ICM Heinkel He 70 F2

Previous topic - Next topic

djos & filip

Juce sam postao ponosni vlasnik ove makete, pa mi Milan rece, ajde kad si vec prvi napisi nesto o maketi na forumu.

Iako nisam vican pisanju, probacu da prenesem moje utiske.

Ono sa cim se prvo srecete je VELIKA kutija sa dopadljivom slikom plavo belog He 70. U njoj, dva rama sive plastike (63 dela) i jedan providne (11 delova).

ICM maketa He 70 F2 je daleko bolja maketa od Revell-ove.Odlivak je vrlo dobar sa veoma malom kolicinom viskova plastike i bez vidljivijih "sink mark-ova". Iako sam ocekivao da ce povrsine trupa i krila biti detaljno izrezbarene panelnim linijama, malo sam se zacudio kada sam naisao na vrlo "suptilno" izvucene panele i rivete, koje je skoro jedva moguce i primetiti. Iako sam nasao u par recenzija da je ovo jedna od najlepsih prezentacija panela do sada....po meni je ovo mnogo tananao i covek mora stvarno da bude pazljiv pri smirglanju da sve ovo ne nestane u jednom potezu. Nisam probao da sastavljam delove "na suvo" ali cela izrada deluje stvarno precizno.

Unutrasnjost kabine je data lepim detaljima, komandnom tablom, sedistima i volanom (daleko lepse nego kod Revell-a), detaljima zidova kokpita, mitraljez strelca sa odvojenim municijskim kutijama, sedistima za civilnu varijantu koja se u ovoj maketi ne koriste (verovatno ce izdati maketu i sa civilnim oznakama)....ima toga jos. U oci upadaju detalji kao sto su izbusene izduvne cevi i lepo odradjeni detalji stajnog trapa.

Providni delovi su sasvim OK, sa izrazenim ramovima. Providnost kabine bi mogla biti bolja ali sve u svemu uz malo prontiranja bice sjajni.

Uputstvo za sastavljeanje ce iznenaditi maketare koji nisu radili ICM-ove makete, koji jesu...znaju o cemu pricam. Sastavnica je data kao explodirani 3D model, ne bas toliko jasan pocetnicima, ali uz malo paznje....nikakav problem.

Oznake pokrivaju dve varijante iz Spanskog civilnog rata:

"Standardna" trobojna kamuflaza i pripadajuce oznake za avion Heinkel He 70F-2, 14-36,1938.
"Neobicna" plavo bela kamuflaza u stilu suncevih zraka, oznake za Heinkel He 70F-2, 14-34, 1937.

Oznake su kvalitetne, izuzetno tanke i mat povrsine.

Po meni, iako mozda malo skuplja maketa (ali u skladu sa ostalim cenama ICM-a), za sve kojima se svidja ova brza ptica, trenutno jedini pravi izbor u razmeri 1:72

Nadam se da nisam ugusio previse, jednostavno sam morao da podelim svoje zadovoljstvo sa vama  0:)

Pozdrav svima

Ovo je samo hobi, ovo je samo hobi, ovo je samo......

Sandman

u svakom pogledu je bolje i tachnije od Revell prepaka starog Matchboxa ;)

ja sam na onoj maketi doshao do urezivanja trupa i smorio se ko dabar u plicaku :D

hvala na recenziji... i srecan rad na ovoj maketi ;)

P.S.  iako je avion broj 14-34 zapravo bio plavo-beli, ja sam ipak reshio da ga (onaj moj Revell) za svoju dushu uradim u CRVENO-beloj kombinaciji! ;) :D Chekaju se maske za farbanje...  0:) 8)

pozz,
S.

djos & filip

@Sandman

Ma nije mi jedino jasno da li ih uopste treba urezivati ili ne, ovde su krila ko decije dupence....niceg nema, a trup skoro isti. Pri cemu gde god se okrenem na internetu samo pricaju kako je ovaj avion poznat po izuzetno glatkoj strukturi. Zbog toga sam na prvi pogled bio razocaran kad sam otvorio kutiju. Ali cak i ovako, maketa daleko prevazilazi Revell-ovu po utisku koji ostavlja detaljima. Naravno o tvom radu necu da diskutujem, jer kad sam video ono urezivanje panela, skinuo sam kapu i mog revell-a poslao u DUBINUUUUU police da ceka neka bolja vremena  ;D

Pozdrav

Sandman

vrlo moguce da ako je zaista imao ravnu povrshinu onda treba da bude i na maketi ovako ravno ;)

moj ce biti sa mnogo dublje urezanim panelima... shta da se radi... ne bash realno... al mozda lepshe za oko...

nego, kako ti deluje sama plastika? tipichno ICM-ovski mekana ili...?

djos & filip

Do sada sam od ICM-a konzumirao uglavnom Messere, ovo izgleda malo tvrdje. Ali nisam bas toliki strucnjak da mogu da ocenim kvalitet plastike. Definitivno nije Hasegawa  ;D

Profa

Odlična recenzija, hvala!
Poželeo sam i ja juče da ga uzmem, ali... razum je, za razliku od inače, preovladao... :-\ A i skoro sam završio tužnog Revela i malo imam i pametnija posla nego da se ponavljam ::)
Preporučujem definitivno prateću literaturu: Quiron ediciones - Perfiles Aeronauticos n°03 - Heinkel He 70, 170 Blitz - jes' na španskom, ali slike su dobre. Ima je na svim bolje snabdevenim share sajtovima ;)
Bogu fala što sam Lala! :)

misa

Danas stiglo i kod mene  :) :) :)
Plastika je mekana, a detalji su NEVEROVATNO fini. Cak je i rivetirana, ali ti riveti su DOSTA manji od najmanjih koje sam ja video. Problem je sto detalji nisu jasni kao kod tamigawa maketa. Inace autor kalupa tvrdi da je maketu pravio 2 godine, i da je vec uradjeno panelizirano krilo bacio u djubre kada je dobio nove informacije o He 70. Navodno NEMA panela na krilima pravog He70...
Uostalom pogledajte sami kako je covek pravio kalupe za ovu maketu.

TISO

Ovo MORAM, da nabavim!
Treba li kome Revell/matchbox maketa?

Malo foto materijala:
http://usuarios.lycos.es/mrvalverde/GC182001.HTM

Pošto pametniji popušta glupaci vladaju svetom!