Azur + Lift Here 1/72 Rogožarski IK-3 (No.2153)

Previous topic - Next topic

ubermagog

Svaka čast, ozbiljno maketarenje!
Ne znam samo što se trudiš toliko, to sad nije u modi  :)

Za oker se slobodno osloni na veliku maketu iz muzeja, pa toniraj prema njoj - boje su joj dosta dobro prenesene sa sačuvane original makete namenjene za 'primer' farbanja za IKZ u VVKJ.

'Rogožarski zelena' podseća po nijansi na jednu od Sky varijanti, može i od Humbrol 23 "Duck Egg Blue" da se dobije dobra boja.

Warhawk

Quote from: voja on 31-03-2011, 13:08:21
Зто се тиче те "Рогожарски зелене" боје, горе на спрату у музеју имаш репну конструкцију авиона Р-100 којег је производио Рогожарски. Цела конструкција је препрскана том "Рогожарски зеленом" бојом.

Тамијина XF-21 SKY се савршено уклапала.

Moja boja nije daleko od te Tamijine, možda samo malo plavlja.

U vezi rama R-100, imam fotke; mada sam sketičan da je boja 70 godina (stojeći u ko zna kakvim uslovima - ipak, naši smo)
zadržala originalnu nijansu. Ali sa druge strane, to nam je verovatno jedina originalna referenca...
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Miroslav Š.

Извињавам се што нисам одмах одговорио на молбу menestenasli. У том ,,рецепту" стоји да је потребно као основу узети Хумбролову 129ку и њу помешати са мало више Хумброл плаве 15 и зелене 38. Приликом мог мућкања сам користио Aeropoxy рецептуру, као што су претходници такође навели.
Warhawk, заиста радиш одличан посао. Посебно ми се свиђа како си успео да средиш контуру репа тј кормила правца. Браво :cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Goran A.

Vidi se deo muzejske makete ako moze ista da pomogne. Koliko je moj aparat uspeo da prenese nijansu, ne znam.

menestenasli

Warhawk

Obe makete prajmirane i uradjen pre-shading.

Staklić za IK-3 je isečen, da bi se što više detalja videlo unutra; srednji deo se posebno prska...
Otvor kokpita (sa sve vetrobranom) je zaštićen papirnom trakom, koja je prelepljena preko, opcrtano olovkom pa isečeno na meru...
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Warhawk

Uh, gotovo bojenje.

Ali, pre toga, još par detalja...

Ecovani usisnici u korenu krila su bili premali, pa sam ih napravio od najlon-čarape (najfinija prežica koju sam našao),
i okviri od papirne trake.

Montirane šine, staklić maskiran i samo stavljen da vidimo da li paše...

... i izdetaljisan stajni trap. Viljuške napravljene od debljeg aluminijumskog lima (treba da su pravougaone, ne zaobljene kao što je dato).
Napravljene i izuzetno sitne spojnice (mali delić sa ukrštenim ramovima) od razvučene plastike, i gume "izduvane" malo na ringli.

Maskirano je papirnom trakom, samo što se blizu ivica lepljene "zmijuljice" od Faber Castell "Tack-it"
(Žuti ekvivalent bluetack-a)

Slikano je pod sijalicom, pa boje ispadoše malo drečavije nego u realnosti...
Ima podlivanja tu i tamo, to ćemo četkom.

Sutra finiš, nadamo se...

ubermagog

Kako je to voleo gazda-Veljko Šangri-La da kaže "smrt u prahu"  :D

ps. dopada mi se korišćenje 'najfinijeg prežice'!

Kerber

Bravo !
Za sada je opako dobro.
Nivo detaljisanja dize ovu maketu za 100 mesta gore, a i farbanjcija je na putu da bude veoma dobra.
Drzim palceve da isteras ovo do kraja kako si ga i zapoceo.
Hehehe - gde se seti za ovo "Smrt u prahu?".... ;)

anki

Ko i kod Dorniea, daj da vidimo boje na normalnom svetlu. Ovo definitivno moraju da budu najbolji IK i Do do sada.

Goran A.

Potrudi se da ih na kraju lepo fotografises, kad vec ima ovoliko detalja.

Warhawk

Evo boja na normalnom svetlu.

Ja ga više ne diram sa bojenjem, zadovoljan sam ovim odnosom (možda je samo žuta malo svetlija nego što treba, ali nije vredno cimanja)...

Pitanjce u vezi dekala:
da li rondele za Br.2153 idu na levo ili desno krilo (i gore i dole)? Znam da su postojale obe varijante

Sandman

Zuta ti je jako slichno ispala kao i na mom IK-3 - mislim da ta boja treba da bude dosta zagasitija, no, svakako si lepo i pedantno odradio maskirna polja - prelazi izmedju boja su bash kako treba, dovoljno meki a opet oshtri!

Miroslav Š.

Одличан рад! Ја изгледа нисам баш пазио на часовима, промакла ми је лекција ,,убушивања отвора за митраљезе"  ;) Може ли неколико речи у вези тога?
Пошто фарбање сматрам врло пипавим за рад и коментарисање (мада је одлично када коментара има) у смислу погођене нијансе чисто због техничких разлога презентације
рећи ћу само да ми се ово веома допада и да се слажем са Сендменом у вези са прелазима и пољима.
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Warhawk

Što se ubušivanja otvora tiče:
rupa nastaje tako što se skalpel vrti vertikalno negde na sredini "otvora", pa se polako naginje (i još uvek vrti) ka napred...
Kada se izdubi dovoljan rov, samo se malo dotera bušilicom (burgija bi trebalo pod 90o u odnosu na vertikalnu i horizontalnu ravan aviona - ja sam bio lenj i to malo odoka...)

Inače, pošto je nos korigovan, morao sam da napravim te male kapljaste stvarčice pored rupa za mitraljeze i da popravim panelizaciju.