Revell Tornado ECR 1/72

Previous topic - Next topic

Sneni

Revell 04617 Tornado ECR 1/72

Maketu sam dobio na poklon od djevojke. Željela je da mi kupi maketu kao poklon a ja bih, naravno, izabrao. Kako nam je jedina opcija Merkator, uputili smo se tamo, a tamo je izbor u zadnje vrijeme prilično nikakav, jer dopune nije bilo već par mjeseci. Jedine makete koje su me zanimale, a koje već ne posjedujem, bile su Tornado ADV i Tornado ECR. Nisam neki ljubitelj Tornada, a lično mnogo više preferiram ADV varijantu u odnosu na IDS/ECR. S druge strane, čam čuo da su Revelovi Tornado-i odlične makete, pa sam još ranije planirao da kad tad nabavim jedan - međutim, to važi samo za Revellove IDS/ECR kalupe, dok je ADV zapravo neki stari i loši Italerijev kalup. Znajući to, odlučio sam se za ECR.

Tornado ECR (Electronic Combat and Reconnaissance) je verzija ovog aviona namjenjena za "elektronsko ratovanje". Prvobitno su avioni imali i sekundarnu ulogu izviđača, ali je izviđačka oprema kasnije uklonjena. Namjenjeni su primarno za ulogu uništavanja neprijateljskih protivvazdušnih sistema. Naoružani su raketama AGM-88 HARM a mogu da nose i rakete Sidewinder ili Iris-T za samoodbranu. Ova verzija nema topovsko naoružanje. Nalazi se u naoružanju Njemačke i Italije.

Boxart prikazuje jednu od dve šeme bojenja i označavanja, avion Njemačkog vazduhoplovstva koji je 1996. godine učestvovao na čuvenoj NATO paradi Tigermeet. Švabe su prilično poznate po farbanju svojih aviona u kojekakve specijalne šeme, koje, po mom mišljenju, često prelaze granice dobrog ukusa... Međutim, za ovu šemu bi se moglo reći da čak nije ni loša, nekakav pokušaj da se naprave low-visibility tigrove šare. Problem je što postignuti rezultat mnogo više podsjeća na zebru nego na tigra...

Već u samoj prodavnici me je iznenadila velika težina kutije, naročito u odnosu na težinu kutije u kojoj je ADV varijanta. U kutiji se dobija 5 ramova sive plastike + 1 ram providne plastike, sastavnica i poveći list s dekalima. Prema Revell-ovom sajtu, broj dijelova je 155. Četiri veća rama su, koliko znam, standardna za sve Revellove 1/72 Tornadoe (osim pomenutog ADV). Peti, manji, ram sadrži dijelove neophodne za izradu ECR verzije: rakete HARM, komandne table i još neke detalje. Ostatak podvjesnog tereta sačinjavaju ECM pod, BOZ 101 pod, dve rakete Sidewinder i dva dopunska rezervoara. Ostaje i višak podvjesnog tereta koji se ne koristi na ovoj verziji. Trup je dat u 4 osnovna dijela, a krila su data kao gornja i donja polovina, s mogućnošću mijenjanja geometrije. Vertkalac je dat kao lijeva i desna polovina.

Providnih dijelova ima 10, pakovani su u posebnu kesicu. Dvodijelni poklopac kabine je jako dobro detaljisan. Svi providni dijelovi su odličnog kvaliteta, osim HUD-a koji je praktično neupotrebljivi komad debele plastike.

Panelizacija je urezana (osim na dopunskim rezervoarima), a nivo detalja je jako velik, tako da vjerujem da bi zadovoljio i one najprobirljivije. Linije i riveti ipak vuku na pliću stranu (bar se meni tako čini) pa će biti potrebno dodatno urezivanje, barem mjestimično. Elementi za kabinu su takođe jako detaljni, čak je data i tekstura materijala kojim su presvučena sjedišta. Stajni trap i njegove kutije su odlično detaljisani, a gume točkova su pre-flattened. Visok nivo detalja se uočava i na vazdušnim kočnicama i uređaju za dopunu goriva - ovi dijelovi se opciono mogu postaviti u otvoren i zatvoren položaj. Meni se posebno dopadaju detalji unutrašnjosti i spoljašnjosti mlaznika. Flash je prisutan na usisnicima i na nekim sitnijim dijelovima, ali mi se čini da neće biti većih problema oko njegovog uklanjanja.

List s dekalima je najveći koji sam do sad vidio, dužine preko 30cm. Najveći dio zauzimaju veliki dekali za "tigrove šare", koje su date kao 30-ak velikih dekala, povezane međusobno providnim filmom. Tu su i oznake za Luftwaffe kao i veći broj stensila, koji su malo "pomjereni" ali se mogu iskoristiti.

