Revell 1/72 Crusader Mk.III

Previous topic - Next topic

Sandman

Prijavljujem se za ucheshce u ovoj kampanji sa Revellovim prepakom Hasegawine makete Crusadera Mk.III

Evo delova - deluju solidno odliveni, a gusenice, obzirom da su gumene, nadam se da nece praviti problema oko postavljanja  ::)

Od dodataka ovde je metalna cev, ali sam u dilemi koju upotrebiti:

- 6pdr Mk.III
- 6pdr Mk.V

Po obliku vrha cevi, delu iz makete vishe odgovara Mk.V (suzeni vrh), ali po duzini pribliznija je Mk.III

Na vecini fotografija, pa chak i na naslovnoj ilustraciji sa kutije, vishe odgovara ova kraca cevka - Mk.III, tako da ce konachni izbor najverovatnije pasti na nju, no, hajde da vidim shta kazu poznavaoci ove tematike?  :-\

Ovo je bilo samo predstavljanje makete, radovi pochinju uskoro...

Aki

Srki stavljaj ovu sto ima zaobljeniji vrh(Mk. V), ona sigurno ide na Crusader Mk.III

Momcha

Gledajuci par fotografija na netu moze i ova desno  (druga slika) zadebljana.

Sandman

Zapocheo sam radove na Crusaderu, za pochetak sam sklopio bochne delove sa tochkovima.

Sandman

Sklopljeno telo tenka, slede sitne dorade...

E sad pitanja za vas koji imate iskustva sa vinilnim gusenicama (poshto su one jedan od narednih koraka u radu):

1. Da li ih treba tretirati na neki nachin pre lepljenja za tochkove (potopiti sa nekim tegicima u toplu vodu zbog savijanja mozda)?

2. Kako ih najbolje fiksirati za tochkove? Postoje oni pinovi koji se prema sastavnici zagreju vrelim metalom i topljenjem spoje i zatim ohlade, ostvarujuci chvrst spoj. Medjutim, pada mi na pamet da ne bi bilo loshe dodatno ih zalepiti za tochkove gde imaju dodirne povrshine - da li ovde posao radi superlepak ili je mozda bolje koristiti neki drugi lepak (drvofix?). Nisam siguran da li ce superlepak izazvati neku chudnu reakciju...  :-\

Slobo

Moje iskustvo je skromno, radio sam dva tenkica u 1/76 i oba su imala vinilne gusenice, ja sam ih samo ofarbao i navukao preko točkova i lepo stoje i bez lepljenja...

A za toplu vodu pogledaj sta sam radio kod mog IS-2, kontam da se slično može i ovde uraditi, iako je manja razmera. Uostalom, revelove gusenice su mekše i savitljivije od zvezdinog ''zla'', pa neće biti toliki problem.

A što se tiče lepka, isprobaj na ostatku vinilnog sprua koji bolje 'vata.. Eto,valjda sam malo pomogao!

Pozrav!

Aki

Најбоље је да истопиш те пинове неким загрејаним металом. Опуштено можеш да лепиш супер лепком за точкове, мада код овог крусејдера иду велики штитници са стране, који покривају добар део точкова, тако да се део гусеница који належе на точкове уопште не види.

Sandman

Hvala na savetima, verovatno cu kombinovati topljenje pinova i lepljenje za tochkove superlepkom.

Jedino ostaje da vidim da li su same gusenice "zilave" prilikom savijanja ili su mekanije pa lepo prate tochkove... to tek kad ih skinem sa gumenog "sprua"

Quote from: Aki on 28-12-2010, 17:04:26
мада код овог крусејдера иду велики штитници са стране, који покривају добар део точкова, тако да се део гусеница који належе на точкове уопште не види.

Aki, to sam i ja mislio kao reshenje, ali, u ovoj maketi se ne dobijaju ti shtitnici. :(
Zato sam i pitao kako ce reagovati guma na superlepak, moracu da ih fiksiram za tochkove jer ce gusenice biti vidljive.
Malo mi je ruzan Crusader bez tih shtitnika, videcu da ih mozda napravim, mada chisto sumnjam....

U svakom sluchaju hvala josh jednom, uskoro nastavak radova...

Messerschmitt

Слободно можеш лепити Loctite лепком у гелу, то ти је онај црни.

ubermagog

Skini one ružne branike za svetla pa uradi od žice, a gusenice možda možeš malo da 'prokuvaš' pa namestiš i 'oladiš' ako su mnogo tvrde.

Loctite u gelu je super sa nekim od tih vinila, mada ne radi sa svim firmama - ali ako funkcioniše sa Hasegawom onda je to dobar info ;)

Boki

Lepo napreduje, Srki.

I meni je palo na pamet da sam napraviš štitnike, ali sam primetio da gusenice ne padaju previše kod Crusader-a:
http://farm5.static.flickr.com/4127/5216199637_a690c4943d_z.jpg
tako da mislim da nećeš imati problema sa tim. ;)

I potpuno se slažem sa Airsubom u vezi branika. Štitnici za svetla su jako loši, a uz malo truda mogu da izgledaju fantastično.
Mislim da će time maketa dobiti ne samo na autentičnosti, već i na "šmeku". ;)

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

Sandman

Da, na taj detalj sam i mislio pod doradom na telu - odliveni su plastike ali ne "zichastog" oblika i deluju jako neuverljivo i igrachkasto!

Messerschmitt

Quote from: Airsuba on 28-12-2010, 19:46:00
Loctite u gelu je super sa nekim od tih vinila, mada ne radi sa svim firmama - ali ako funkcioniše sa Hasegawom onda je to dobar info ;)

Ја сам овај лепак користио за лепљење Ревелових, Драгонових и Италеријевих гусеница и одлично ради посао. Слободно можеш да га користиш.

Sandman

Nastavak radova....

Gusenice nameshtene i zalepljene superlepkom za tochkove, tako da sam uspeo da fazoniram gornje delove u polozaj "slobodnog pada" preko tochkova.... moram priznati da mi se ove gusenice mnogo vishe svidjaju za postavljanje od plastichnih "link by length"... dodushe, zavisi i od vrste gume, ova je odlichna i nije bilo nikakvih problema niti oko postavljanja, niti oko "stapanja" spoja krajeva gusenica zagrejanim shrafcigerom...

Na telu tenka su polepljeni josh neki delovi, a najbitnije dorade su da sam odsekao one "shtitnike" oko farova, i napravio nove od zice - bice postavljeni nakon shto doradim farove. Isto je i sa ostalim ruchkama, ali ce sve biti postavljene kasnije.

Sklopljena je i kupola, a plastichna cev je zamenjena metalnom - opredelio sam se za onu "kracu" sa ravnim vrhom - Mk.III.

Za sada toliko, ovo su chini mi se bili najbitniji radovi, preostaju sitnice i neke sitne dorade detalja, ali mislim da ce sve to sada ici mnogo lakshe...

Jadgkommando

E pa lepo si odradio gusenice, moguce da su od
kvalitetnije gume kao npr. Trumpeterove u 1/35 neke su
bas kvalitetno odradjene i pazljivim farbanjem izgledaju
kao link b l. sa malo truda. "Cefka" mu lepo stoji.