ИЦМ & Роден ЛаГГ-3 серија 1-4 1/48 & 1/72

Previous topic - Next topic

oddball

ofarbana maskirna sema, sada ide detaljisanje oko panelizacije, ciping, vedering i sve ostalo uz to...
Par fotki:

Maskirna sara je radjena po crtezima koje je proizvodjac prilozio uz maketu. Mada ovde http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/galachenko/galachenko.html se vidi da je na mestu crne zapravo neka tamnija zelena. Ja sam se ipak odlucio za ovu crnu jer su LaGGovi zajedno sa Iljusinima jednosedima u to vreme bili farbani sa crnom ili tamno zelenom. Ako gresim, slobodno ispravite.

Poz
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

PELE

Pozz

Mnogo dobro izgleda!

Ne znam zasto imas ovoliko dlacica na maketi... :-\

Uzmi parce Blutack-a i tapkaj po delovima gde imas dlacica, skinuces ih, ne sve ali vecinu hoces.

Hajde sada dekale da vidimo.  ;)

sezan

"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

vlajko&marko

Kerber

Ovde jos bela fali pa da bude Galchenkov avion, sa crnom macom...Nadam se...
Dobro je za sada, samo ne idi u "what if".

oddball

@ PELE:
Dlačice su od krpice, jer posle poliranja pastom isušujem maketu da ne bi ostali "otisci" vode na površini. lako se uklone kompresorskim izduvavanjem.
@ sezan & vlajko:
Hvala na pohvalama; istražujem (za mene) nove tehnike i drado mi je da vam se sviđa jer kapiram da u tom slučaju radim kako treba.
@ Kerber:
Pokušavam da ne odem u "what if" zato sam i pratio šemu farbanja. Ovaj i treba da bude Galčenkov ali koliko na kutiji piše njegov avion sa ovim belim dofarbanim površinama imao je belu a ne crnu mačku. Mada, ako je imao crnu staviću crnu.
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Kerber

Evo linka...mislim da znaju svoj posao, pa onda "turi" belu macku.  -http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/galachenko/galachenko.html

Bolje bela macka nego ruzicasti slonovi koji lete...to bi znacilo da negde vladaju pojacana alkoholna isparenja i opasnost od vazdusenja....

oddball

prema tom linku sam se i orijentisao kada sam mislio na boju macke. papa_bear ga je postovao jos ranije. ali, svakako hvala.
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

oddball

Mali progres... Prelakiran MM akrilnim sjajnim lakom i malo je površina ispala hrapava te mi tu treba savet kako to da popravim. Da li ja stavim još alkohola prilikom pripremanja za prskanje ili nešto drugo radim pogrešno?
Dekali su malo iskrzai jer sam bio prinuđen tako da uradim. Prvi dekal (broj 76) koji sam stavljao na levu stranu trupa prilikom pozicioniranja i fiksiranja se iscepao. To je deo na uglu "sedmice", pa sam odlučio malo da "iščukam" i ostale dekale. Sledeći korak je ponovno prskanje sjajnim lakom, pa panelizacija, i potom polusjajni lak. Dalje ostaje farbanje guma, postavljanje pito cevi, spinera sa elisama i to je otprilike to. Ako uspem da ga završim do kupa možda ću ga doneti da bacite pogled koga interesuje.
Malo fotki:

Houp ju lak it!
Poz
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Kerber

Verovatno je lak malo gusci bio ili si preterao sa pritiskom..onda stvara "pomorandzinu koru ili celulit" na maketi...

Probaj da ga predjes cetkom i prontom, da se malo ujednaci povrsina, pa posle matiraj.
Inace- dooobar !
Svidja  mi se sto ga radis po shemi...nije what if....

oddball

Probaću sa Prontom, nema mi druge. Mada, interesantna stvar mi se desila kada smo već kod "pomorandžine kore"... Isto mi se desilo i na Šturmoviku sa NS-37 topovima prilikom lakiranja sjajnim lakom, ali kada sam naneo polusjajni površina se prilično izjednačila. Oseća se pod rukom da nije idealna, ali je daleko bolje nego sto je bilo. Možda sam taj polusjajni bolje pripremio za prskanje, ne znam. Ali, ipak ću poslušati tvoj savet i naneti pronto pre nanošenja poslednjeg sloja laka.

Sinoć sam izvlačio panele, a jutros rano pre posla sam ih sređivao i dorađivao. Kada se vratim planiram da sredim izduve i ofarbam gume, pa kada se to osuši onda ću premazati Prontom. Posle ide lakiranje MM polusjajnim lakom, i posle toga prskanje gareži kod izduva i kod naoružanja.

Neće biti završen do kupa, ali ću postovati slike ovde.
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Kerber

Ne zuri za Kup. Bolje ga lepo doteraj do kraja, pa kad-tad, nego da ga zbrzas....maketarstvo je vreme i strpljenje (gle ko se nasao da ti kaze... ;)).
Samo lepo razredi mat lak na kraju (ja ga razredjujem da bude kao mlekce tecan) i sa desetak cm razdaljine, manji pritisak. Pa bolje dva- tri puta da ga oprskas nego da ti se opet nabora povrsina. Ne znam koji je lak u pitanju, al' ako ide pronto kao zastita ovoga pred matiranje, ja bih uzeo enamel lak, cisto da ne podigne nesto ispod. Sta misle ostali maketari?

sezan

Opasna sema,bas je lep!Meni je dobitna kombinacija ,Pronto kao zastita (i podloga za dekale) farba i dekala i na kraju uljani lak !Nikad nisam imao problema! Pozdrav!
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

oddball

U pravu si Kerber, maketarstvo je kao voznja: bolje stici 15 minuta kasnije nego 40 godina ranije.
Nisam stavljao Pronto, vec sam prelakirao avion sa dobro razredjenim MM akrilnim lakom. Lakiranje je sporo islo jer se lak stvrdnjavao na kraju dizne pa sam morao da cistim prilicno cesto. Tako to ide kada kao razredivac za akrile koristite alkohol. Dosta je ubilo narandzinu koru koja je bila. Ostao je i mali silvering na kraku petokrake na donjoj povrsini krila. Staklici su bili u Prontu preko noci i nisu jos fiksirani, to cu veceras da uradim. Ostalo je jos da se poliraju krakovi elise i da se zajedno sa spinerom lakiraju.

Fotke bez blica:

Fotke sa blicem:

Houp ju lajk it.
Sledece na tapetu u ovom topiku bice Rodenov LaGG u 1/72.
Poz
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Kerber

Ako dobro vidim (a to je vec pitanje), cini mi se na jednoj fotki da je opet malo gusci lak bio, al' nisam siguran u to, pa da ne navaljujem da nesto opet prepravljas.
Svidja mi se maketa. Lepo izlaze linije panela, mozda malo prejako crno/tamno sivo na donjakama krila, ali, dopalo mi se sto su bas ostre...I kabinche lepo izlazi, iaoko ispod poklopca.
Kad ga dovrsis, daj jos slika. Jos malo je ostalo do toga.

Veoma dobar !  ;D