Sastavnica je u obliku standardne Revell-ove knjižice, ima 20 strana. Na prvoj strani je slika gotove makete i tekst o samom avionu. Postoji čitavih 59 koraka za sastavljanje, bojenje i označavanje makete. Što se tiče šema za bojenje i označavanje, postoje 2 opcije, obe za Luftwaffe. Prva je već pominjana specijalna šema za Tigermeet, dvobojna, preko koje se postavljaju oni ogromni dekali... Druga je aktuelna "Norm 95" trobojna maskirna šema za njemačke Tornadoe - ovdje postoji jedna dilema, naime, na ovoj šemi u sastavnici, kao i na raspoloživim šemama i profilima, koji se mogu naći na netu, raspored boja se bitno razlikuje od onoga kakav se vidi na fotografijama stvarnih mašina. Pretpostavljam da je šema Norm95 promjenjena za ECR varijantu, ali kad maketa dođe na red, nadam se da ćemo se konsultovati oko toga ovdje na forumu (budući da ću vjerovatno raditi baš tu drugu opciju, jer nisam neki ljubitelj paradnih šema).

Sve u svemu, ovako na prvi pogled, u kutiji, maketa djeluje impresivno. Veliki broj dijelova i detalja obećava dobru zabavu prilikom sastavljanja. Problem su paneli koji mi se čine previše plitki na nekim mjestima. Sve ostalo je odlično. Vjerujem da sve napisano važi i za ostale Revellove makete aviona Tornado u skali 1/72 (osim za ADV Tornado). Biće od ovoga jedna dobra maketa, nadam se :) :) :).
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

kljajajunior

maketa je odlicna i pored velikog broja delova laka za rad...jedina mana je nos aviona koji je malo netacan ali se to i ne primecuje uostalom postoji kao opcija da se kupi cini mi se rezinski deo+kokpit...tako da iseces nos aviona i nabacis taj i to mu kao dodje to...britanci su dosta sludjeni tornado avionima i na njihovom sajtu imas sve moguce slike,kadrove,sve varijante kokpita,dugmica,referenci,knjiga svega zivog sto se tice tornada...a kako oni sklapaju tornado dovoljno govore slike njihovih maketa

sezan

Odlicna recenzija (a ne ko ja u dve recenice i 5 slika), a koliko vidim i maketa ne zaostaje!!! Kad Revell uradi dobar odlivak ,to je stvarno dobro, da ne kazem odlicno (na nivou Hasegawe i ostalih Japaneza sa neuporedivo manjom cenom)!!! Primetio sam ,na dosta Revellovih maketa ,da u slucaju dobre panelizacuje, postoji problem sa dubinom urezanih panela! Imam bar 5-6 takvih kutija ,sa fenomenalnim detaljima ali plitko urezano a bukvalno ti je zao da ih diras kolko su fino uradjeni!!! Al sto rece neko od kolega:" mi treba da smo maketari a ne puki sklapaci "!!!Velika istina! Cenim da ce od te plastike ispasti dooobar Tornado!Pozz... :violin
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

Sneni

Lagano počinjem raditi ovu maketu, pa evo još jedna stvar vezana za nju. Ranije sam "otkrio" da su ove mašine bile ofarbane tokom 80-ih u šemu "norm '83 B", koja bi se, ja mislim, mogla odraditi s dekalima iz kutije, bez obzira na to što nije data u sastavnici.
Ovo je šema:

Evo i fotografija, kao što se vidi, amblem jedinice je potpuno isti kao ovaj što se dobije u kutiji, jedino su možda stensili malo intenzivnijih boja ali to meni neće smetati:

Evo i profila na kojem se vidi da je 46+40 (brojevi koji se dobijaju u kutiji) nosio ovakvu kamuflažu (tigermeet šare su dodane kasnije):

Boje za ovu šemu su Revell 361, 09 i približno 39. Dve prve boje su mi problem, nikako da stignu u Merkator, pa ako ih ne nabavim prije sklapanja makete, razmisliću da li da miksam približne ili da ipak radim šemu norm '95.

Dakle, ako neko misli da ovi dekali ipak ne bi odgovarali za šemu Norm '83 B, "speak now or forever hold your peace!" ;D ;D

Miroslav Š.

Sneni, мислим да ,,ладно" можеш да урадиш ту шему. Авиони се током употребе мењали шему фарбања. Уживај :cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Sneni

Može ova šema, ovaj avion je stvarno bio ovako farban, nego se pitam mogu li se iskoristiti dekali iz kutije za ovu šemu (za koju nisu predviđeni)... rekao bih da mogu.

QuoteBoje za ovu šemu su Revell 361, 09 i približno 39.
Mala ispravka ovdje, ne ide Revell 39 nego 65, ako se već koriste Revell boje.