MIL MI-8, Zvezda 1/72

Previous topic - Next topic

Janjic

Dobar dan. Evo da se i ja priključim u kampanju sa ovim helikopterom. Ovo mi je prva kampanja pa molim da mi ukažete na moguće greške (pročitao sam pravila, ali može da se desi) u toku trajanja iste. Hvala.

Maketa:

Mislim da se dosta zna o ovoj maketi. Nisam stručnjak, ali mislim da je maketa veoma dobra i da je plastika dobrog kvaliteta, lako se uklapa i veoma je čvrsta!
Od boja su korištene Revell i MM enamel boje. Na sastavnici piše da je boja unutrašnjosti MM 1730 Flat Gull Gray

a je nisam imao pa sam kombinovao Revell dust-gray mat 77 + MM flat white 1768. Ovo mi je omiljeni helikopter (na drugom mjestu je Sikorsky H-34) pa mu prilazim sa mnogo pažnje, ali sam opet uspjeo da malo uprskam stvar, ali sam i to riješio na (bar po meni) dobar način. Naime, u jednom momentu, dok sam lijepio dio po dio makete, zaboravio sam da stavim nosač rotora (ili kako se več zove) pa sam morao jedan dio da režem, postavim nosač, pa da ga opet lijepim izrezani dio. Mislim da nije loše ispalo ovo što sam uradio, a evo i par slika da vi sami prcjenite.

Na ovim dijelovima rađen je drybrush (Revell 99) ali se slabo vidi na slikama. Dodao sam i pojaseve za pilote. Njih sam napravio od krep trake koju sam ofarbao,

mislim da je plastika previše debela na poklopcu kabine, ali štaje tu je,

spojena unutrašnjost sa tijelom helikoptera (treba malo strugati da se uklopi, ali ništa strašno)

spojen trup

a onda postavljena i "kutija" motora (naravno prije nosača rotora)

mjeri, reži, sijeci, postavi i ponovo lijepi

Toliko za sada. Veliki pozdrav za sve!

Mladen.

凸(¬‿¬)凸

Janjic

Dobar dan. Juče i danas sam imao malo više vremena da se posvatim maketi pa sam nešto i uradio  :).
Malo gitanja i šmirglanja

Vrata nisam fiksirao tj zalijepio, nego sam napravio ove male žljebove/vođice u trupu helikoptera gdje se nalaze vrata. Tako da se vrata mogu otvarati i zatvartai po želji

na vrata sam zalijepio malo plastike koja se uglavi u žljebove/vođice i tako sam dobio klizna vrata

ništa posebno ali mene raduje

i malo preshadinga

Pozdrav,

Mladen.
凸(¬‿¬)凸

Nemsy_29

Dobra je ta fora sa vratima, samo trebao si prajmer pre preshadinga da proveris te spojeve :)

Sandman

Lepa dosetka - jeste da se makete uglavnom predstavljaju kao "statični" eksponati, ali je zanimljivo kada se može neki detalj i dodatno otvoriti kako bi se prikazala unutrašnjost.

Slaem se sa Nemsijem oko prajmerovanja - možda je trebao jedan tanki sloj samo da vidiš da li ima nekih grešaka nakon pmirglanja spojeva...

medico

lepo napreduje !
kod pre shadinga ...nemoj se ogranicavati samo na linije panela !  slobodno si mogao da tanjim mlazom ispratis i linije zakivaka zatim okolo svih prozora i slicno. sto se boje preshadinga tice zavisno od sheme farbanja mozes ici i sa nekim tamno-sivim nijansama ili cak tamno braon ...recimo ako su donje povrsine svetlo plave slobodno mozes tamno plavom ili tamno-sivo plavom da odradis sencenje .

Gusha

Sa ovom maketom sam se svojevremeno dosta zamajavao, tako da odmah imaš na umu da moraš da središ prednju nogu stajnog trapa jer je prekratka, pa će helić da ti stoji ravno, a to se kod pravog nije slučaj.Unutrašnjost im je u 90% slušajeva bila ofarbana u onu rusku svetloplavu boju koja je vrlo slična RLM 65.Dok su sedišta bila u istoj boji ili maslinastozelenoj.Ali pošto si ga zatvorio to i nije više važno.Samo staklo kabine je suviše šiljato, pa helikopter dobija malo oštriji profil nego što bi trebalo, ali je to malo teže ispraviti....Nastavi dalje da vidimo kraj ovog projekta...sam helikopter je legenda...

Janjic

Hvala vam na savjetima  :cheers.
Primer je nanesen i neki prelazi su ponovo gitovni a neke sam skroz zaboravio da uradim  :uaaa! Kao primer samkoristioo Revell 77 Dust Grey Matt

Shema je rađena po Zvezdinoj sastavnici (da budem iskren ja nisam na netu "naletio" na slike ove sheme) i mnogo mi se sviđa. Za bojenje sam koristio MM boje, 1742 Dark Tan i 1706 Sand

nisam uradio (gitovao) dio oko kabine  :headbang

malo mi je pobjeglo boje prilikom nanošenja druge za shemu, ali to se da popraviti

Što se tiče gitanja to neću dirati. Žao mi je što sam ovo uradio ali.... Boju koja je prošla mimo heme ću prefarbati, nema mi druge!

