CL 415 Canadair

Previous topic - Next topic

pealeks

Pozdrav svima, Kao što se iz naslova vidi popularni "Kanader"... Ovo je prvi put da postavljam ovde slike, pa ako ima nekih nepravilnosti trudiću se da otklonim.

Za početak kutija i ram sa delovima...

Unutrašnjost, osnovna mat, tamnija nijansa, jer su unutra gloss svetle boje...

Završne boje:

Na kraju dodata klupa, i dodati vezovi na sedištima i već pomenutoj klupi

To bi bilo to što se tiče unutrašnjosti, saveti dobro došli pre nego što zatvorim trup.

dragan_mig31

nije lose za sada.Koje ce oznake da nosi?

pealeks

Hvala Dragane,
Pa što se tiče oznaka mislio sam da stavim kanadske provinicije Kvebek, ali i ove Francuske koje se dobijaju u kutiji su ok. Šta znam Kanadski je ceo žut, a u Francuskoj italiji su žuto crveni. Pravo da ti kažem pošto mi nemamo ove avione onda ću najverovatnije da iskoristim ovo što imam...

Jedno pitanje pošto vidim da ovde izlažu vukovi u maketarstvu. Već vidim da će biti dosta gitovanja, a kako su nitne izrađene u pozitivu, jel postoji mogućnost da ih nekako ponovo napravim, ako kojim slučajem pređem tupijom preko?

airbamby

Posle toliko duge pauze, ovo zaista fino napreduje.
Samo napred  :cheers
http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

ubermagog

Quote from: pealeks on 24-12-2011, 14:08:57
Već vidim da će biti dosta gitovanja, a kako su nitne izrađene u pozitivu, jel postoji mogućnost da ih nekako ponovo napravim, ako kojim slučajem pređem tupijom preko?

Ukoliko možeš izbegni upotrebu 'pinova' na maketi za spajanje, ukloni ih pa lepi na sudar. Proveri debljinu plastike pa ako je ista onda sa unutrašnje strane zalepi komadiće plastike da olakšaš i ojačaš spoj. Takođe prilikom gitovanja zalepi lepljivu traku (ona Tamija je najbolja) blizu sa obe strane mesta koje gituješ da bi smanjio površinu koju treba posle obrađivati. Za kraj probaj i dali tvoj git koji imaš uklanja medicinski alkohol, ukoliko ga uklanja onda i nećeš morati da šmirglaš već da 'brišeš' višak sa natopljenim štapićem za uši  ;)
Sve ti je to pomoć oko ovakvih maketa koje su u pozitivu, jer detalje koje izgubiš šmirglanjem nemožeš posle da povratiš.

Inače vrlo zanimljiva i atraktivna maketa, puno sreće kod farbanja - žuta je pogana  :D

Sandman

Suba ti je dao savet kako da umanjiš gubljenje nitni u pozitivu prilikom šmirglanja, a ja bih ti dao savet u vezi farbanja, pošto ćeš raditi žuti avion.

Obavezno nakon prajmera (osnovne boje koja je obično siva) pređi sloj bele boje pre nego što kreneš da farbaš žutu boju. Žuta boja je jako transparentna i svoj pun kolorit dobija najviše na beloj osnovi.

Ovde možeš zgodno iskoristiti sivi prajmer i belu preko njega:

1. sivi prajmer ti može poslužiti kao osnova za preshading kasnije
2. belu prskaš (ili četkariš) samo po sredini panela tako da same linije panela ostanu u boji sivog prajmera
3. žutu prskaš uniformno preko cele makete

Efekat koji ćeš dobiti je da će žuta preko linija panela zbog sive podloge biti tamnija i imaćeš efekat "preshadinga".
Kada kasnije padne wash izgledaće mnogo bolje nego da si samo žutu nanosio uniformno preko plastike ili bilo kakve druge podloge... + što nećeš morati da prskaš mnogo slojeva žute jer je žuta jako transparentna boja i da bi dostigla pun kolorit mora da ima belu podlogu!

Srećan dalji rad, biće svakako lepa maketa u kolekciji ;)

pealeks

Hvala na savetima, ove cake će mi, siguran sam, dosta pomoći! Pozz

Gligorije

Steta sto nije CL 215, pa da bude sa odlicim JRV oznakama iz Lift Here seta dekala "Seaplanes" 725-LH.

pealeks

Napredak, i mnogo gitovanja... Idemo redom:
Trup:

Aeroprofil NACA 4417:

Gitovanje...

Još gitovanja...

Unutrašnjost kabine tj plafona kabine:

I još gitovanja na spoju bele prastike sa providnom. Ima zazor oko 1-1,5mm

Repne površine i motorske gondole sa elisama:

Na posletku spreman za osnovnu boju...

Do sada su koristili saveti Airsube, a sada da poslušamo Sandman-a.

pealeks

Ofarban sa osnovnom farbom, preostalo je još neke sitnice da se poprave, u principu sam zadovoljan. Evo i sličica.
P.S. imam malo lošiji foro aparat, pa sam se malo igrao sa ručnim podešavanjima, da bi se bolje videli detalji.

Sandman

Koliko vidim, dosta si se dobro izborio sa gitovanjem i šmirglanjem oko detalja u pozitivu - maskiranje ti je zaista pomoglo!

Sada imaš odličnu podlogu za "igranje" sa bojom.
Radi samo sa više tankih slojeva i nemoj preterivati sa brzinom nanošenja slojeva - sačekaj da se jedan sloj dobro osuši pa tek onda idi na sledeći. Znam da će ovo možda značiti da istu boju prskaš u više slojeva par dana, ali to je siguran način da ti se kasniji slojevi boje lepo vežu.

KuKLiNsKi

jako ljep rad do sad
nisam znao da postoji maketa kanadera
može na PM kolko dođe i di se može nač ta cisterna? =)