USS Voyager, Revell, 1/667

Previous topic - Next topic

Reaper

Ovo su manje vise svi vidjeli, ali eto, posto nema ST maketa u ovom dijelu foruma, pomislih da nemoze skoditi, nek se nadje.... ukoliko smeta, lako je obrisati....

Revell, 1/667, dosta skreca, osvjetljenje, par bizarnih nesreca koje su pratile ovaj projekt, tako da je ispao onako..... napola, ali ne zalim se, nije toliko lose, a sljedeci ce biti jos bolji....

Sandman

Sjajno!

Da li je osvetljenje sastavni deo makete, ili si ti sam reshio da unapredish maketu na ovaj nachin - veoma dobar efekat si postigao!

airbamby

Auuu alal vera, bas mocno izgleda...
Led diode su zaista dale fantastican efekat...
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Kerber

Nisam ovo cudo video gotovo, al' sada...reminiscencija na mladost-loodost, kad sam bio fan Zvezdanih staza i slicnih SF filmova... :D

Bez obzira na sve, odlicno izgleda, efekat sa osvetljenjem je uspeo, veoma, a takodje i efekat ostarivanja. Nista previse - taman !

Imas li onaj stari Enterprise, sa veeeeelikim tanjirom? Taj bih voleo da vidim...

Reaper

Sandman> ne, osvjetljenje je "uradi sam"..... to je podrazumjevalo busenje svih ovih prozora, koje revell ne samo da nije napravio otvorene, vec ih je napravio totalno pogresne velicine/oblika.... i onda hrpa ledica, par cipova, i to je to... sve u svemu nije lose, iako cu drugacije iduci put....

Inace, revell je sad reizdao voyagera, ali onu "special" edition, koja ima bolje decale, pravilne prozore, prozirne dijelove za deflektor (radi osvjetljenja, ja sam ovdje improvizirao), i jos neke dodatke koje ova moja verzija nije imala, pa ako nekoga zanima....

Kerber> imam manje vise sve ST brodove, jasno, ove najbitnije - Voyager, Defiant, Enterpise A, Enterprise D, Enterprise E, NX-01, DS9 postaju, Klingon Bird of prey.....  8)

I ja bih ga rado zapoceo, ali ogroman je, metar duzine, promjer tanjura kao televizor, jednostavno nemam mjesta za njega u kuci.....

milten

SUPER

Drago mi je da neko ovde radi i Star Trek. Ja sam pre 3-4 godine sklopio USS Voyager firme Bandai.
Nabavio sam i Revellov USS Voyager, starije pakovanje. To je moj omiljeni svemiski brod.

Ako imas neki drugi brod uradjen, obavezno okaci. A zanima me i sta je u kutijama onih brodova kojih nisi uradio.
Narocito Klingon Bird of prey ...
MK "Narednik Mihajlo Petrovic" Nish
http://nmpnis.wordpress.com/

Reaper

Bird of prey radim ali jako polako....trenutno skrecam "topove" i busim rupe za osvjetljenje.... plan je do 5 mjeseca da bude gotovo.... :)

U kutijama....hmm reci sto te zanima pa ti poslikam..... postajem sam sebi dosadan s time, ali stvarno nemam mjesta da ih drzim kad budu gotove, pa ni ne pocimam te makete. Barem jednom dnevno me uhvati ludilo da pocmem nesto ali cim otvorim kutiju odustanem......

Kakav je bandai? On dodje vec nesto ofarban ili tako nekako ako sam dobro skuzio? Btw, preporuka - prodaj tog voyagera i nabavi sad ovo reizdanje. Mene je sa postarinom dosao 25 eur, nikakva strasna cifra.... Ovo staro pakiranje ima manje detalja, netocne decale, i jako malo istih, dok je u ovom reizdanju (to je onaj stari "special edition" ako se sjecas/pratis to) imas puno vise decala, boje su tocne, rjesena su neka pitanja oko prozora, dodatni detalji, prozirni dijelovi eflektora, unutrasnjost shuttle-baya, mali shuttle.... definitivno vrijedi te pare.. jasno ako si bas fan, ako si povremeni obozavatelj, i ovo staro izdanje se moze odlicno napraviti, samo imas vise muke....

milten

Pa slikaj Bird of prey i okaci u "projeti u radu". Zanima me i USS Enterprize E, DS9, Defiant ...

A Bandai je zakon. Malo komplikovaniji snap kit. Meni je komplikovano bilo to sto sam morao da se zanimam sa elektricnim instalacijama a o tome ranije nisam imao pojma. Sve je lepo dato u kutiji, nista ne improvizujes samo ides po sastavnici, sve se uklapa savrseno, sve ofarbano, dekali savrseno stavljeni (ako su ovo dekali uopste)
... Doduse i cena je boli glava. Mislim da negde imam slike.
A kad se sklopi toliko lici na ovo sto si ti napravio da sam u prvi mah mislio da si sklopio Bandai Voyager a pricas da si doradio i elektrificirao Revell-ov da bi ispao veci baja.
Onda sam lepo uzeo Revell-ovu nesklopljenu maketu, Bandai Voyagera i uporedio sa tvojim slikama na ekranu. Prepoznao sam detalje posto se Bandai i Revell ipak razlikuju i mogu da ti kazem - SVaka CasT. Dobro si uradio posao. Bandai ima zglobove koji spustaju i dizu motore kao u uvodnoj spici serije a Revell nema. Na primer. Revel ima dublje panele a na Bandai su jedva vidljivi ...
Svetlo koje se vidi sa prozora broda napred, kod tebe je plavicasto a na Bandai je belo (osim na motorima i deflektoru). Bandai ima lepsi oblik tanjira, Revel je cini mi se tu malo zeznuo stvari.

