Revell 1/72 Handley Page Halifax B Mk.II

Previous topic - Next topic

Lykos

anki

Srki ako imas proveri reference jer je kod nekih i kokpit bio crn verovatno kao neka dodatna kamuflaza za nocne letove. Naravno ima i tih sa zelenim pa cak i sa podom od neofarbanog spera. Ako nemas konkretnu masinu onda udri kako ti se svidja.

Sandman

Tražio sam dosta slike kokpita proteklih dana, i u većini slučajeva se spominje ovakva kombinacija farbanja... pošto nisam uspeo baš za ovaj "Ruhr Valley Express" da nađem slike kokpita, rešio sam da ga ovako ofarbam pa nek ide život, nadam se da se kroz one sitne prozorčiće neće baš previše videti na kraju :)

anki

Ma nista ne brini. Na mom starom Revelu jedva se vidi i kroz stakleni nos i vetrobran koliko su staklici debeli. Ono sam ti rekao samo ako bas patis od maketarske bolestine ultra tacnosti i detaljnosti. Samo napred , mozda dogodine BMK da organizuje neku Heavy B postavku?

vuk#75

Trenutno sam na samom kraju izrade istog halifaxa, ne vidi se skoro nista od unutrasnjosti a oci sam izgubio sarajuci :D
Nema ni veze maketa je vrhunska, evo ti ovde mozes da pogledas malo bolje celokupnu unutrasnjost http://www.yorkshireairmuseum.org/halifax-360vr-tours

Sandman

Tako sam i pretpostavio za detalje unutrašnjosti :)

Hvala za link, već sam ga video, jako je dobro urađen "obilazak" unutrašnjosti

Sandman

Zidovi kokpita iza kabine, kao i sedišta ofarbani su u British Interior Green (Hu78 sam koristio)...

Kabina takođe ofarbana u istu boju...

...kao i bokovi kokpita na trupu.. preshading od crnog Surfejsera je vidljiv, a wash će samo da ga dodatno istakne...

Sandman

Nastavljamo radove na Halifaxu...

Detalji na delovima kokpita su ofarbani, washovani blagim rastvorom crnog tuša za rapidografe, drajbrašovani aluminijumom i sklopljeni u celinu...

Bokovi kokpita kao i prostora iznad repnog točka a ispred repne turele su drajbrašovani, a bokovi kokpita su dobili i sloj washa od crnog tuša za rapidografe...

Prostor stajnog trapa je sklopljen, sledi mu ugradnja na krila...

Jedini aftermarket dodaci koje planiram da ugradim su:

Quickboost usisnici za motore

Quickboost izduvnici za motore

i Eduard maske za staklariju

Sledi lepljenje staklića na bokove trupa, a zatim i sklapanje trupa sa kokpitom (konačno)

Pedja

Леп напредак, ови QB додаци делују фантастично,не сумњам да ће бити одличан на крају.

Sandman

Mali napredak u radovima - gondole motora u koje se uvlači stajni trap su sklopljene, prethodno su ofarbane u crni Mr. Surfacer, kao i rešetke hladnjaka (naknadno drajbrašovane aluminijumom)

Krila su sklopljena, a na njih su zalepljena i spremišta stajnog trapa (prethodno ofarbana u crni Mr. Surfacer)...

Gondole će otprilike ovako stajati na krilima...

...a krila će otprilike ovako stajati na trupu - uklapanje je sasvim lepo, a "šinski" metod spajanja krila i trupa je fenomenalan!

Detalj ofarbanog kokpita kad se uklopi u trup...

Ćomi

Kako ja ovo nisam ranije video ?! Obozavam ove grdosije...
Pedanterija, kako smo i naucili, ce ovde bas da dodje do izrazaja...
U nadi da necu preskociti dalje radove,
POzz,
Comi

P.S.
Uz ovu dimenziju ti pase onaj cokoladni dinar... ;)
A nije lose ni za njam njam posle slikanja...
No signature.

medico

Eh Srki,
Još jedan domaći sa aspekta pedantnosti i strpljenja ! Lagano i bez žurbe.
Probaj na ovom da malo više naglasiš efekte pre-shadinga i washa  :think

Sandman

Ne žurim, ovo mi je prva maketa nekog većeg aviona, pa i da hoću ne mogu da žurim, jer ima mnogo koraka u sastavnici (koja je na momente jako konfuzna) i podsklopova koje treba pažljivo uklopiti.

Ćomi, dobra ti je ideja za čoko dinar, ali se bojim da jedan ne bi preživeo rad na ovoj maketi :D da pribavim celu "kasu"?  ;D

Ono što će biti poseban izazov je farbanje i isticanje linija panela sa donje strane jer ide komplet u mat crnu - vrlo moguće da ću farbanje odozdo odraditi zapravo crnim Surfejserom, a zatim samo nijansirati pojedine panele sa kombinacijama crne i neke jako tamno sive, videću još...

Sandman

U protekle 2 godine radovi na Halifaxu su tekli brzinom hendikepiranog puža, razlog je najviše bio mrzovolja da se maskiraju staklići svih turela, no, eto posle toliko vremena odradih i to...

U međuvremenu su polutke trupa spojene, zagitovani i išmirglani spojevi, sklapani su i neki sitniji delovi, no njih nisam fotkao ovom prilikom, biće kad budu ofarbani i završeni...

Quickboost usisnici i izduvnici su postavljeni na svoje mesto - dosta su poboljšali izgled motora...

Pošto su i horizontalci i vertikalci sklopljeni u proteklom periodu, ovde sam sve to sklopio na suvo da vidim kako izgleda ceo komplet...

2 sugestije dok nije kasno:

Oboji sedalo pilota I naslon u crnu ili tamno braon/leather.
Mano se ovih I nabavi QB mitraljeze.