Diorama "Đe ba zapelo"

Previous topic - Next topic

GBU-10

Meatbag

Meni se čini izvrno, jedina zamjerka ide veličini podloge, čini mi se malo premala  :super. Zanimljivo kako su napravljena oštečenja na tenku, sviđa mi se. ALi OK, ja sam ipak početnik...  :think

Zokinho

Quote from: Sijamski_Mrmot on 25-10-2009, 21:41:32
Mozda je mislio jer su malko podebele a i sneg se uplasio pa nije smeo da pada jedino na njih?  :super

Salim se, paaaa, ako je tenak napusten i ako su imali vremena, sigurno bi pokupili "rezervne delove" za neki drugi... ima tu poente :)

Ah da... ne znam da li je u tom clanku za sneg po kojem si radio to spomenuto, OBAVEZNO prelakiraj tj preprskaj celu scenu posto, ako ostavis nezasticeno, racunaj da ti sneg pokupi prasinu + pozuti za jedno godinu dana...

Pozzzz
Mirko

pa malo je meni nelogicno da nose delove gusenice ? koliko su one teske? bas da ih vuku za drugi tenk koji verovatno ima svoje....  :-\  ,

Sijamski_Mrmot

;D Evo ZAŠTO sam pisao onu temu oko komentarisanja radova :)

Što neko rece, "svega ovoga ne bi bilo, da je Pera na vreme otisao u policiju"...

Salim se, naravno.

Prvo, te gusenice su ti jedine ciste od snega pa izlgedaju kao da na njih, nekom magijom, nije padao sneg. tj. ostavljaju utisak da su namontirane na tenk posle snega... to, verujem, nisi zeleo da postignes. Najlakse resenje? dodaj malo snega preko njih.

E sad, drugi deo tvog komentara... Eto zasto vecina nas insistira da se pre sklapanja makete koju zelite, prvo malo upoznate sa time sta sklapate.

Kraljevskog tigra krasi jedna zanimljivost a to je da ih je vrlo malo unisteno u borbi a mnooogo vise njih je napusteno tokom borbi zbog nedostatka goriva (trosili su oppaaaalaaaa...), kvarova na motorima i, nama najzanimljivijeg razloga, pucanja gusenica! Razlog je prost, vozilo je bilo PRETESKO i verovatno je bila u pitanju neka greska pri proracunima dizajnera. 

Tako da je vrlo, vrlo logicno da bi posada ili pratece ekipe, naravno ako je bilo vremena, pokupili gusenice "za kasnije". Ok, mozemo reci da nisu imali vremena ali onda ispravi ono navedeno sa snegom.

Ovo ti ne pricam da bih sad ja kao bio extra pametan... svojevremeno sam osvojio nekoliko medalja, medju kojima i jednu zlatnu, za Tigar I u 1:35. Da bi mi, tek na jedno sedmom takmicenju sa tom maketom, bilo ukazano da sam greskom stavio rezervne gusenice sa obe strane kupole... Zanimljivo da ni Ja, ni sve sudije koje su pre toga dodeljivale medalje toj maketi, ni prouzvodjac (na sastavnici isto stoji tako) a ni jedan deo stranca cije sam makete gledao, nismo znali za tu jednu malu "sitnicu" da se nije stavljalo tako iz prostog razloga sto onda ne postoji nijedan polozaj kupole koji omogucava da se na tenku otvori poklopac motora! :) To je jedan od razloga zasto kritikujem domace sudije cesto ali to nije tema ovde...

Znaci, ocekujem sa nestrpljenjem nove fotke sa ispravkama koje si prihvatio da ces uraditi pa da caskamo jos malo.

A ocekujem i pivo, utrnuse mi prsti od kuckanja  :cheers

Pozdrav,
Mirko

Momcha

Kraljevski tigrovi su i te kako unistavani u borbama,da je bilo napustenih,bilo je ali su i oni "razneseni" od strane sopstvene posade.
Od 1944 pa do kraja,Nemacke snage su bile u haoticnom stanju povlacenja (ako iskljucimo Ardene,mada je i tamo organizacija trajala koliko i magla)
i nisu imali vremena da skidaju viskove,pogotovu gusenice sa Kraljevskih tigrova za neki sledeci.Mogucnost nosenja delova je bila skromna,jer nije dolazila konjica
po svaku posadu.Cak su napustanjem tenkova rizikovali vojni sud,pogotovu sto je Hica zabranio to povlacenje i ostavljanje vredne opreme.
Elem,da ne bude O.T. ovo ti je medju prvim dioramama.Za pocetak je ok.Sad si skupio savete pa ces sledecu da uradis bolje.

Sijamski_Mrmot

Momcha, nije OT ako dajemo informacije o necemu sto je na sceni :)

Ok, kuckao sam sa telefona pa sam toliko skratio da je ispalo bezveze :) Tacno, ti si potpuno u pravu sa su unistavani u borbama! Ja sam hteo (a pogresno ispade) da kazem da ih je bilo tesko unistiti u frontalnom sukobu, dobar deo je unisten bombardovanjem iz vazduha, napadima sa strane i slicno... takodje ima dosta tih slucajeva da su napustani zbog nestanka goriva, mehanickih kvarova i kvarova na samim gusenicama, pa kao takvi unistavani od strane samih posada (sto ja ne smatram "destroyed in combat" pa se zato nismo razumeli). Hica jeste uveo preki sud ali po mnogim svedocenjima nije to bas donelo previse uspeha.

Ono sto je bitno za coveka kojem komentarisemo smo mu vecinom naveli, treba dodati figure, popraviti podlogu sadjenjem "biljaka" i dodati sneg na gusenice (pretpostavljam da je dobro zalepio za kupolu pa da ne pokvari celu maketu skidanjem). i bice super diorama!

A sledeci projekat kad krene, od pocetka kaci slike, dajemo predloge i opaalaa, eto takmicarske scene dok kazes Tuborg... pardon, keks! :)

Pozdrav,
Mirko

bokaso 1

Cestitam kolega, Stvarno impresivne promene na bolje... Nebilo ti zapovedjeno dodaj koji kamicak, travu, drvi, putokaz, deo bacene opreme, mrtvog... ( obrati paznju na travu , sneg je)... Inace mi se svidja.....  :cheers :cheers