supermarine Spitfire Mk Vb, Airfix 1/48

Previous topic - Next topic

husky

Posto sada obojca imamo slobodnog vremena, Mirko Jovanovic - Sijamski mrmot i ja resili smo da zajednicki napravimo neku maketu.
Zato smo napali starog Airfix-ovog Spitfajera Mk Vb u razmeri 1/48.

Sama maketa je vecini starijih maketara poznata, ali za one malo mladje, nekada jedina, a medju najtacnijima i dan danas, maketa ovog lovca.
Iz ove kutije moze direktno da se rade nekoliko aviona koje je koristila Prva eskadrila NOVJ posto ima i tropski filter i B krilo, ali mi cemo koristiti oznake australijskih spitfajera iz Port Darvina iz kompleta koji dolazi uz Montex-ovu konverziju Spitfire Mk Vc.

Maketa se dosta dobro uklapa, u pozitivu je, ali kokpit je poprilicno siromasan, mada se to nece primetiti kada se postavi poklopac kabine jer je dat kao zatvoren pa se nismo previse ni trudili oko detaljisanja.
Primetni su sink markovi na donjem delu trupa i krila, ali to se resi sa malo gita.
Ko zeli moze je prepanelisati mada je diskutabilno kakvi su zapravo paneli bili na pravom avionu, tj. da li su negde bili preklopljeni i na koji nacin.

Kokpit je farban sa Valejo Interior green, MM Black i MM Aluminium, sa blagim preshadingom crnom bojom nanetom brasem.

A evo i nas u zanosu maketarenja!  :cheers :

dusko

Super radite nema sta bas je dobro nekad uraditi neki projekat udruzenim snagama.

milogor_strashni

e bash me zanima kako ce ovo da ispadne, devojka mi jednom kupila ovu maketu pa sam morao da je uradim :))
sto bi se moderno reklo, pratim ovo :)

Srecan udruzeni rad!

Pozdrav,
Milan

husky

ILIJA iXa

Srecno Mrmote i vi kolega!
Pratim ovo od sad,i navijam za vas duet :bravo

Pozz
P.S.EEE?? Mrmot bi trebalo da je "neobrijani" gospodin sa prve slike??(bez uvrede naravno) ;D

husky

Sijamski_Mrmot

Nama je ovo svakako zanimljiv projekat :)

@ ilijaixa - jeeeste! Mrmot je taj neobrijani sto posle trece smene slobodnom rukom i cetkicom 10/0 crta kazaljke na instrument tabli hahaha :d ;)

husky

Kabina gotova, ubaceni su samo pojasevi i sajle noznih komandi.

Na kraju su krila i filter za pesak uz malo muke legli na svoje mesto...

dusko

Odlicno  a sad na farbanje,reci mi ako se zove ova skalamerija koja nosi ceo avion?

Sijamski_Mrmot

Quote from: dusko on 18-01-2012, 19:09:57
Odlicno  a sad na farbanje,reci mi ako se zove ova skalamerija koja nosi ceo avion?

U konkretnom slučaju zovemo je git :) pošto smo je stavili dosta :)

Šalim se, to su neke Zvonkove stegice koje i mene odusevljavaju, neke je sam pravio a neke je kupio, odlične su a čim pronadjem gde ima da se kupe podeliću i sa vama :D

a i daleko smo jos od farbanja ima tu da se krcka još toga, dvoumimo se ali smo sve bliži odluci da ga i prepanelišemo malo... taman da i ja naučim kako se to radi  :D

Mirko

husky

Ta skalamerija je obicna stegica sa dve stipaljke i lupom, ali je lupa skinuta!
Kupljena na buvljaku!  :mjetal

M@rio

Lepo to vama ide, svaka cast!!!
I samo da iskoristim priliku da pozdravim "cika Zvonka"(jedva te prepoznah na slici)! :super
M@rio

husky

Ah, omatorilo se, a i ugojio sam se...moram na dijetu i kod brice...da se malo osisam... :-)

KuKLiNsKi

kolko sam skužil po ovom forumu ta je maketa u rukama profića i stvarno je pedantno rađena =)
al meni se čini da jean slatki mali wash fali u kokpitu... nekako bi ljepše sjene bile tamo po onim letvicama i to...   ili ne?