Battle of Kursk diorama 1/72

Previous topic - Next topic

KuKLiNsKi

ma u glavnom to je tvoja diorama radiš ju za sebe i ima da ju napraviš kako ti to sam hočeš =)
kako god bit če super... a što se tiče oštečenja kuče... samo malo rupa onda napravi kad nemožeš rušit i to je to =)

Mika999

poceo polako unisteni t-34. Trebam jos da ga detaljisem....

Radio sam od oka, pa kako ispadne....Ne znam stvarno da li je realno i sta nanosi ovakva ostecenja, a nije mi ni bitno...

Mika999

Poslusao sam vas i postavio kucice kako mislite da je bolje ( posto sam ja bio dosta neodlucan, a svidjale mi se obe varijante). Sada mi se promenio plan, pa da vam predstavim drugi i da cujem misljenja.

Kako vam se cini ovo?

Crvene linije bi bile ograde dvorista. Iksvi bi bila mesta na kojima su ograde pregazene. Tako bi izgledalo kao da su Nemci tenkivma prelazili preko tih dvorista i ograda i eto... tu parkirali Tiger tenk za opravku i napravili mini command post . Rusi udaraju sa neocekivane strane. Ovo parce cigle koje sam privremeno postavio ( ovo dole, kod razrusene kuce gde se kriju nemci sa mg-42) moze da se skloni i postavi poljski wc u dvoristu. Bandera bi se nasla izmedju dva dvorista, tu mogu da napravim mini stazicu koja je delila kucice.

Ovako mogu slobodno da kombinujem travu i blato, da pravim unisteno i izgazeno dvoriste kao da je kolima neko driftovao po njemu. ( ovde su tenkovi, tako da jos gore... :D ), u prednjem planu nece biti visoki objekti da kvare/zaklanjaju scenu, ali nece biti ni mnogo prazno kao dosadni blatnjavi put ili samo blato.

Ćomi

Ne preteruj sa ogradama-onolika Rusija a dvorista 5x5...
A i wc bi trebao ici iza kuce,a tvoja kuca je okrenuta nekako licem prema buducim gledaocima....
A i bandere obicno idu pored glavnog puta...
Elem,mozda u prednjem levom cosku neko drvo da zasadis ? Malo da dobijes na ravnotezi...Pa ispod njega stavi klupice...Ili bunar...To je,em nisko-ne zaklanja,em mnogo verovatnije od poljaka...

Pozz,
Comi
No signature.

Tonxy Xy

A, i neko cviječe, bi mogao zasaditi.  :hahaha

Mika999

Nece mnogo te ograde po sredini da se vide, jer uglavnom ce biti pogazene. Mozda  ostane manje-vise citava ova pored puta samo.

Dobro, da, bandere vise su pored glavnog puta, ali desi se i neka tako, sto se zavlaci u ulicice. Vidjao sam bandere po selima na mnogo gorim mestima...tako sam je prvobitno zasadio jos na pocetku radova ove diorame, pa mi je zato zao da je diram... Sada se dosta toga promenilo, mozda je najbolje da je uklonim....

Hm, ideja za bunar i nije losa i drvce pored...mogu da zamislim to dvoriste, i delovalo bi lepo.  Za one Nemce moram da stavim neki zaklon, jer tako sam ih zalepio za dioramu. Poljak mi nekako najvise tu odgovara...mali je, taman toliko da se ova dvojica sakriju. Ali sto kazes, mnogo je na otvoreno....Mogu neku supicu ili tako nesto drveno. Ili onaj kao zaklon sa malim krovom gde se slazu drva da ne kisnu...

Sta sa pumpom za vodu...? Daj jos neku ideju, pa da vidim sta cu...

Ovo sa ogradicama mi je nekako najprihvatljivija bila, posto obe kuce hocu da zadrzim....

Tonxy Xy

Možda da napraviš malu štalicu, gdje su svinje, krave, ... Životinje lako možeš modelirati, od Glinamola. (Samo im moraš znati oblik)  :think
Ako radiš bunar, unutra ofarbaj u plavo. Ali prvo stavi smolu ili drvofix, pa da to glumi vodu.  :hahaha

Mika999

Mozda ovako nesto? Prva da ima ogradu, i da joj bude vidljiva samo na dve strane ( ova desna i ispred), a ostali deo se ne vidi, jer preseca diorama, tako da ne moze da se zakljuci koliko je dvoriste veliko. Ova druga kucica da nema ogradu, nego sam otvoren prostor i bunar tamo gder se kriju svabe. Tako bi bilo malooo logicnije nego wc da se tu postavi, a bunar bi bio dovoljno velik da se svabe sakriju. Jer  mogu da naslonim koju dasku na njega i tako....
Ne znam sta cu sa cesmicom koju sam rucno pravio, simpaticna mi je, jedino u ono drugo dvoriste kod komsije. Banderu sam izvukao da ne smeta. Mogao bih da je stavim pored puta gde joj je i mesto...

Da ne preterujem sa seoskim lepotama itd...jer gore je stuka, ovamo pogodjen t-34, borba je vec pocela.... nemacki tiger je parkiran radi popravke tu u dvoristu sakriven iza kuca, ali presekli ga Rusi i sa te strane. Ako krenem da dodajem te drvece i klupice, to nekako unosi mir u celu scenu, to ovde ne treba.

