okvire kampanje?