Revell 1/72 Fw-190 A-8/R-11 inbox preview

Previous topic - Next topic

Sandman

Evo jedne makete koju sam skoro nabavio...
Revellov Focke Wulf Fw-190 sa mogucnoshcu izrade 2 verzije - A-8 ili nocnog lovca A-8/R-11
Za pochetak, evo ilustracije sa kutije:

Tabla sa dekalima nije bash mala, ali na zalost kao i kod vecine drugih maketa, svastike za rep nisu ukljuchene u komplet :(

Delovi su rasporedjeni na 2 veca i jedan manji ram srednje sive plastike + ram sa prozirnim delovima
Linije panela su ugravirane (kontradetalj), i kvalitet gravura je po meni OK.
Glavni tochkovi su fino detaljisani sa gravurama na gumama.
Kabina je data sa ispupchenim instrumentima kao i sama instrument tabla.
Na sedishtu je "simulirana" textura koze sedishta shto se vidi po blagim naborima!
Prostor za tochkove je takodje lepo detaljisan i nije plitko uradjen.
Repni tochak je izliven sa levom polutkom trupa.
Od motora se vidi prednji deo (iza elise) i moguce je uraditi elisu u pokretnom stanju.

Moguce je uraditi 2 verzije ovog aviona i to:
- A-8, za koju su date 2 podkrilne gondole sa mitraljezima (ili topovima?)
- A-8/R-11, verziju nocnog lovca sa radarskim antenama na krilima

Dat je i podtrupni pajlon za noshenje rezervoara za gorivo.

Generalno, delovi su OK kvaliteta, ali moram priznati da me je iznenadila prisutnost velike kolichine "flasha" (tj. ostataka plastike od livenja u kalupe) na delovima!! Da li je to znak da je u pitanju neki prepak ili ne ne znam, ali mi ne lichi na pedantne Nemce da ovako odrade finalnu obradu  :-\ Na vecim delovima flash i nijeneki problem - malo shmirglanja i reshen problem, ali na onim sitnim antenicama za radar..hmmm...  :-\

Medjutim, pravi shok mi je usledio nakon posmatranja prozirnih delova tj. poklopca kabine...uradjen je K.AT.A.S.T.R.O.F.A.L.N.O.!!!!
Uostalom, slika govori vishe od rechi...  >:(

Kako god, generalno mi se dopala ova maketa i nadam se da cu uzivati u radu na njoj...  ;)
Josh kad se uzme u obzir i niska cena (nekih 450 dinara sam je platio u M-Hobby)...

Poz,
S.

Sandman

Quote from: airsuba on 09-09-2006, 15:12:55
Netacnost kod Revella je inace u velicini otvora motora, trebala bi da je veca i nesto drugacija. Poklopac kabine je od pocetka glupo osmisljen, kao "detalj" makete iz 60-tih na maketi sa kraja 90-tih.... Inace sjajna maketa za svoju cenu!

Za otvor motora cu pogledati po PDF knjigama pa da vidim kako ga srediti...
A za poklopac kabine,hmmm... mislim da tu ne pomaze ni ona tvoja tehnika poliranja za zubnom pastom, ni Pronto!
Jedino zamena poklopca sa drugim od drugog prozvodjacha shto ti reche!  ::)

medico

hajde da pogledam mozda mi se josh vuce neki resto poklopac kabine samo Academy ne preporuchujem onaj ako me secanje dobro sluzi bubble jer je netacan
inace to resenje za kabinicu me uvek potsecalo na Airfix
Probaj na nety da nadjesh Sqadron cristal clear vakumske kabinice ... strava su !

Sandman

Quote from: medico on 09-09-2006, 22:23:11
hajde da pogledam mozda mi se josh vuce neki resto poklopac kabine samo Academy ne preporuchujem onaj ako me secanje dobro sluzi bubble jer je netacan
inace to resenje za kabinicu me uvek potsecalo na Airfix
Probaj na nety da nadjesh Sqadron cristal clear vakumske kabinice ... strava su !

pa mogu da uzmem Italeri Fw190 D-9 a tamo imaju dva poklopca - bubble i obichan...

cherny

Maketa je odlicna, ali izbegavaj poklopce kabine od Italerija, jer su oko 2mm prekratki. Najbolje je da uzmes od Hasegawe ili Tamiya Dore. Inace, verzija koja ima torpedo ima totalno pogresan rep, trebalo bi da je identican repu Ta-152, ali nije, provereno.

cherny

Nema mnogo da se elaborira, kada se uporedi rep sa makete Fw-190 sa repom Ta-152 (Aoshima ili Dragon, svejedno), to jednostavno nije to!
Pokusali su da preprave postojeci kalup  da bi dobili odgovarajuci rep, ali nisu uspreli. Koliko me secanje sluzi, rep je plici i napadna ivica je pogresnog oblika. Davno sam to poredio, kad nadjem vremena ovih dana pogledacu ponovo.

oddball

Макета делује скроз добро, једино целокупни утисак (као што си и ти рекао) квари тај поклопац кабине. Да сам на твом месту прво бих пробао да са пастом за зубе и чистом памучном крпицом исполирам ту провидну пластику. Битно је да крпица буде сува, или јако мало влажна. Пробај па ако не успе лако ћеш купити ново.
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

Sandman

poklopac kabine je toliko losh da ga je skoro nemoguce srediti - mislim da je i samo poliranje uzaludno jer su "prskotine" unutar plastike, tj. nastale su u procesu izlivanja poklopca kabine!

inache, kod ovako "oshtecenijih" prozirnih delova ne pomaze samo poliranje kalodontom/polir pastom i krpicom - prethodno je pozeljno odraditi celokupni proces shmirglanja shmirglama raznih gradacija - 600 > 800 > 1000 > 1500 ... a ja sam posle svega toga za poliranje pojedinih prozirnih delova koristio i Gunze "Mr. Krpe" tj. micromesh krpice... a kao finalni korak je ishao Gunze polishing compound.....

povrh svega toga, dat je samo poklopac kabine ali tako da morate da napravite kabinu u zatvorenom polozaju!

Fw190 ima poklopac kabine takav da se ceo otvara klizanjem unazad - a ovde je taj zadnji deo poklopca kabine izliven sa trupom....

ono shto preporuchujem je odsecanje tog dela poklopca kabine i zamena nekim sa neke druge makete

u kampanji "Partizanska eskadrila" sam radio ovu maketu, i uradio sam upravo to - odsekao poklopac kabine i zamenio ga drugim.... vishe rechi o tome ovde:

http://maketarskikutak.com/index.php/topic,5060.msg50885.html#msg50885

drakii

Potrazi od Hasegavinog ili Italerijevog Fockea staklich od nekoga ko je radio, poshto ih imaju po dva u kutiji, treba ti naravno onaj'ravni' staklich, i verovatno si i planirao to kao i da mu odsechesh neprovidni deo izliven sa trupom, makata je u ostalom  prelepa, ima neke gotovo neprimetne nedostatke, ali to je maketa i to jako dobra maketa, vec sam ga ocenjivao, pozdrav   :pilot