Soko G-2 Galeb L&M

Previous topic - Next topic

Nemsy_29

Rado cu kupiti ovu maketu, jedino sto cu da doradim su ti usisnici kolko/tolko. Maketa lici, ima greske kod zadnjeg canopyja al to je vec tesko ispravljivo. To za plastiku slusam vec 2-3 godine i uvek je "izlazi sledece godine", za sad su izasla 2 rezinska i ovaj L&M mi izgleda bolje, a o plastici ista prica (isto i za Jastreba vazi). 20e nije mnogo za rezinsku maketu, tako da ce se mozda do kraja godine naci jedan u "Zavrsenim maketama" od mene.

STIG

Quote from: lord sir giga on 17-01-2011, 21:27:09
Meni sada ovde nesto nije jasno, koji je ovo galeb na slici koju je postavio stig (pogled odozdo), posto se razlikuje u odnosu na drugu sliku koju je milten postavio.
Da li su to neki predseriski avioni, ali stvarno ima razlike.
Ajte to malo pojasnite ako nije problem, da ubuduce nedolazi do zabune koja je ovom prilikom nastala.
Nema zabune, taj u bojama trobojke je 23194, YU-YAG, pre nego sto je prefarban u boje akro grupe STARS i avion je iz redovne proizvodnje.

Ovde se lepo vidi taj detalj donje strane trupa,

i uvecan,

DUSAN123

Prava konfiguracija Galeba su ove slike sto je postavio kolega Stig,nepostoje primerci aparata koji imaju promenjen presek.Naime Galeb je prvo nosio oznaku G1 kao fabricki prototip na kome su izvodjeni odredjeni opiti u okviru razvoja aviona,a prvi serijski prototip je vec imao oznaku G2.Iza toga je usledio J1 sa istim presecima,ali sa promenjenom konfiguracijom prednjeg segmenta aparata zbog povecane        nosivosti i dodatkom treceg "topa". :pilot

Stefan

Evo mogu ja malo da pomognem. Postavio sam resinsku maketu Dusana na crteze i maketa je konturno tacna. Uporedjivao sam i trup i krila i ostale delove i sve je OK. I Dusanu skidam kapu na odradjenom kalupu. O detaljima necu ovaj put ima ih dovoljno a i ostali ce biti ucrtani naknadno kada se bude radila. O drugoj maketi necu suditi zato sto je nemam. ali moram primetiti da na prvi pogled ne lici na Galeba. Cim sredim auto (imam trosak od 500 evra), kupicu jos dve-tri maketa od Dusana naravno.

http://i1094.photobucket.com/albums/i449/stefandeka1/DSCN0815.jpg
http://i1094.photobucket.com/albums/i449/stefandeka1/DSCN0814.jpg
http://i1094.photobucket.com/albums/i449/stefandeka1/DSCN0816.jpg