Laurus - ako radim bunar, voda nece da se vidi, jer bunari su duboki. Tesko da cu da pravim zivotinje od glinamola, i ako im znam oblik....  :D

Mika999

Mika999

Ja malo ozbiljnije uhvatio oko diorame da se zezam i smanjo brzinu....tako da ce sve ici malo sporije.

Evo dim iz auspuha koji je bio na spisku radova. Mozda kada se doda jos koji oblak prasine bude lepse. Zadovoljan sam kako izgleda, ne verujem da cu oko toga da diram jos.

Na ovoj slici vidi se da je dim malo povukao u stranu zbog naglog okreta/cimanja tenka. Cisto da ne bude perfektno ravan trag.

Kada sam ga utopio u promesani tus sa vodom, dim je bio crn-crn, ali eto, kada se osusilo dobio je malko sivkastu boju, a deo kod izduvnika je ostao tamniji. Bolje je ovako, jer i ostali dimni efekti su slicne nijanse, pa da ne odudara.

I da, izbacio sam Tiger tank sa diorame.  ;D Nesto mi se nije svideo, ili pak nekako mu mesto nije bilo tu. Nerviralo me i to sto je on bio neka moja iprovizacija iz mid verzije u early.... Ne znam tacno, tako da je on izbacen ( prodat ). Na njegovo mesto resio sam da ubacim Elephant Tank. On mi se od pocetka svidjao, ali nisam znao gde da ga turim. Ovako kada on bude na tigerovo mesto mozda i deiorama bude smislenija. On je ogroman i slabo pokretljiv, bije na daleko.... Nekako mi je logicnije i lepse da mali t-34 juri onako da mu se priblizi i tako ovaj bude ranjiviji nego da izleti na Tigerovu cevku.

Za njega imam sledece planove:

- Detaljna unutrasnjost. Kod srusenog t-34 sam je preskocio zbog moje nestrpljivosti,a bila je planirana. Potrudicu se kod ovog da ne napravim istu gresku.... Sto unutrasnjost ako se ne vidi? Videce se, improvizovacu tenk tako sa malom sarkicom iza, da ceo gornji poklopac moze da se podigne ( ne skine) i zaviri unutra. Ako nadjem german crew za njega, i njih cu da ubacim unutra kako pune onaj njegov ogroman top. Mislim da ce taj dodatak biti veom lep detalj za dioramu.

- Bice prekriven zelenom mrezom, mozda i nekim grancicama tu i tamo.
- Pocetak cevke ce biti svrlajn, odnosno napravicu ga tako kao da su svabe belezili crticama koliko su tenka pogodili i precrtavali. Nesto kao kada zatvorenici u celijama broje dane pa kredom pisu po zidovima....  ;D

p.s. na slikama se vidi malo teren i dzumbus oko one kucice sto sam poceo da radim. Detaljnije slike toga kacim kada zavrsim. Poz  :cheers

anki

Ajde vise covece zavrsavaj. Vidis da vise nemamo ni volje da odgovaramo na tvoje izmene i dopune. Opasno se priblizavas rekordno dugackom postu od pre par godina - jednoj izgradnji Hs-129 koja je jos na kraju i lose ispala. Tada su svi prosto molili da covek zavrsi bilo kako samo da zavrsi.

Ćomi

Anki,ne prekidaj mi Miku...On ti je kao spanska serija...Taman mislis sve se resilo a Kasandrina plavokosa sestra bliznakinja padne sa konja i oslepi...Pa onda Hoze Ignjacio mora da seda u T34 da pojuri Hektora koji je isterao,u zadnjoj epizodi saznasmo-Elephanta  :lol

Ma ja se odusevim,stvarno,svakoj promeni...Nego se plasim sto je Mika obecao da ce da smanji brzinu...Bice ovo duuuga zima,vidim...

I da,i ja imam jednu ideju...
Miko,pusti mlaz dima i po ovim "zamascenim" oko tenka...Unutra malo kvacilo potopi i taman ce onda logicno razmisljanje da dovede do nesagorele nafte koja je poprskala gospodu...Resena misterija njihovog cakljenja...

Pozz,
Comi
No signature.

Mikoyan29

Pogledam napredak sa vremena na vreme....aj, nije to sto se figure cakle, k'o da su od stakla, ni to da ima toliko "akcije" na tolicnom poljancetu, ali da IL-2 sa nekih 20m raketom gadja Stuku, e to mi je definicija gluposti.....kad si vec tako krenuo, okaci stuki GBU 12 a Ljusi R-27, a mogao bi mozda I nekog Abramsa da ubacis  :headbang
MK "Oluj"

Mika999

Pollllaaaaakooooo  :lol  Pa rekoh da najavim promenu, da se ne iznenadite kada vidite slona umesto tigra....  :hahaha

Mikoyan29 - ne gadja stuku, gadja tenkove iza nje , vdeces koga kada je produzim za jos toliko....  :naughty  :hahaha

Comi - procitao si mi misli, sada znas kako ce sve da se zaokruzi u jednu veeeeliku logicku celinu  :mjetal

Ljudi, koga zanima neka prati, nikog ne teram...

KuKLiNsKi

šta ti je čovjek kriv kad se nisi malo informiro? tenkovi su gazili jean po drugom kolko ih je bilo, rusi su skakali po švapskim tenkovima...
samo ti nastavi frende ovo ti je baš "epic dio" kakvom se bitka kod kurska i opisuje več 60 godina
sad samo sve što si napravio detajliraj, stavi sitnice tipa daske od ograde i drugo smeče oko kuča i to ti je to