Veliki pozdrav za sve,

Mladen.
凸(¬‿¬)凸

ubermagog

izgleda prilično dobro!

ako možeš uradi mu posle lakiranja sjajnim lakom 'pin-wash' sa uljanom slikarskom "umbrom" po linijama panela i tim nitnama, biće odličan kontrast i dodatak na toj kamuflaži

Suhoj

Izgleda odlicno!
Bas lepa kamuflaza

medico

sledeci put preshading radi neposredno pre farbanja a ne pre primera ovako je potpuno beskoristan efekat preshadinga !
I pored toga za sada maketa izgleda ok, slazem se sa subom neki tamno braon wash tipa slikarske umbre ili neke druge braon bi odlicno legao na ovu shemu farbanja ,

ubermagog

@ janjić - pin-wash je tehnika za precizno senčenje (isticanje) sitnih detalja i linija panela. Primena ti je otprilike sledeća:

Razredi boju manje nego za klasičan 'wash' (znači da je boja jača), uzmi vrlo tanku četkicu pa je vrhom umočiš i onda pipaš nitnu po nitnu, ili rupicu po rupicu - dok ima boje u četkici! Ide to brzo  :)
Poenta je da boja ostane kapilarno skupljena oko nitne, a da se ne umaže cela površina i promeni nijansu. Pin-wash može da se radi i na sjajnoj i na flat površini, treba probati i vežbati malo kad je šta bolje i šta kome odgovara.

Kod panela, pogotovo kada su plitki, se ta slabije razređena boja (obično sa dna čepa gde smo pripremali uljanu za wash) koristi kapilarnom tehnikom - opet vrlo tanka četkica se umoči vrhom pa se na sjajno lakiranoj maketi pipne spoj panela. Tako od spoja do spoja i usput dodaješ gde treba, boja ide sama duž linija panela.

Višak skidaš klasično šrapićem za uši, pa kad završiš ostaviš 24h da se dobro osuši i posle lakiranje da se zaštiti. Srećan rad  ;)

Janjic

Quote from: medico on 30-10-2011, 16:21:02
sledeci put preshading radi neposredno pre farbanja a ne pre primera ovako je potpuno beskoristan efekat preshadinga !
I pored toga za sada maketa izgleda ok, slazem se sa subom neki tamno braon wash tipa slikarske umbre ili neke druge braon bi odlicno legao na ovu shemu farbanja ,

Upravo sam tako i odradio, primer, ponovno gitovanje, ponovo preshading pa farbanje kamuflaže. Nemam pojma zašto nema nikakvog efekta, jer boja kamuflaže nije debela a i gustina je ok! Tebi hvala na korisnim savjetima  :D! Pozdrav!

Quote from: Airsuba on 30-10-2011, 17:54:02
@ janjić - pin-wash je tehnika za precizno senčenje (isticanje) sitnih detalja i linija panela. Primena ti je otprilike sledeća:

Razredi boju manje nego za klasičan 'wash' (znači da je boja jača), uzmi vrlo tanku četkicu pa je vrhom umočiš i onda pipaš nitnu po nitnu, ili rupicu po rupicu - dok ima boje u četkici! Ide to brzo  :)
Poenta je da boja ostane kapilarno skupljena oko nitne, a da se ne umaže cela površina i promeni nijansu. Pin-wash može da se radi i na sjajnoj i na flat površini, treba probati i vežbati malo kad je šta bolje i šta kome odgovara.

Kod panela, pogotovo kada su plitki, se ta slabije razređena boja (obično sa dna čepa gde smo pripremali uljanu za wash) koristi kapilarnom tehnikom - opet vrlo tanka četkica se umoči vrhom pa se na sjajno lakiranoj maketi pipne spoj panela. Tako od spoja do spoja i usput dodaješ gde treba, boja ide sama duž linija panela.

Višak skidaš klasično šrapićem za uši, pa kad završiš ostaviš 24h da se dobro osuši i posle lakiranje da se zaštiti. Srećan rad  ;)

Mnogo ti hvala na objašnjenju  :cheers. Nadam se da ću uspjeti da to odradim kako treba!

Pozdrav,

Mladen.
凸(¬‿¬)凸

Janjic

Dobro veče svima. Evo sam našao vremena i za maketu, nešto sam radio pa da vam pokažem  ;)

Dio između kabine i trupa sam popunoi Drvofixom. Prilikom šmirglanja nitne sam skroz izgubio 

naoružanje

donji dio, točkovi izbrušeni

rotori

zadnja vrata

Nema još puno da se radi na ovoj maketi, wahh, dekali i neke sitnice.

Pozdrav,

Mladen.
凸(¬‿¬)凸

Janjic

Konačno da posvetim malo vremena i maketi. Dekali su legli, wash i drybrush urađeni onako kako sam znao. U sastavnici nema govora o sajlama koje se protežu od repnih krila prema trupu pa nisam bio siguran da li da ih stavljam. Ako neko zna, neka kaže dok nije kasno. Rotore ću sutra da ofarbam u sivu, jer je ova boja pogrešna. Za danas i večeras je dosta. Evo i par slika pa recite šta mislite.

Slikano je pod lampom pa se izvinjavam zbog žućkastih slika 

Pozdrav,

Mladen.
凸(¬‿¬)凸

Nemsy_29

Meni ovo super izgleda  ;D