MiG-29 ViPVO Srbije 1/72

Previous topic - Next topic

Sneni

Još malo pa gotovo. Sviđa mi se, samo udri ;D
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

sezan

Najgore je kad zuris ,tu sam se opekao vise puta!Jednostavno nema zurbe..ne ide!Mislim da si trebao da skratis izduvnike ali dobro,neko to radi a neko ne!U principu to je to!Prelep avion..najlepsi!Pozdrav!
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

majstor Kole

Zdravo Nemsy.
Čisto i pedantno sklopljen MiG-29 sa sitnim detaljima u samogradnji, odlično odrađeno.  :bravo  :god
Šta se tiče boja nažalost je potpuno promašeno ! Izvini za ovo, ali šta je tu je, nisam ljubomoran (daleko od toga) samo iskren !
Boje moraju biti sledeće HUMBROL 127 "Satin US ghost grey" i 164 "dark sea grey". Nisam ja to izmislio već je činjenica. Evo ti link pa se sam uveri. Od HUMBROL-ovih boja nema boljih, bilo za avione ili za tenkove. Sve nijanse su na raspolaganju.

http://scale-models.nl/cc-humbrol.html

Pošto je ITALERI-jev MiG-29 jeftin kupi drugi i odradi ga isto, samo sa drugom bojom i uočićeš razliku.
:caooo :caooo :caooo

airbamby

Nemsy lepo napreduje ovaj migonja, vuce i mene da uradim jedan ovakav  0:)

Quote from: majstor Kole on 06-12-2009, 18:41:33

Boje moraju biti sledeće HUMBROL 127 "Satin US ghost grey" i 164 "dark sea grey". Nisam ja to izmislio već je činjenica.

Majstor Kole na cemu baziras ovu cinjenicu kada je proizvodjac nalepnica savetovao da se koriste humbrol ekvivalenti 125,127.106 i 145

http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Nemsy_29

Pa majstor Kole donekle bih se slozio sa tobom.Humbrol 127 je za MiG-29 18101, ali ja radim MiG-29 18108 koji jeste plav(boje su trebale da budu svetlije ali sam i dalje amater tako da radim sa gotovim farbama).Boje sa kojima sam ja radio stoje u sastavnici Lift Here.Boja HU-127 je koriscena za kutije stajnih trapova i gale panel.

A razliku izmedju 18101 i 18108 mozes videti ovde(delimicno)
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/3/0/9/1610903.jpg

A ovo je masina 18108
http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/8/6/7/1394768.jpg

Pozdrav, i nista licno...Samo branim svoji rad  0:)  :cheers

Sneni

Možda će boje izgledati bolje nakon mat laka i na dnevnom svjetlu :) ovako ih gloss finiš potamnjuje, a fotoaparat obično "laže" pri vještačkom osvjetljenju.
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

majstor Kole

Pozdrav Airbamby.  :caooo
Moja činjenica bazira na tome da godinama tokom izrade maketa proizvođači često greše, a boje jedino pogađaju kad su američki avioni u pitanju. Pošto lično imam MiG-29A u 1/32 od Revell-a koji već mesecima pomalo pravim, pozabavio sam se i tom problematikom. Uzeo sam original slike novih migova, otišao u prodavnicu maketa i upoređivao sa teglicama HUMBROL-a. Onda sam upravo uporedio i uputstva od LIFT HERE DECALS i shvatio da su malo omašili u nijansi. Broj 127 za osnovu je na svom mestu, kao i 125 za nos. Ali ostala dva broja ? ? ?

Isti takav slučaj imao sam sa svojim migom 29 u 1/48 JNA/VJ. Italeri tvrdi da je 127 + 128, a LIFT HERE kaže 127 + 120. Ode ja u prodavnicu te nađe onu staru rusku boju od HUMBROL-a, čuvenu "RUSSIAN BLUE" mislim da beše 115. Neka vrsta sive sa blagom nijansom na plavo/zelenkastu boju, da kažem "golubija boja". Odradim ja posao i eto ti čuda boja odgovara. Odavno sam prestao da slušam uputstva proizvođača i to od 1995 godine kad sam M-84 u 1/35 navodno trebao da ofarbam u srednje zelenu boju umesto u SMB Revell 362. Skidanje boje je potrajalo, a proizvođaču sam j***o sve po spisku.
Zato svakome mogu samo da savetujem: Uzmi dobru original sliku u ruke i pravac maketarska radnja sa HUMBROL-ovim bojama !  :rtfm