bungynik

Upustili ste se u diskusiju o maketi na osnovu poprilicno ocajnih fotografija koje je Djole slikao. Uglovi, refleksija i osvetljenje su mu uzasni, tako da je gotovo nemoguce odrediti tacan oblik. Kao drugo kada se slika maketa da bi se poredila sa fotografijama, od neprocenjive vaznosti je izabrati pravu ziznu daljinu objektiva. Ultimativno je koristiti takozvani "normalni" objektiv koji je kod aparata sa filmom 40-50mm dok kod digitalnog aparata zavisi od velicine cipa. Tehnicko pravilo je da je normalna zizna daljina jednaka dijagonali cipa ili filma. U koliko se radi makro fotografija ili se slikaju objekti iz vece blizine onda se koristi veca zizna daljina, ali jednostavni aparati ili objektivi nemaju ovakvu mogucnost. Pri radu sa sirokougaonim objektibima (svaka zizna daljina manja od dijagonale cipa ili filma) dolazi do znatnih deformacija i izoblicenja po X, Y i Z osi, te nikako nisu pogodni za ovako nesto. Objektivi vece zizne daljine imaju problem sa perspektivom i dubinom jer skracuju objekte po dubini tj. po Z osi, te objekte koji su udaljeniji prikazuju kao blize. To je sto se fotografija makete tice.
Sad bih hteo da dam svoje misljenje o ovome sto se pise na forumu.
Neki ljudi konstantno pisu o greskama i netacnostima na maketi i predstavljaju ih kako katastrofalne i nepopravljive, a da pritom nisu uzeli maketu u ruke. Ako vec zele da komentarisu ovako, neka se bar ograde. Drugo, ja ne mislim da je svaka greska na maketi nesto strasno, narocito ako moze da se koriguje.Koliko ja mogu da vidim, ali to je opet na osnovu prilozenih fotografija, greske koje se ovde napominju, se mogu bez prevelike muke korigovati i nisu neki ekstra komplikovani zahvati. To sto je hrbat deblji pa se mora smirglati da se stanji???? Da li to stvarno treba uzeti kao gresku? A svaka cast onome ko je mogao da skine radijuse sa Miltenovih fotografija! :god Na njima se ne mogu odrediti ni osnovni oblici a kamo li radijusi :lol Uzmi ili pozajmi maketu od nekoga pa je pogledaj, premeri prouci, prostudiraj ili sta vec, a ne da pricas ovako napamet i dajes komentare sa pozicije velikog autoriteta. Jednostavno, ljudi sa naseg podneblja vecinu stvari rade rucno i dovijaju se na razne nacine da naprave nesto, pa je i razumljivo da se jave neke greske, koje su veoma verovatno uslovljene i tehnickim mogucnostima proizvodjaca. Potrudicu se da dodjem do makete, pa da onda dam misljenje koje ce imati neko utemeljenje. Kao drugo, potrebno je proveriti i kvalitet i tacnost tehnickih projekcija koje neko koristi kao osnovu za komentar. Ima na nasem podneblju nekoliko razlicitih crteza, ali pamtim onaj iz fronta od pre 30-tak godina koji je dao i precizne oznake NACA profila, pa ako i nije idealno nacrtao preseke profila, a ono se mogu proveriti na osnovu NACA oznaka profila.
Sto se tice Top Gear emisije, saznalo se ko je STIG, pa ce se saznati i ovde... ali okarakterisati neciji rad kao "uzmi pare i bezi" i govoriti o njemu tonom koji je u najmanju ruku odraz sujete, je daleko od primerenog i mislim da mu ovde nema mesta. Ako ne zelite da pomognete nekom u njegovom radu, nemojte ni da ga saplicete i podmuklo obezvredjujete i vredjate. Nikom on nije ukrao pare, niti bije nekoga da kupi ovu maketu. Ja licno ne znam ni STIG-a (mada naslucujem ko bi mogao biti po stilu pisanja), niti Tihomira, ali ako su administratori vec zeleli da uvedu neki red od 1. Januara, a Tihomir Likso je clan ovog foruma i nisam primetio da je ikada uputio neku ruznu rec nekome, zavredjuje bar da bude zasticen od ovakvih kvarnih i podlih insinuacija. Jednostavno kao odrasloj osobi koja drzi do svog ali i tudjeg integriteta, ovako nesto je moralo da izazove reakciju. Ja kada god sam mogao, o greskama i potencijalnim problemima koje su neki imali, sam slao PM-ove ili mejlove sa podacima, materijalom ili fotografijama koje ja imam u nameri da pomognem kolko mogu, bez da sam ih ikada javno prozvao ili javno pomenuo te greske sa pozicije podanistavanja njih kao licnosti ili njihovog truda koji su ulozili. Ovo je sramota bez presedana i ako je gospodin STIG i imao neke zamerke, mogao je i da ih iznese kao takve... kao zamerke, bez da ulazi u ovakav krajnje nizak i neprimeren nacin komentarisanja, sto po sebi dovodi do zakljucka da cilj nije bio ukazivanje na propuste vec obezvredjivanje necijeg dela, rada i licnosti, a verovatno sa nekim ciljem.
A administratorima svaka cast kad su dozvolili ovako nesto i pustili da se svaciji ugled pljuje i gazi, bez i najmanje reakcije. Izvinite, svako ima prava na svoje misljenje kao i da ga iznese javno, ali ono ne sme da da bude uvredljivo i bezobrazno te da narusava neciji integritet i licnost, a pogotovo kada pledira da predstavi nekoga kao prevaranta i lopova, a bez ikakvog osnova. Tome ovde ne bi trebalo da bude mesto.

STIG

Ima nas vise... a i potpuno si u pravu, fotke su ocajne.

