Heller 1/72 Junkers Ju-52 WIP

Previous topic - Next topic

Warhawk

Pošto se u zadnje vreme čuje mnogo kritika da članovi MK rade samo nemačke avione, dobih finu motivaciju za sledeći projekat. Tako je - nemački avion!!!!! ;D

Heller-ova "Julka" je stara maketa, ali jedna od boljih maketa ovog proizvodjača.

Još pre početka sam rešio da otvorim sva vrata, što je podrazumevalo sečenje, jer su vrata data zatvorena zajedno sa trupom. Verzija koju ja pravim (Ju-52/3m g5e) nije imao vrata iza kokpita sa desne strane (njih sam zagitovao), ali je imao otvor za kabast teret sa gornje strane (ovaj otvor imali su samo modeli g4e, g5e i g6e)

Ono po čemu je Ju-52 poznat je rebrasta oplata, koja meni lično izgleda luudo, brate (ko neka šupa, hehehe ;D), i koja je bila čuvena po svojoj čvrstini. Spolja je fino predstavljena, ali problem je što treba da se vidi i iznutra, a na maketi to nije predstavljeno. Napravio sam je od alu-folije.
Naime, uzme se listić alu-folije iz kujne, stavi se na spoljašnji deo makete i dobro se istrlja prstom (ili gumicom) u pravcu linija na trupu. Naravno, folija ne sme da se pomera tamo-vamo. Posle se PAŽLjIVO podigne i zalepi trakom po ivicama za nešto ravno (poslužavnik i sl.) i šibne se 3-4 deblja sloja (može i četkicom) bilo kojeg laka (kad se osuši, lak učvrsti sve to. Posle se lakirana strana lepi za trup). Odmah sam napravio poveću količinu, tako što sam otprilike ocenio koliko mi treba, pa napravio dvaput više. Na kraju ni to nije bilo dovoljno, pa sam ponovio proces.

Onda sam u naletu čistog ludila rešio da napravim i perforirane okvire unutrašnje konstrukcije, što podrazumeva bušenje oko tri miliona rupica - RUČNO! :P

Evo kako sve to izgleda kad se zgotovi i montira...

Ju-52 je imao i neke unutrašnje okvire koji su ustvari bili zavarene cevi. Njih sam predstavio bakarnom žicom, koju sam spajao lemljenjem. Odlično, sad još samo četiri ovakva  :-X

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Hugo Sperle

ZNACI NEVERUJEM!!!  :o

Svaka ti cast ovo izgleda vrhunski!   :P

Kerber

Bravo, vedi ulozenog truda ! Jedina zamerka je sto  je nemacki avion, al' ajde da ne sitnicarimo...Ionako ih nema dovoljno na forumima. ;)
Vrlo lepo ce ovo da izgleda zajedno. Preliminarni radovi obecavaju.
Jesu li ove inutrasnje ramove dali u kutiji, ili si ih sam deljao od stirena?
Nadam,se da ces onda i pilotski prostor i sve drugo da sredis kako dolikuje.
Jedna od mana ovakvog detaljisanja, je da svuda moras da odrzis nivo i tenziju, na skoro svim delovima makete, a to zna da se oduzi, cesto se izgubi volja za dalje... 8)
Pozdrav, i napred !

Warhawk

Unutrašnji ramovi se dobijaju sa maketom (deo sam morao da uklonim da bih napravio mesta za perforirane).
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Sandman

uh, ovo shto radish mi se JAKO svidja!

za sada deluje odlichno, pogtovo ova "rebra" izbushena i rebrasti "lim" iznutra - samo nastavi ovim tempom!  ;)

zamorano

I onda nek' neko kaže da ovo nije umetnost. Ne da je umetnost, nego će da bude i konceptualna kad zalepiš polovine trupa... Kao onaj neki Raušenberg što je izlagao obrisani crtež ;D.

Zezam se - ali ima tu nečega...

Hm, ako ćeš da otvoriš sva vrata, valjda će nešto da se vidi unutra, šteta da se ne vidi jer stvarno izgleda odlično? Možda, kad si već pri lemilici, da ubaciš i neko osvetljenje u trup...

Rabb

Sjajno, sjajno, sjajno!

A to je bio nemacki avion?  ;)

Hartmann

Ih, svaka cast  :). Kao sto Bane kaze, ovo iziskuje podjednako zalaganje svuda po maketi, pa se nadam da ces uspeti u tome.
Samo napred!

Quote from: Rabb on 14-08-2008, 18:41:05
Sjajno, sjajno, sjajno!

A to je bio nemacki avion?  ;)

Ma ne, ovo je nemacHki avion  ;)
''Ljudi, imamo samo jedan cilj, a to su dve stvari: red, rad i disciplina!"

Hugo Sperle

Jeste nemacki, al` je firma Heller francuska  :D :D :D :D :D :D :D :D :D

gasha

sta ces, sto bi neki rekli nemacka medicina je najbolja na svetu

Lanmi

Vrlo ambiciozno, kolega, za sada izgleda super, jedva cekam nastavak.
Milan Vukovic
https://lanmiblog.wordpress.com/

"Sve će to, o, mila moja, prekriti surfejser, boja i vaš"

medico

odlicno napreduje sinak !
samo napred !

Boki

:o Svaka čast na spretnosti, entuzijazmu i strpljenju. Ovo odlično izgleda.

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

PELE

Uuuuuuu, dobro izgleda! :o Jedva cekam nastavak.

Pozdrav! ;)

Warhawk

E, pa konačno sam se izborio sa unutrašnjim ramovima i montirao ih na pod.

Dodao sam neke žice tu i tamo, napravio stolicu za navigatora i papučice za kontrolu pravca. Malo sam ih zakrenuo, jer sam isekao kormilo pravca i ono će biti malo zakrenuto (tek radi fore)

Sad sam uhvatio zalet, odo' da ga farbam.

To be continued... :)