Airfix - 1/72 BAe Sea Harrier FA2

Previous topic - Next topic

DjG

Novi Airfix-ov Sea Harrier FA2 (SHAR FA2) u 1/72 bio je, za mene licno, dugo, dugo ocekivana maketa. Kako sam ja inace veliki ljubitelj ovog tipa aviona, mogu da kazem da sam konacno, nakon mnogo godina frustracije, docekao da mogu da jednostavno uradim, zaista dobru maketu FA2 SHAR-a.

Ukoliko sto zeleli da, pre pojave ovog kita, napravite SHAR-a FA2 godinama ste mogli jedino da se opredelite za varijantu kombinacije Hasegavinog Frs Mk1 Sea Harrier-a i rezinskog seta firme "Maintrack" iz 1995. koji je omogucavao produzenje trupa, izradu novog nosa aviona i prepravku strejka na krilima. Ovde na fotografiji mozete da vidite kako je to izgledalo.

Nije rec o mojoj maketi vec sam to skinuo iz jednog casopisa. Ja sam taj set nabavio pre nekoliko godina ali sve sutra, sutra, sutra... pravi ovo, pravi ono i nisam pomenutu preradu ni zapoceo (srecom, ispostavilo se). Druga opcija za pravljenje makete ovog tipa aviona pojavila se pre malo manje od godinu dana u vidu Ekstrakitove maketa SHAR-a FA2 ali je nazalost predstavljala neprijatno iznenadjenje, sa nekoliko bitnih nedostataka. Na kraju price, posle mnogo godina, povratkom Airfix-a iz mrtvih, dosla je maketa koja je predmet ovog teksta.

Maketa je izlivena u sivoj plastici, ima 116 delova od kojih su dva prozirna, za kabinu koja je data iz dva dela.

Treba reci da je prisustvo "flash-a" na odlivcima uocljivo ali ne u bitnoj meri. Maketa ima nekoliko interesantnih detalja. Najpre, za razliku od svih do sada vidjenih maketa harrier-a ovo je prva na kojoj je uradjena unutrasnjost glavne centralne noge stajnog trapa sa cim ide i mogucnost da se taj deo uradi otvoren. Dalje, imate opciju da oko bocnih uvodnika vazduha napravite varijantu sa otvorenim ili zatvorenim redovima poklopaca. Lopatice motora, vidljive kroz otvore bocnih uvodnika, veoma su fino detaljisane. Naravno, panelizacija je u negativu. Verovatno ce biti dosta misljenja – u malo "pojakom" negativu. Mislim da "pojak" kao i Hasegavin "ultrafini" negativ imaju i svojih dobrih i losih strana. Meni licno – panelizacija je u redu. Uporedjujuci sa crtezima, mozda je poneki panel odlutao tu i tamo ali ostavimo Englezima da se ubijaju oko svakog panela SHAR-a kao sto se mi ubijamo oko svakog panela na IK-3. Najvaznije je da se maketa zaista dobro uklapa, a do tog zakljucka sam dosao sastavljanjem polutki trupa i gornjeg dela krila, kao sto mozete da vidite na slici. Tu ce spoj ici bez gitovanja - definitivno. Kokpit je jednostavan sa instrument tablom datom u dekalu. Sigurno bi reljefna tabla i reljef na bocnim konzolama bili lepse resenje. Ako postoji ambicija da se tu uradi nesto vise nema sumnje da ce Airwaves, Aires ili Eduard uskoro krenuti u napad na nas budzet predvidjen za pravljenje ove makete. Sto se mene tice – odgovarajuce rezinsko sediste je vec sad spremno za ugradnju.

Od podvesa u kutiji dobijate dva AMRAAM-a i cetiri Sidewinder-a, a takodje i dodatne rezervoare i kontejnere sa topovima ispod trupa. Tu su i dve protivbrodske rakete Sea Eagle. Stvarno lep set naoruzanja. U stvarnosti SHAR FA2 leteo je i u konfiguraciji sa cetiri AMRAAM-a ali cete, ako insistirate na tome, za to morati malo da se snadjete.

Dekali su, uz "full stencil data source" dati za avion No 800 RNAS Yeovilton, 2004. Rec je o veoma eksponiranom avionu i vrlo cesto prikazanom na fotografijama koje se mogu naci u casopisima ili na Net-u, sa velikim crvenim poljem na gornjoj povrsini krila. Za dekale mogu reci da su odlicnog kvaliteta. Ipak, obzirom da godinama "ganjam" ovaj avion ja sam se na vreme snabdeo pa cu koristiti nesto od ovoga:

Moram Vam sada reci da ja imam dve zamerke, vezano za plastiku i rasklop ove makete. Kao prvo, mislim da su nepotrebno izlili izduvnike iz dve polutke koje se spajaju veoma nezgodno pa ce biti potrebno komplikovano gitovanje poklopaca na izduvnim "lulama". Mislim da im to stvarno nije trebalo pa cu to verovatno zameniti sa Hasegavinim delovima koji su kompatibilni u pogledu oblika i velicine.

:uaaa
I kao drugo, ima jedna totalno neverovatna stvar. U kitu dobijate figuru pilota koja je zapravo ista ona cuvena figura iz svih Airfix-ovih kutija sa maketama aviona iz drugog svetskog rata. Zaista neverovatno i toliko nisam mogao da verujem da sam minut-dva bledo gledao u to, zapanjen zbog onoga sto vidim. Sta su hteli sa time i da li su uopste nesto hteli.

Otkud u ovom kitu isti pilot kao u kutiji Mustanga ili 109-ke – stvarno mi nije jasno. Ako je i bila "shala mala" – preterali su ga  :hahaha
Ali, budimo realni, koliko nas uopste stavlja figuru pilota u avion. Veoma malo ljudi to preferira.

Na kraju, sta bi bio zakljucak. Za one koji vole SHAR-a i 72-ojku, nema dileme – nabavite ovu maketu cim budete bili u prilici. Za one koji ne vole SHAR-a... nije ni bitno sta je u kutiji. Maketa ce biti laka za sastavljanje za pocetnike a sigurno ce u buducnosti da predstavlja odlicnu osnovu za mnoge dodatne setove i za one koji zele da naprave nesto vise. Ja cu ovom prilikom samo kratko ponoviti ono sto sam rekao i u recenziji za Hawk-a - drago mi je da je Airfix ponovo u stanju da izbacuje stvarno dobre makete. Podsecam da je izasao i njihov SHAR FRS.Mk1 u 1/72. Narednih godina sigurno od njih treba ocekivati citavu gamu maketa, pre svega najbitnijih britanskih vazduhoplova.

Napravite ovu maketu, vredna je truda  :super

Goran