Zvezda GAZ-AAA

Previous topic - Next topic

pedja 80

Pozdrav.Ovo je moja prva maketa, neračunajući makete koje sam radio kao klinac pre 15 god.Poprilično sam se namučio sa sklapanjem makete ( pola žljebova,rupa gde se uklapaju elementi nije urađeno ili je na pola odrađeno) . Prilikom sklapanja makete sam napravio par grešaka ,uglavnom gde je trebalo da se odokativnom metodom postavi određeni deo. Maketa je farbana četkicom. Maketa nije lakirana , kupio sam  happy color sprej lak , i tek nakon što sam izlakirao ciradu shvatio sam da sprej unistava nanetu boju.... ( ukoliko neko zna koji sprej je dobar -proizvođač i radnje u kojoj mogu kupiti , neka mi preporuči :) , četkicama nisam smeo da nanosim lak jer nisam bio siguran da neuništim pigmente). Sve u svemu ja sam zadovoljan kako je ispala sa obzirom da mi je ovo prva maketa.

ubermagog

za prvu maketu i vraćanje u hobi, vrlo dobro!

ne znam koji su to problemi sa lakiranjem i bojom, to ne bi trebalo da se dešava... koje si boje koristio?

pedja 80

Koristio sam uljane Humbrol boje za farbanje, a za lakiranje sam pokušao sa Happy color akrilnim mat sprejom, ako znas neki sprej koji neuništava boju kaži :), unapred hvala.

Goran A.

Hepi kolor je na nitro bazi i nagriza uljane boje ako ga naneses u vecoj kolicini. Da bi se to izbeglo, prska se na sobnoj ili malo vecoj temperaturi i to u tanjim slojevima sa susenjima izmedju, moras omoguciti prvom sloju da se brzo osusi, onda nema problema. Desava se i ako se uljana ne osusi potpuno. Ako neces da rizikujes daj nekom da ti preprska akrilnim mat lakom (pretpostavljam da nemas prskalicu). Maketa lepo izgleda, mozda bi trebalo jos nijansirati ceradno platno. Kod ovih kamiona nema greske, mozes da ih prljas koliko hoces.

Srdjan

Bas je super uradjen  :super Trebalo bi ceradu malo doterati, izgleda previse plasticno, i tablice zaprljati. Ostalo mi se svidja.  :cheers

Plavac

Lepo si ti to uradio,sledeća može biti samo bolja ;)Ja bih ciradu skinuo  ;D

Miroslav

Pigmente obicno nanosimo na kraju posle lakiranja, tako da ne moze da dodje do pomenutog problema, a sto se tice laka ja koristim Humbrol lak sjajni koji nanosim cetkicom, a na kraju Humbrol mat lak u spreju. Nikad nisam imao problema i odlicno su se pokazali.

pedja 80

Hvala  svima na savetima, a što se tiče cirade kao što rekoh lak mi je pokvario boju tako da je nisam dalje ni sređivao- zato je nisam ni fiksirao za maketu već samo prislonio :) .

Profa

Ceo kamion se sjaji, il' to samo ja tripujem ???
Biće verovatno bolje kad ga matiraš, i obavezno u procesu sredi i ciradu - mat lak, pa pigmenti, pa opet mat lak preko i ima da bidne bombonica :super
Bogu fala što sam Lala! :)