Zvezda - Junkers Ju-88 A4 (i G6)

Previous topic - Next topic

ubermagog

Zvezda kit no.7282 - Junkers Ju-88 A4

Odlična maketa sa više nego povoljnom cenom!

Sve je zapakovano u veliku kutiju od tvrdog kartona sa zasebnim poklopcem. Pravi maketari vole samo ovakve kutije :)
Veličinu kutije opravdava broj delova i veličina ramova tako da nije u pitanju stara ruska lopovska fora sa malim ramovime koji trče i plivaju u ogromnim kutijama...
Ram sa 'staklićima' tj. delovima od prozirne plastike je zapakovan u posebnu kutijicu da bi se zaštitio od grebanja (mada im je ova kutija prevelika, bilo bi bolje da odgovara veličini ovog rama)
Sastavnica koja prati maketu je vrhunskog kvaliteta, vrlo pregledna, precizna i detaljna.

Nalepnice su solidnog kvaliteta, pokrivaju 4 šeme bojenja. Na žalost nema nikakvih servisnih natpisa, za kabinu je data samo jedna nalepnica za komandnu tablu sa sivom pozadinom i sa vrlo nečitljivim instrumentima.

Prozirni delovi dolaze zapakovani u svoju posebnu kutiju i izgledaju savršeno, bar na ramu. Vrlo su tanki i čisti sa veoma finim ramovima, i postoji vidljiva razlika u kvalitetu u odnosu na stakliće koji dolaze uz prethodno izdatu noćnu verziju G6!

Ova nova A4 maketa deli jedan veliki ram sa starijom G6, svi ostali delovi dolaze na dva nova različita rama na kojima su pomešani kako novi tako i stari delovi iz makete G6. Zajednički ram potražite na dnu strane, a ovde su dva namenjena za verziju A4. Po rasklopu naravno da možemo da očekujemo još dosta verzija aviona Ju-88, možda čak i sve koje su ušle u upotrebu!

U nastavku sam posebno slikao karakteristične detalje.
Kvalitet kalupa i izlivenih delova je sjajan, sve je vrlo oštro i precizno, panelizacija na nivou mnogo skupljih istočnjačkih kompanija. Avion je moram priznati dosta 'iseckan' pa zahteva dobro planiranje prilikom sastavljanja podsklopova, ne samo slepo praćenje sastavnice.
Posebnu pažnju skrećem na fantstično urađenu posadu, koja dolazi sa četiri figure u delovima i čak sa glavom viška.
Sa druge strane imao bih primedbu na nedovoljno detaljisanu kabinu, smatram da su morali makar na dekalima da daju nešto od uređaja i instrumenata iz kabinskog prostora.

Zvezda kit no.7269 - Junkers Ju-88 G6
Za kraj evo i podsećanja na Zvezdinu maketu Junkersa Ju-88 G6 koja je na tržište izašla 2006 godine. Maketa je naravno istog kvaliteta kao i ova nova, ali za nju postoji problem previše kratkog vertikalca. Lično sam proveravao taj rep i našao da je potpnuo tačan i dobar prema nekim od poznatijih crteža (npr. japanska Aero Detail publikacija), problem je naravno što ti crteži nisu tačni pa ne možemo da krivimo samo Zvezdu za propust. Na tržištu su se pojavili posebni repovi za zamenu, pa kome ovaj iz kutije smeta može da ih potraži.

Warhawk

Kakav je A4 u poredjenju sa Hasegawom? Vidim da je detaljisanje OK. Na Hasu me podseća sam rasklop (razbili ga na 1000 delova)
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Dobio sam ga pre par dana i mogu samo da ga hvalim-mislim da je gotovo u svemu ravnopravan preskupoj Hasegawi.
Ako Rusi tako nastave još ću da ih zavolim >:D

Uglavnom, hvala ti na recenziji jer, da je nisam pročitao, ne bi se ni odlučio na kupnju :)

Josip

drakii

UZ malu korekciju vertikalca je znatno bolji od Hasegawinog, ljubitelji drugog rata bi svakako trebali da ga propuste kroz shake, maketa je za takmicharski rad, pozdrav