Vatropljuvalo....

Previous topic - Next topic

Kerber

Spitfire , ali MK.XIIc...
Prvi Spit kome je umesto Merlin motora ubacen Griffon...
Nastao iz "velike nuzde"  ;), tj. da spreci nemacke FW190 Jabo-rei (lovce bombardere) da na maloj visini prodiru u britanski vazdusni prostor, te da svojim nimalo naivnim bombama od 250kg naprave lom (Konventri, London ist...), posto postojeci Mk.V to nisu efikasno mogli da sprece, a Spit Mk.IX je bio gospodar srednjih i velikih visina...MK.VIII su pak skoro iskljucivo bile angazovane u Aziji, pa potom Africi, pa Italiji...
Trup klasicne Km.V i kasnije MkIX i Mk.VIII su bili ovde skarabudzeni na novu pogonsku grupu, jos aprila '42, preuzeta su skracena krila iz Mk.V za borbe na malim visinama (LF), kasnijim varijantama iz IX i VIII su povecana kormila pravca, i preuzet uvlaceci repni tocak iz Mk.VIII. Prvi operativni primerak, poleteo je oktobra '42.
Avion se dobro pokazao, dorastao svom zadatku, mada se motor vrlo brzo habao, jer je avion morao da leti cesto pod punim gasom, na malim visinama, kako patrole tako i borbe. Kasnije, od juna '44, poceo je da leti i u zadacima presretanja V-1...
Bio je brzi od Mk.IX na manjim visinama, ali je od 5000m, gubio u performansama od ostalih, srodnih mu lovaca.
Bilo je 2 skvadrona, naoruzana tim lovcima, ali je u '44, samo jedan squadron ostao  operativan.

Xtrakit....1/72

Delovi na jednoj grani, bez ostataka plastike, malo pokazatelja od izbijaca, sa unutrasnje strane krila i trupa.
Plastika tvrda, kao Hasegavini tamno zeleni avioni, lakse pukne no sto se isece, ali, jedini je za sad na trzistu, pa...
Delovi odgovaraju po proporcijama, za sad se lepo uklapaju (pilotski prostor), mada nema vodjica nigde, i lepi se sve na "sudar"...Ipak, uz malo paznje, obecava...

Ja sam vec zapoceo malo ovu kabinu da raduckam, ne zurim se, pa ako stignem -stignem...Ionako sam spor k'o puz.

Sastavnica je prilicno pregledna....

Tabak decala - oznake za 3 aviona, mada mora da se proveri po knjigama, ne oznaka, nego tip aviona, jer ih je bilo i sa obicnim i vecim kormilom, i sa uvlacecim i fixnim repnim tockom, i sa manjim i vecim uvodnikom ispod nosa...Na srecu, imam reference, pa cemo videti.

Pozz !

cherny

Posto imam gomiletinu materijala o XII-ici, posto mi je to omiljeni Spitfire, kazi koji hoces da radis, pa da ti kazem kakav ima repni tocak i usis.  ;D

mutayu

Da ja odglumim (Ko)Lektora: Spitfire predstavlja osobu zenskog pola koja "bljuje vatru" ali figurativno. Znaci nije "zena zmaj" nego po naski "ostrokondja". ;D

drakii

Dobar prevod, ali koji tip kalasturski ili nedomidjeni ?, dobro spitfire, a bre Bane, svrati na konsultacije, a i bezecujem visak oznaka, odnosno brojki i slova, posto sam svojevremeno kupio short run mk XII, upakovan od stane Warrior models-a, sa neupotrebljivim oznakama, pozdrav

Kerber

* Kod nas ih zovu - Aspide, Jezicare itd...bljuju otrov, zuc i vatru ...
Izvinjavamo se pripadnicama "neznijeg" pola.

Maketa se lepo sklapa, uz malo "prijateljskog ubedjivanja", stipaljki za ves, gumica, traka, i svih mogucih nacina da prilepljeno ostane tu gde je... >:D
Kokpit je zavrsen, malo smo trimovali spoj trupa, ima da se kituje, ispred kabine i za sad ne izgleda lose.
Krila su vec bila problem: Deo izlaza karmanovog slivnika, ka repu na trupu je plici no debljina krila, pa iako sam isstrugao polutke prle lepljenja, ostaje stepenik...Ok. Opet smirgla, pa ce da padne i sloj gita....
Najvise me je pojeo zadnji deo trupa, izliven na donjaki krila, koji nije bio u "krivini" tako da legne na krivinu trupa, pa sam se tu namucio da ga grejanjem,  nekako dovedem "na pravi put". Ostala je flekica koja pokazuje gde je materijal "nategnut"..Prekrice to boja.
Takodje, krila kad se zalepe na trup nemaju potreban diedar, pa se to resava zatezanjem lepljivom trakom i lepljenjem....

Evo malo slicki kako sad izgleda:

Mozda i stignem da ga zavrsim do kraja kampanje... ;)

drakii

Gotovo li je, pitam te zbog vishka oiznaka, planiram da ga radim uskoro, za jedno 214 god., pozdrav, ti bre znash sta valja i kako valja, pa ako ja ne umem da zavrshim makete, voleo bih da to neko od "nasih" ume, a koliko se secham prinauchio si neshto..... :naughty,   :pilot

Warhawk

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Kerber

Ma, nema problema, sredjeno je to odavno. Nisam imao toliko problema kao neki koji su ga radili....a i pripremio sam se malo ranije na te manjkavosti.
Skoro je gotov Ofarban, decali legli, ostalo malo stensila, stajni trap, antenice..., al' probio sam termine za kampanju, pa ce u toku naredne nedelje, nadam se , biti predstavljen u delu - gotove makete.

drakii

Zavrshavaj ga bre, nemoj si ja, pozdrav, lepo ti ide, a video sam ga kod Barbarosse, nebi trebalo da bude mnogo dopunskih radova, shto i ti potvrdjujesh, a sada opet ja, moze li vishak oznaka, slovca..... :pilot