King George V od lima

Previous topic - Next topic

zocko

Evo ja poceo nesto u zimske dane, jes da mi je zauzeo pola sobe (u razmeri 1:200) sto ce reci metar i nesto u duzinu. Ali moram tako jer sitne detalj ne mogu bas da napravim u manjoj razmeri.

zocko

Sreca pa sam nezaposlen ovih dana, tj. cuvam decu i ubijam vreme, inace zagrizao sam veliki mamaccccccc... :headbang Ali bice, a mozda ce i da plovi sta mislite? Razmisljao sam da napravim jedan u RC varijanti, ima li neki predlog?

zocko

Heavy duty job je zavrsen. Sad ide lagano kitovanje i ostalo u cemu bi mi trebala mala pomoc.  :think

menestenasli

Fin pocetak. Ne znam kako si zamislio izradu, ali ako si planirao da gitom zaravnas trup nadam se da si ga napravio manjeg za debljinu gita koju zelis da naneses. Ako nisi onda bih ti preporucio da to nekom masinom izravnas. Mozda bi ti bilo lakse da za sitnije detalje koristis tanji lim ili plastiku. Napravi rupe koje odgovaraju poprecnim presecima trupa i koristi ih za kontrolisanje oblika trupa dok radis.

Boki

Wow!! :o Impresivan projekat. Svaka čast. :bravo

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

zocko

Pa ovako, git ide preko svega ovoga jel da, i to nece biti deblje od 0.5 mm zavisno od mesta negde manje negde vise... Nije mi poenta da bude savrseno precizno izvedeno, sto se tice krajnje dimenzije koja ce biti posle smirglanja, jer mi je to mnogo tesko da izvedem, znaci da ga merim u deseti deo mm. Ja cu gledati da se ne budu videle nikakve nepravilnosti koje ce odudarati od slike gotove makete, i da podloga bude savrsena za dalje bojenje. Znaci, oko ne sme primetiti nepravilnosti , prema tome se upravljam. Oblik trupa je, prema odstampanim segmentima uradjen, pa recimo vrlo precizno, negde ima supljina, negde malo viska, negde malo manje, ali se sve to poravna vrlo lako posle sa slajfericom,  i na kraju rucno smirglanje vodenom, grubljom pa finijom smirglom. Kad sve to zavrsim, odstampam segmente koji idu poslednji i na njima se vidi tacno gde treba postaviti koji deo na trupu, npr. otvori za sidro i svi ostali zljebovi i otvori, pa isto tako i mesto gdde ce biti toranj i topovi. E za ove delove koristim lim 0.5 mm koji se lako sece makazama a ne varim nego ih lemim plinskom bocom i kalajem, koji ne krivi lim i vrlo se lako skida visak. Postavicu foto kasnije. Meni je najveci problem farbanje, i one vase maketarske tehnike koje dolaze do izrazaja na kraju. Za sad nemam air brush, pa se dovijam nekako, ali docice pojacanje uskoro nadam se  :cheers

zocko

Quote from: Boki on 14-11-2009, 13:33:15
Wow!! :o Impresivan projekat. Svaka čast. :bravo
Hvala boki, trebalo bi dobro da ispadne, samo bez zurbe jel da...

zocko

Evo prva ruka gitovanja i smirglanja. Da se isprave mali nedostaci, ima tu jos posla, ali ovo je vec laganica. :zvizduc:violin. Pa da slomimo sampanjac od njega na kraju  :cheers

zocko

Nije lose s obzirom da su obicne cackalice... :naughty

Hartmann

Zoki, odlicno je ispalo  :). Inace videh sinoc ovu grdosiju uzivo, bice mocno!!
''Ljudi, imamo samo jedan cilj, a to su dve stvari: red, rad i disciplina!"

zocko

modellius

svidja mi se paluba, odlicno je ispala, samo za boju drveta nisam siguran, cini mi se malo sareno sa obzirom da su se na tim brodovima palube radile od tikovine, mozda gresim ali proveri za svaki slucaj, pozdrav
Michael Wittmann   s.SS-Pz.Abt. 101       138 kills
Maketarski Savez Srbije http://www.mss.in.rs/

zocko

Gledajuci palubu na onoj papirnoj semi gde je ona odstampana u boji, vidi se dosta sarenila, daske su za nijansu manje nego ovde kod mene, ali ja ne tezim za sada perfekciji, ovo je ipak za mene nesto novo nisam ranije ovo radio.

Presao sam osnovnom bojom, koja mi ujedno sluzi i da popuni riseve i male rupice, pa posle vodenom smirglom izglacam povrsinu i tako je pripremim za farbanje. Ide polako ali sigurno, sve zavisi od trenutnog raspolozenja, i inspiracije.
Evo propeleri dosli na red...

zocko

Evo prvo farbanje trupa. Da li sam pogodio boju sta mislite? Uzivo deluje malo tamnije nego na slici..

Evo jos nekih slicica... Pa cu neko vreme da se odmorim malo, da prikupim energiju za sitne detalje i da pre svega pozovem u pomoc.

divvac

stvarno svaka cast!
sad sam pogledao bokasov rad,pa sad tvoj i stvarno momci svaka vam cast!
kapa dole!  :pilot
moja Prva turska