Italeri Dassault Mirage 2000d 1/72

Previous topic - Next topic

flanker

Nadam se da se ovaj dr Frankenštajn projekat uklapa u pravila kampanje.
Dakle ovo je prerada modela koji sam uradio pre 15 godina. Ostavio sam trup sklopljen zajedno sa kabinskim prostorom, jer
bilo je nepotrebno dalje ga rastavljati posle zasluženog odmora u kočionom ulju. Dekale ću koristiti neke sa drugih AdA
aviona, a neke ću pokušati da napravim. Mislim da su originalni dekali (sem što su mahom uništeni) netačni jer ne predstavljaju
ni jednu Mirage 2000d eskadrilu.
Kao što vidite počeo sam izradu "grbe" sa mamcima, to je najveći izazov, a moraću da napravim i odgovarajući dupli nosač za
GBU-12 koje su iz domaće radinosti. Veliki glavati tankovi su sa Italerijevog Rafala M.

U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

zixo

Zanima me kako si rastavio maketu? Cime si lepio i kako je najbolje odlepiti delove? Postoji li neko sredstvo?

flanker

Pa najviše za rastavljanje pomažu žileti, skalpeli i brutalna sila...a ne sećam se čime sam lepio, beše neki
maketarski lepak.
Nisam korisitio nikakvo sredstvo. Verovatno posle X godina lepak malo popusti pa je rastavljanje lakše.
Najveći problem su polovine vertikalaca, jer tu svi obavezno ubacimo dosta lepka pa je rastavljanje po
linijama spajanja nekad i nemoguće, tačnije, može doći do loma.
Obrati pažnju na stakliće da natezanjem pri uvlačenju skalpela ne dođe do pucanja.

Što se tiče ovog Mirage-a nisam mnogo napredovao, pa zato nema novih fotki.
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

ubermagog

Mr.Muskulo (i slični preparati za rerne) vrlo uspešno 'odlepi' većinu delova dok ostatak koji je tvrdoglaviji može posle tretmana svakako lakše da se odvoji - žiletom, oštrim skalpelom ili prostim pritiskanjem ili 'ljuljanjem'.
Meni se pokazalo uspešnim na starim maketama lepljenim standardnim maketarskim lepkovima.