Academy 1/72 Jeep Willys (armored + snow chains)

Previous topic - Next topic

Sandman

Ovo je treca maketa iz Academy kompleta koji sam zapocheo pre par godina sa Kubelwagenom i Kettenkradom.

Poshto sam od Baneta Kerbera dobio josh jedan ovakav dzip (dobija se uz maketu P-51B), reshih da ovaj primerak odradim sa ecovanim dodacima koje sam nabavio ranije.

U pitanju su oklop umesto vetrobranskog stakla (OKB Grigorov) i lanci za sneg (Extratech):

U fazi sklapanja shasije i karoserije, instrument tablu sam ofarbao i lakirao Future-om pre lepljenja, jer bi taj detalj kasnije bilo nemoguce odarditi zbog nepristupachnosti...

Evo kako je izgledao eceraj nakon postavljanja

Zatim je usledio prajmer - crni Cosmos sprej

..a zatim i finalna boja - enamel MM Olive Drab

Imao sam u planu da na vozilu napravim i sneg od sode bikarbone (test koji sam prethodno uradio na nekoj staroj maketi je odlichno ispao!), ali sam odustao nakon shto sam kod Tripka primetio da je soda bikarbona na njegovom tenku od pre par godina pochela da se otapa i da smrdi na sirce (!?) Da li je u pitanju samo neka chudna hemijska reakcija ili posledica pogreshnog odnosa sastojaka ne znam, ali sam reshio da ipak ovaj dzipchic ne dozivi slichnu sudbinu kroz par godina, a naishao sam u Osprey knjizi i sliku dzipa sa lancima za sneg, ali u blatu.. odluka je pala - imace lance za sneg ali ce oni biti umljackani blatom ;)

Pa, posle washa, prljanja pigmentima i blagog dodavanja blata, evo rezultata...

Opalite sa komentarima... ;)

detalji:

- farove, zmigavce i zadnja svetla sam nakon farbanja zalio Kristal Klearom kako bih simulirao staklo preko njih...
- cev mitraljeza i auspuh sam zabushio mikroburgijom, a ruchke na mitraljezu sam napravio prosecanjem plastike
- detalje motora sam zafarbao koristeci fotke nekih restauriranih modela ovog terenca

Moj neizbezni referentni objekat  :zvizduc

I slike sa postoljem korishcenog za Mausa u 1/144

Toliko za sada od mene, uskoro ce biti josh par zavrshenih maketa ;)

Momcha

A jel ovu flesku dobijas uz svaku maketu ili................. :pilot
Salim se,dobro izgleda.Dosta detalja za tako mali dzip.

Hawkeye

Takvu konverziju su imali i SAS-ovci u Ardenima,ja pravio tu konverziju od KARARAMIN-og Vilisa :) !

'Уживај младићу за младости своје!'

Messerschmitt

Сјајно изгледа! Посебно ми се свиђа Weathering. Мењач и носач митраљеза ми делују мало предебело, али могу да прођу.
Све остало одлично!  :super

menestenasli

Bas je sitan. Kad je nesto tako malo lako moze da ispadne igrackasto...sto ovde nije slucaj. Svaka cast  :super

Sijamski_Mrmot

Mr Sandman :) bas u tvom maniru, besprekorno! :)

Srdjan

Jednostavno Srki!

Imenjace mnogo ucim iz tvojih radova  :cheers

Biba Struja

misa

Baš lep i neobičan džip. Sviđa mi se bojenje i weathering, kao i gomila detalja. Jedino mi blato bode oči - ima ga ili previše na točkovima, ili premalo na šasiji. Ostalo je perfektno.

Pozdrav,
Miša :)

gasha

Volis minijaturne stvari pa to ti je. Odlicno si ga odradio.

Sandman

Hvala na komentarima

Ovaj dzip, kao i prethodne 2 makete iz ovog kompleta (Kubelwagen i Kettenkrad) deluju malo igrachkasto odliveno, i mnogi delovi su odliveno mnogo vece debljine nego bi trebalo kako bi u ovoj razmeri delovali realno, ali ochigledno je to do ogranichenja tehnologije...

Meni lichno recimo hauba deluje malo nerealno debelo, i duza je nego bi trebalo - treba da ide do ivice hladnjaka.