A ovaj novi Revelov VOyager cu definitivno da nabavim ...

UrbanKnight

Reaper

Bandai je u drugom mjerilu, mislim da zato dolazi do razlika u tanjuru, revell je radio cudno mjerilo pa je tanjur malo "izduzeniji" ali odgovara obliku.... ma to je ionako manje vise, nema tu prave stvari po kojoj bi radili, imas studijski model i hrpu CGI-ja, tako da imas odstupanja koliko hoces i u samoj seriji a kamoli ne na maketi....

Sto se motora tice, i revell je predvidio da ih mozes pomicati i podizati (obrati paznju na one dvije sipke koje idu u polovice nosaca motora, u sastavnici oznaceno sa "ne ljepiti"), medjutim, kad tu prodje zica i instalacija od osvjetljenja, nisam htio riskirati da se zaigram micanjem motora pa da slucajno prekinem koju zicu i unistim osvjetljenje, pa sam zaljepio to u donji polozaj. Nadalje sve sto vidis na drugoj slici, znaci zadnji dio trupa, nosaci motora i slicno je skrecano, jer mi je pao na pod, razbio se u komadice, pa sam sve to morao ispocetka krpati fibeglasom, a tu su otisli svi detalji, pa sam ih morao skrecati.... Svjetlo je plavicasto, kasno sam se sjetio da "bijela ledica" daje plavicasto svjetlo.....

Evo ti par slika kako je to izgledalo negdje u sredini procesa krpanja....... cisto da vidis...

Slike bird of prey stavim, samo da napravim nesto konkretno zasada samo mjerim i rezem..... A ove ostale ti poslikam i stavim u recenzije....

Sneni

Odličan je, obožavam ovaj brod i serijal ;D Pratio sam rad na OMF-u pa znam kroz kakvu si borbu prošao radeći ovu maketu, odlično si se izborio na kraju :bravo
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

tenk

ah konacno ovako nesto!prelepo izgleda svaka pohvala i na radu i na izboru!jedno diskretno pitanje,gde nabavljas makete st serijala?konkretno voyager,i klingonske bird of prey?preko neta ili u nekoj radnji?

www.oluj.org
"May God have mercy upon my enemies, because I won't."

Reaper

Najcesce ebay i imas par shopova specijaliziranih za te sf makete... Medjutim, vecina tih maketa je davno OOP, znaci ostaje ti jedino ebay kao izvor nabave.

Voyagera imas na modelhobbiesu, s postarinom do hr nekih 25 eura. Polar Lights Enteprise u 1/350, enterprise u 1/1000, enteprise nx-01 u 1/1000 imas na vecini shopova, preporuka ti je za americki culttvman shop. Takodjer, ove godine trebaju izaci jos neke makete, novi enterprise iz ST 11, te jos ponesto u tim "malim" mjerilima. Cijene su ti od 10-30$ plus postarina.

Nadalje, Enterprise E (Amt/Round2) u 1/1400 imas takodjer na vecini shopova, to je novo reizdanje. Enteprise (NCC-1701) u 1/650 od AMT-a takodjer imas i po shopovima.

Enterprise B, Enterprise C, I Enterprise D su nedavno reizdani, no nema ih vise po shopovima, cijena im na ebayu ide cak i do bezobraznih 70-120$. Polar Lights NX-01 u 1/350 je takodjer OOP, cijena isto tu negdje oko 100$ plus postarina. Defiant, DS9, Klingon bird of prey, Rio Grande, Excelsior, Klingon battlecruiser.... sve oop, cijene variraju od par $ do 100+$. Najveci problem ti je sto maketa moze biti stvarno jeftina (osvojis ju na licitaciji), ali ti postarina bude ogromna. Nedavni primjer, bird of prey - 1$, postarina 35$..... DS9 18$, postarina jos 40$...... Kutije su velike, nisu nesto teske, ali je skupa postarina.... Znaci kako god okrenes, kad krenes u nabavu takvog neceg, oprostis se sa barem 50 Eur u startu, pa ako prodjes jeftinije, super si prosao..... Nas u ovim krajevima deru nenormalno sa tom postarinom, iako imas primjera gdje postarina bude sasvim ok, neznam kako oni to racunaju i naplacuju, ali imas i smijesne cifre postarine, recimo defiant - postarina 10$ iz amerike....

milten

Sve je jasno, deru s cenama. Ni ja nisam bolje prosao. 
Imam zelju da nabavim Klingon Bird of pray, Enterprize E, mozda i A...
Par brodova iz Galactice i to je to... za sada. Vec me bije glas da sklapam sve osim ameba.
A ovo gore, snimci u radu, vidi se iz aviona da se radi o Revell maketi. Paneli ko kanjoni.
Svaka cast lepo si zakitovao spojeve ...
Okaci i ostalo da vidimo ... ::)

LordNelson

Bas je mocan! Gde nabavljas svemirce?