Nina-Zvezda

Previous topic - Next topic

stevasandra

Kakva li je bila boja drveta, to mislim da niko precizno ne zna jer se i o samom izgledu samo nagadja, ne postoji tacna dokumentacija o Nini ili je bar nisam nasao. Cak i izmedju razlicitih proizvodjaca maketa drugacije izgleda. Sto se tice preporuke o drajbrasu verovatno cu probati i to ako treba. Inace spojevi dasaka nisu izbaceni vec udubljeni.

Sandman

Quote from: stevasandra on 11-01-2011, 23:27:41
Inace spojevi dasaka nisu izbaceni vec udubljeni.

Da, linije izmedju dasaka su u negativu (ugravirane), ali same ivice dasaka zbog toga imaju neku "visinu" i mozesh ih istaci svetlijom nijansom prilikom drajbrashovanja....

alek

Potpuno se slazem sa Sandmanom, nastavi sa ovom novom farbom a posle ce drybrush da odradi posao. Inace, kod mene najvecu ulogu u bojenju palube igraju upravo stapici za usi :D Sve je u pravilnom "skidanju" uljane boje, negde vise, negde manje, kako bi se dobio sto prirodniji efekat. Eksperimentisi slobodno, koliko god, nema veze i da ne budes skroz zadovoljan sa prvom maketom, aman pa prva je :)
VAZNO : Pored stapica za usi koristim one "sundjercice" za stavljanje sminke, ima da se kupi za male pare celo pakovanje. Stotinak dinara a ima desetak pa i vise u pakovanju, super stvar za malo radikalnije skidanje a i lakse hvataju uglove jer su pljosnati za razliku od stapica za usi.

Kad porazmislim, je znam dal sam do sada i dve makete radio potpuno istom tehnikom i nekim "ustaljenim" postupkom. Kako mi kad dodje a i taman isprobavam nove nacine pa na sledecoj primenim sta mi se najvise svidi.
Samo nastavi, pravi onoliko koliko ti se pravi, nemoj na silu, ja evo vec 3 nedelje npr nisam pipnuo trenutnu maketu... Ne volim kada maketarim a nije mi do toga, onda ispadaju ruzni radovi, samo polako i bice.
I samo kaci slike, nemoj da si lenj kao ja :) (imam jos 2 makete koje nisam slikao i postavio... bice)

Pozdrav

stevasandra

OK, sve cu ja probati, samo me zanima dal da jos jednom predjem sa prontom jer kada sam probao da brisem sa stapicima skidao sam i prethodni sloj??

Sandman

Prontom se prvo zashtiti osnovna boja pa tek onda ide uljani wash slikarskim bojama - Pronto je na akrilnoj bazi i uljani wash ne moze kroz njega da prodje i skine prethodni sloj boje.

stevasandra

Nisam ja dobro objasnio. Ofarbano je osnovnom bojom pa prontom, zatim prvi wash ali kada sam naneo ovaj drugi i kada sam hteo da ga sa stapicem malo prebrisem skidao sam prethodni wash.

Sandman

Dobro, wash se obichno radi u jednom sloju... retko kad u vishe slojeva - ako zelish da prethodni slojevi ostanu onda ih ipak zashtiti Prontom

alek

Ja kapiram sta ti kazes al sto te brine da li skida "wash" ispod ili ne ako daje lepe rezultate? Manite se ljudi PRAVILA i redolsleda, ja ovo gledam kao razonodu, opustanje, pa cak i kao neku vrstu umetnosti, znaci SVE je dozvoljeno, nema pravila. Stavio si drugi sloj i sad ga briskas, briskanje skida i prvi sloj ali tebi se svidja kako to izgleda, pa SUPER, nema nikakve veze jer poenta je da bude lepo i da TI budes zadovoljan a ne ja, Sandman i ostali ili tamo neka "pravila". Kapiras?

Ako vec hoces neku logiku i pravila, zadnju palubu koju sam bojio islo je ovako :
88 kao osnovni sloj --> dooobro susenje --> pronto --> opet susenje --> raw umber (to je tamno tamno braon) razredjena kao supica samo razlivena po panelima --> doobro susenje --> pronto (ovaj sluzi da zastiti washane panele od brisanja) --> susenje --> burnt umber preko daskica i to vrlo slabo razredjena, cak mogu da kazem dosta gusta --> briskanje --> jos briskanja :)
Eto pa ti proceni ali kazem ti, poenta je da se tebi svidja  :super

stevasandra

U pravu si ti Alek ali znas ono kada si pocetnik i nista ne znas pa ti je dosta bitno misljenje drugih. Meni je problem bio sto mi se nije svidjalo sto se skida prethodni sloj washa ali dobro snasao sam se. Uspeo sam da napravim boju za zadnju ruku washa i meni se svidja kako je ispalo, stavljam slike uskoro. Nego cime da zastitim meketu sada kada je farbanje gotovo, neki mat lak? Da li postoji neki poseban ili moze da se upotrebi mat lak za camce iz farbare?

alek

E tu sam ja vec dosta neiskusan :(
Slabo sam do sada lakirao makete iz prostog razloga jer je najlakse da se uradi AB-om a ja ga nemam pa onda samo ako nista drugo, predjem kobilicu broda mat lakom uz pomoc cetkice. Imam Humbrol Matt Cote lak, ako ti nesto znaci :)

Profa

Ako vam nešto znači, postoje i lakovi u spreju ;) Lepo se na kraju preprska, i to je to...
Tako i ja radim, jerbo ne konzumiram AB
Bogu fala što sam Lala! :)

alek

Znam, ali kada sam trazio po nisu nisam uspeo da nadjem mat a posle toga sam i zaboravio na to, tacnije nije mi trebalo.
Posto se nadam da uskoro privedem maketu kraju mozda se prosetam opet da ispazarim i to cudo :)

EDIT : Jel ima nekih konkretnih proizvodjaca za preporuku ili nije bitno?

anki

Ja sam cetkar aviondzija i lakiram ponekad cetkom ali ponekad koristim i lakove u spreju (pre svega ako je podloga osetljiva boja poput metalika) kad je u pitanju mat. Kad je u pitanju sjaj - Pronto ne koristim nego sjajni lak i to gotovo iskljucivo u spreju. Najvise mi odgovara Dupli Color ova zelena serija koju nabavljam u Uradi sam (nisu akrili, takodje nikako ona serija za felne - oce da pojede plastiku) i iz nje koristim mat i sjajni lak kao i srebrnu za NMF. Kako to ispadne pogledajte u galeriji gotovih maketa.

Happy Color akril mi nikako ne odgovara jer mi uvek povrsina bude pre gruba (dobije teksturu) mada ga mnogi koriste. Ovo je naravno subjektivna kategorija i svako ko koristi ove sprej boce ima svog favorita. Naravno postoje i mnogo skuplje sprej boce sa originalnim maketarskim lakovima ali to nije moja liga - preskupo.

stevasandra

Evo jos par slicica:

Necu vise nista dirati, mozda probam malo drajbras na par mesta. Uglavnom mi se svidja kako je ispalo mada se na slikama ne vidi najbolje, nekako mi uvek ispadne svetlije nego sto jeste.

alek

Opa batooo! ;)
To je to! Farbaj katarke, raspleti konopcice i ima da bude bombonica. Svidja mi se!