Ono shto josh bode ochi kod ovog dzipa i daje mu nekako vishe "Dakar" izgled je odstojanje od tla. Naime, osovine su previshe visoko postavljene, tako da je klirens preveliki, i sam Willys (inache nizak) deluje kao da uchestvuje na Dakar reliju :D (ili kao da je izashao iz serijala "Pimp my ride"). Obzirom na velichinu makete, nisam zeleo da se cimam sa tim detaljima, tako da je ovo jedna poprilichno brzo zavrshena maketa - pre par nedelja sam zapocheo radove i radio sam bukvalno u momentima slobodnog vremena...

Quote from: misa on 10-12-2010, 08:00:33
Jedino mi blato bode oči - ima ga ili previše na točkovima, ili premalo na šasiji. Ostalo je perfektno.

Bio sam u zeshcoj dilemo kako da ga ostarim - prvobitna ideja je potekla od sledece slike koju sam video u Osprey knjizi "New Vanguard 117,  Jeeps 1941-45" - kolona dzipova u Ardenima u januaru 1945.

Hteo sam da nabacam malo snega po lancima na tochkovima, kao i na haubu i na josh par mesta na karoseriji gde bi se sneg zadrzao, medjutim, skoro sam kod Tripka video chudnu anomaliju topljenja sode bikarbone na sneznoj sceni tenka, gde je soda izgledala kao sneg/led koji se topi, i imala je jak miris sirceta :( Poshto zaista ne znam kako ce se na ovaj nachin pripremljen sneg ponashati kroz par godina, reshio sam da batalim ideju sa snegom (ionako ga nema na vozilu sa slike, sem na lancima), a pritom sam nashao sledecu sliku u istoj knjizi - dzip sa postavljenim lancima za sneg, Italija, januar 1944, ali nema snega vec samo blata...

Blato sam spremao po ranije isprobanoj metodi sa jednog od video tutorijala Mig Jimeneza, ali je ochigledno mana ove tehnike shto su svi detalji jako krupni za rad na ovako malim maketama - trudio sam se da ne zabrljam preterano blatom sva mesta gde blato pada (zato ga nema na karoseriji), vec da se fokusiram na tochkove sa lancima i deo unutrashnjosti blatobrana.... tako da je blata ipak malo vishe ostalo na tochkovima :-/ ali opet ne previshe da se ne vide lanci...

Mozda cu samo josh malo pigmentima doraditi nijansu blata na gaznim povrshinama - chini mi se da je suvishe tamne braon trenutno, pa odskache malo od podloge....

Videcete vec ovu maketu sad u nedelju pa procenite uzivo kako vam se chini - makro mod na fotografijama ipak sve totalno drugachije prikazuje..

Sijamski_Mrmot

Quote from: Sandman on 10-12-2010, 10:18:36
Hteo sam da nabacam malo snega po lancima na tochkovima, kao i na haubu i na josh par mesta na karoseriji gde bi se sneg zadrzao, medjutim, skoro sam kod Tripka video chudnu anomaliju topljenja sode bikarbone na sneznoj sceni tenka, gde je soda izgledala kao sneg/led koji se topi, i imala je jak miris sirceta :( Poshto zaista ne znam kako ce se na ovaj nachin pripremljen sneg ponashati kroz par godina, reshio sam da batalim ideju sa snegom (ionako ga nema na vozilu sa slike, sem na lancima),

soda bikarbona je po meni najrealniji prikaz snega u skali posto zaista i izgleda kao sneg :)  naravno mana iste je sto celu podlogu na koju ce se naneti prvo treba preprskati nekim lakom koji ce seal-ovati sve ispod posto ce soda, zbog svojih hem.svojstava, "povuci" sve i svasta na sebe. eksperimentisao sam dosta sa time (volim scene sa snegom) i za sada po meni jedina bezbedna podloga je enamel lak koji se naprska po celoj podlozi pa se tek onda stavlja soda-belilepakzadrvo-voda mix :) naravno, kad se soda dobro osusi potrebno je i preko toga naprskati zastitni sloj da ne bi pozutela sa vremenom... 

U principu, garancije nema da nece nekada da pozuti. Ja imam scene iz 2003-2004 koje (za sada) nisu pozutele.

Sto se wilija tice, vec napisah da je super a u Nedelju cu ga dobrano pogledati :)

Mirko

Plavac

Goran A.

Imas bas neki interesantan pristup maketarstvu! Super je ispalo, jedino mi utisak kvari onaj 12.7. Znam da je razmera u pitanju, mozda da si cev napravio od igle, bila bi bolje definisana. 

Boki

Interesantna modifikacija. :think
Jako lep rad, Srki. Svaka čast. Lanci izgledaju odlično, s obzirom na razmeru. :super

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.