Prava je šteta kad čovek uloži mnogo truda u izradu makete i sitnih detalja, a na kraju ga zezne "stručno" mišljenje nekog daltoniste od proizvođačkih kuća !
  :think

Nemsy_29

Definitivno me tera neki maler uz ovu maketu  :-[

Nekako mi je canopy dosao u dodur sa revellovim lepkom  :headbang :headbang :headbang
Sad lagano resavam situaciju alkoholom i smirglom 2000(pod vodom naravno), posle toga ide poliranje pastom za zube i gloss lak...Nadam se najboljem  :headbang

Dada

@kole:
Boje su verovatno uzimane spram pravih aviona, ne spram slika... Dovoljnbo je da osvetljenje malo bude zeznuto i bice totalno druga nijansa boje...
Uporedjivao sam sa pravim avionom, samo treba malko posvetliti boje, zbog razmere i to je to, kao sto je lift here dao u sastavnicama....
Ne znam zasto dizati dzevu i izmisljati toplu vodu, kada je sve vec receno...
Nemsy, samo lagano, svima se s vremena na vreme desavaju takvi projekti...
Ako ne ide, odlozi je da se ohladi, uhvatice te ponovo mig manija... Bolje tako nego da silujes, pa zeznes nesto...

airbamby

Pretece me Dada sa odgovorom, eto cisto poredjenja radi

Fotografije su slikane istog dana sa razmakom od par minuta samo sa dva razlicita aparata...
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Milan18111

I ja bih se slozio sa Bambijem i Daliborom da fotografije ne treba uzimati kao vodilju za odredjivanje boja.
Evo ova fotografija 101-ce  koju imas u potpisu uz svaki post je najbolji primer,ista boja a tri nijanse (na vertikalcima i ispod kabine).
Cak i ova fotka 101-ce i 108-ce u paru koju si postovao nije merodavna,uporedi izduvnike,oznake,videces da su na jednom aparatu svetlije a na drugom tamnije
samim tim su i kamuflazne boje razlikuju.
Uslikaj 29-ku na dnevnom svetlu, boje ce biti realnije pa da vidimo.

Nemsy_29

Problem je delimicno saniran  :P
Jos malo smirglanja 2000-arkom  posle pasta za zube...I farbanje dela stakla na kom je lepak "pojeo"farbu.Inace prikacio sam trapove...A migomanija me odavno drma  :lol
Posle ovoga radim sabrea, 727, i onda krece serija MiG-29-ki prvo UB pa posle kud me put nosi  :mjetal

Sandman

Quote from: Nemsy on 07-12-2009, 00:04:05
Posle ovoga radim sabrea, 727, i onda krece serija MiG-29-ki prvo UB pa posle kud me put nosi  :mjetal

a obavezno i bar jedno 4-5 komada MiG-21 ... neshto ih nismo vidjali mnogo u poslednje vreme  :D

e, obavezno donesi ovu maketu na NG Kup, zavrshio je ili ne kako treba - kad si se vec ovoliko muchio bio bi red da vidimo uzivo i ove boje, i detalje, pa da ti damo koji savet ako treba za ubuduce da poboljshash tehnike.. meni sa slika deluje skroz OK...

za boje necu nishta da komentarishem dok ne vidim uzivo - samo uzivo poredjenje boja ima smisla, svaka odshtampana slika se moze bitno razlikovati od originala, i to drastichno (zavisi i od samog fotoaparata, i od shtampacha u foto-radnji gde su slike odshtampane!) ... bitno je da tvoja maketa generalno lichi na pravi po pitanju boja.. e sad nijanse.. sledeci put ce biti bolje - to je ono shto se naziva iskustvo i praktichna primena istog! ;)

dragan_mig31

nekako su mi boje pretamne :S ali super izgelda i tako :)

Nemsy_29

Jeste boje su tamnije malo al nema veze...

@Sandman:Naravno da ga donosim na NG, prvo je bio predvidjen za takmicarski deo, ali zbog ovog problema ide u izlozbeni deo  :)
A za MiG-21...bicu iskren Zvezdin BIS je zarazna maketa...Hteo sam njega da radim za NG ali je bio rasprodat kad sam hteo da ga kupim...Videcu sad na NG da pazarim 21-eve(naravno bice domaci  :D)ako ih bude bilo.