Azur + Lift Here 1/72 Rogožarski IK-3 (No.2153)

Previous topic - Next topic

voja

Уф, добро су легле ове игле.
Ја сам набавио неке месингане цевчице 8мм спољни а 6мм унутрашњи пречник. Уплашио сам се да не буду велике, али сада када видим ове твоје од 9мм биће и ове моје од 8мм ОК.

.

menestenasli

Odlicno izgleda!
Lepe i interesantne dorade, koristice svakom ko pocne da radi ovu maketu.  :super

Sandman

Bogme Sale lepo ti ovo ganjash!
Izduvnici su ispali bash realistichno.

Mislim da ce ovo biti jedan od boljih IK-3 na forumu!

Kad dodjesh samo do farbanja zastani malo da se josh jednom presaberu sve priche oko boja koje su zaista bile na njemu - one nashe IK-3 smo Lanmi, Tripko i ja uradili svako na svoj nachin, i nismo sigurni shta bi bila prava kombinacija.

Obzirom da si u ovu maketu ulozio do sada dosta truda bila bi shteta da omashish boje...

Guraj dalje, uzivanje je za gledati napredak ;)

Warhawk

Što se boja tiče, već su pripremljene (čini mi se). Braon i žuta su iz kantice (nisu menjane). Zelena je mešana prema boji makete iz muzeja

Fotka je slikana po dnevnom svetlu bez blica

Komentari su naravno dobrodošli. Što pre, jer za par dana kreće bojenje...
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Sandman

mislim da je zuta suvise jarka... Lanmi i ja smo dosta pricali o ovome, i gledajuci referentne fotke, zuta bi morala biti neka tamnija nijansa.. ove ostale boje mi deluju tu negde..

Miroslav Š.

Препоручио бих ти следећу комбинацију коју сам користио за фарбање мога ИК-3 :  Revell 84 (браон), 382 (окер-жута), 361 (тамно зелена) а за доњу Рогожарски сиво-зелену (по рецептури из часописа ,,АЕРОПЛАН" бр.2/95) као основа је послужила 371.
Наравно, можеш их веома мало ,,просветлити" због размере.
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Warhawk

Ta Revell 371 mi nekako deluje kao obična svetlo-siva; a i kokpit je već obojen zamešanom bojom, pa je kasno da je menjam. Mogu samo da je nijansiram...

Ovo je nijansa koju sam pokušao da potrefim (čini mi se uspešno)

http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=14424
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

anki

I ja sam za ovu Miroslavovu kombinaciju za gornjaku. Revelova 382 je SM verzija mat 82 zemljane. Jedino sto bi morala malo da se posvetli da bi bila u skladu sa onim bojama na muzejskoj maketi. Recimo 4:1 ili 5:2. Sto se ostalih boja tice tu nebih nista dirao za gornjaku (ako se ne varam to je Aeropoxy preporuka?).

Za donjaku mi se cini da joj mozda fali malo zeleni ton ali posto na slici malo bljesti mozda je i sasvim ok.

Warhawk

Ta boja koju sam zamešao je stvarno čudna - pod jakim dnevnim svetlom je skoro skroz plava, u senci je skoro skroz zelena, dok pod svetlošću sijalice poprima onaj marker-zeleni ton...  ???

Inače, zelena je gotovo ista kao na Miroslavljevom modelu, tako da je ne diram.

Sve u svemu, još nisam dotle stigao, videćemo...

Sad, pitanje u vezi šeme bojenja:

Na sajtu
http://ik-3.50webs.com/

davno sam pročitao da su za "parne" mašine upotrebljavali jednu šemu, a za "neparne" istu takvu, samo kao u ogledalu.
Da li je to i dalje aktuelna informacija (deluje mi kao previše zezanja ni oko čega), ili su sve bojili isto?

menestenasli

Quote from: Miroslav Š. on 29-03-2011, 18:07:13
...а за доњу Рогожарски сиво-зелену (по рецептури из часописа ,,АЕРОПЛАН" бр.2/95) као основа је послужила 371....
Mozes li da napises taj recept za sivo-zelenu?

anki

Airpoxy se tom problematikom bavi, da ne preteram, ali bar 20 godina. Uzmi njegov CD o IK 3 ali najnoviji, mislim da je obradjen svaki pojedinacni aparat.

http://www.aeropoxy.netfirms.com/CD%20ROMS.html

Kerber

Samo mi oker malo ne lici...ostalo je, bar meni Ok.
Znam da sam ja takodje koristio recepturu kolege "Jeropoxija"...

Warhawk

OK, svi veći delovi su zalepljeni i izgitovani. Dok se suši, evo par sitnica...

Pod sa palicom i ostalim pre ubacivanja

Napravljena rebra i urezan trimer na novom kormilu pravca.
Još da se zalije prajmerom, blago ošmirgla i biće bombonica...  ;D

Kormila dubine isečena, trimeri pomereni, i izrezan zakrivljeni panel (avioni prve serije)

Što se zadnjeg otvora hladnjaka tiče, deo koji se dobija je OK, samo se ubaci okvir...

Sandman

Odlichno izgleda kokpit, i rebrasti pod i one "cevi" u podu!

Lepo si doradio i ove ostale delove.. uzivancija za gledati...

voja

Ухххх, а да размислиш и о отварању једног од панела на боку трупа па да се види унутрашњост кабине, онако са стране?  :)
Свиђа ми се како напредујеш са радовима.

Зто се тиче те "Рогожарски зелене" боје, горе на спрату у музеју имаш репну конструкцију авиона Р-100 којег је производио Рогожарски. Цела конструкција је препрскана том "Рогожарски зеленом" бојом. Знам када сам био у музеју да сам понео пар чипова које сам урадио употребом разних макетарских боја на белој пластичној подлози.
Тамијина XF-21 SKY се савршено уклапала. Можда ти је сада касно за ту боју, али барем да други сада знају о којој се боји ради.

.