Do neke druge prilike i bolje slike i makete i detalja, samo cemo da posmatramo...a onda, tri puta merimo i testerimo.

drakii

Miltene i na razglednici Nish izgleda kao chist grad, fotka je fotka, ima odstupanja, i kod trupa , usisnici tek, kod tebe na swlici je levi usisnik manje levi nego desni, mada je to mozda neka G2U varijanta, ima brew radi se i domacha varijanta, nazalost ovo onako sa strane , poshto ih nisam imao u rukama, obozavam rezin kaolanjski saneg, itd, ali je dobro da ima makete , da ziuvish u gradu. pa da svratim, ali otom potom, malo shale ne shodi zbilje radi i samo napred, dea vidimo gotovu, nadam se da cxhesh da izvrshish potrebne korekciju u shto vechoj meri i da bude autentichniji, josh uvek smatram da je eventualna netachnost, greshka proizvodjacha, a ne maketara, a vrsni maketari poput tebe,m bar si bio dok ne nalete na figuriushke, mnogu i od Dreideckera da urade Jumbo jet, ali posao......, pozdrav

Jadgkommando

@bungynik
Ja sam moj komentar dao na osnovu lichnog misljenja a makutu gledam uzivo.

lord sir giga

Treba ukazati na greske ukoliko ih ima objasniti kako da se poprave (ukoliko je isto moguce), i prebaciti proizvodjacu da je pogresio ne zato da bi se likovalo, vec da bi se sledeci kalup odradio bolje i tacnije.
U svakom slucaju rezin neradim, ali oni koji rade imaju priliku da uzivaju u ovoj maketi, kao maketi koju su dugo iscekivali.
Mene su slike zbunile pa sam zato i postavio pitanje, nista drugo.
A to da li je maketa vredna para ili ne recice trziste, kao i proizvodjac i prodavac (ukoliko cena padne ili ostane ista).

Goran A.

-Maketa ne mora da bude savrsena
-Nije moguce napraviti savrsenu maketu
-Izdavanje ovakve makete je cist entuzijazam i doprinesite maketarstvu time sto cete od nje nesto napraviti. Najlakse je praviti se pametan.
-Da pametuje moze svako a da se zavrnu rukavi i odradi posao, koliko vidim takvih sve manje ima.

Maketa je dovoljno dobra.

milten

:deadhorse
Za dobrim konjem prasina se dize. 8)
Zahvaljujem svima na komenarima, i dobrim i losim. Idemo dalje...
MK "Narednik Mihajlo Petrovic" Nish
http://nmpnis.wordpress.com/

Petar_II

Retko se upustam u ovakve diskusije ali zeleo bi da kazem da mnogi ali bas mnogi kada je u ptanju 72, pokusavaju da od prelepog hobija i igranja i opustanja i razbibrige prave nauku i teraju mlade maketare da zavrsavaju malte ne doktorske disertacije iz oblasti makete koju sastvljaju.Naravno da treba teziti savrsenstvu i da treba nesto sto se radi i sastvlja da bude sto vernije ali sam primetio da pojedinci sa ovog foruma preteruju i kada je bojenje u pitanju te oko razmera te oko konstrukcija i mnogih drugih stvari,ja maketastvo drugacije shvatam,mozda nisam u pravu.

dragan_mig31

Kolega milten jedno me zanima za sad.Kako ces da napravis far u nosu?planiras samo da ofarbas deo ili da odradis to u samogradnji?zanima me jer planiram da kupim ovu maketu pa nije lose da ako planiras to da odradis da nam ovde detaljnije objasnis sta i kako?

milten

Najverovatnije farbanjem, kao ovaj far na terminatoru samo druga niansa.
Kupio sam u Mosonu prosle godine Valejo boju, koja u stvari i nije boja sama za sebe vec komponenta koja se dodaje u bilo koju boju u cilju dobijanja metalajzera u istoj nijansi. E sad, kombinacijom vise boja nadam se da cu dobiti to sto je potrebno.
Mrzi me da seckam maketu. Ustvari, ako nadjem neko parce providne plastike koje odgovara, sto da ne ...  :think

MK "Narednik Mihajlo Petrovic" Nish
http://nmpnis.wordpress.com/

lord sir giga

Da li odgovara staklic od AGM-65, posto mi se cine slicnim, ako gresim htedoh pomoci