Diorama - Operation Barbarosa - početak 26.05.

Previous topic - Next topic

Goran

Pozdrav,

započeo sam sa radom na novoj diorami, imena Operation Barbarosa. Mjerilo je naravno 1:35, a na ideju za ovu dioramu došao sam gledajući dokumentarac istog imena neku večer na satelitu.
Diorama će biti oboružana sa za sada dva vozila i dva seta figura. Od vozila imam u planu Opel Blitz radio kamion i naravno, Kubelwagen, a možda im se pridruži Stug III, nisam još čvrsto odlučio.

U zadnjih par dana sam radio kuću, tipično rusku, po slikama koje sam našao na netu.
Baza kuće je napravljena od lesonita, kojeg sam presvukao bukovim furnirom, kao imitacija dasaka:

Mala skica i početak piljenja:

Daščice su ljepljene Neostikom, rezane su grubom šajbom, kako bi dobio efekt nepravilnih dasaka, jel ipak, ruska je kuća.   ;D

Nakon ljepljenja i obrezivanja viškova, maketu sam prelakirao sjajnim lakom, kao pripremu za wash sa prontom i crnim tušem:

Prozorski okviri, kao i prozori sami su iz MiniArtovog seta sa takvim stvarčicama (vrlo zgodan set za ovakve stvari).
Nakon washa maketa je dobila tamniji ton, i wash je fino ušao u razmake između letvica

Krov sam radio od tankog lima, koji će poslužiti kao baza na koju ću lijepiti sredinu od kartona, koja izgleda kao recimo salonit ploča, mislim da će tako biti ok. Ako tko ima kakvu bolju ideju, sav sam se pretvorio u uho.

Eto, toliko za sada...

milanco

Pa ti si bas vredan ovo deluje veoma zanimljivo redovno nas izvestavaj :o :D :D :D
Puno ti uspeha zelim u radu :)
"...ako stanemo gubimo sve..."
http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php - forum posvećen jedinom pravom brijanju

Aki

kuca odlicno napreduje ;D
bilo bi lepo da se stug nadje na diorami
jel to stug III ausf B? ko je proizvodjac?

medico

druskane ovo izgleda odlicno ! dao si domaci zadatak za sve ...dobra i brza produkcija , koliko maketa i diorama sklopish godisnje ?
zakivke za drvene grede obavezno 'zardjaj' a za krov ....da li si razmishljao da reprodukujesh krov od trske ili sta ?

Momcha

Svaka cast,odakle ti toliko slobodnog vremena da pravis ovolike diorame  ;D
sto Medico rece koliko ih godisnje nastancujes.Imam predlog za krov ako zelis:
uzmi cetku za farbanje i odseci joj dlacice i lepi u slojevima po limu
krova i dobices na kraju original ruski krov iz tog perioda.Koliko se meni cini oni
su bili napravljeni od neke vrste pruca.Milism da mozes da pogledas
Tripkovu dioramu i videces na kakvu vrsti krova mislim.

Dada

NJihove kuce su bile pokrivene tzv. shindrom... tj na rogove krovne konstrukcije se nakucavaju letve kao za crep i onda po njima se posivaju daske horizontalno sa preklopom kao crep... a bilo je slucajeva kada su se pokrivale i ivovim prucem (vrsta vrbe)koje raste na obalama i u mochvarama...
Pozz
P.S. opake su ti diorame !!! !!! !!!

Goran

Pozdrav, drago mi je da Vam se sviđa. Koliko diorama godišnje? Vrag će znat... radim kad i koliko mi se da... istina, u zadnje vrijeme više nego ikada, nađe se vremena uvijek toliko da stvari ne stoje dugo u glavi već na stolu.  ;D

Što se tiče pokrivanja krova, vidio sam na netu raznih načina; i ova varijanta što Dr Raptor kaže nije loša, ali ipak mislim da ću raditi kako Momcha predlaže, čak sam razmišljao da režem kudelju umjesto kistova, ali smrdi ko sto vragova, tako da ću morat ipak kupiti par najjeftinijih kistova.

Otto Skorzeny

Cini mi se da ce ova diorama, u najavi, biti extra, kao i sve koje pravis.
Pogotovo sto je jako intresatna tema.
Jedan predlog, moze i pokoji ruski zarobljenik.  >:D  >:D  ;D  >:D

Goran

Čitaš mi misli, evo ovaj set figura ide definitivno na dioramu:

Otto Skorzeny

Bingo!!!!  :D  ;D  :D  ;D
Set kao stvoren za tvoju dioramu!!!  ;)

Goran

Sinoć sam pokušavao napraviti krov; lim je bio totalna pogreška, a došao sam do malog problema; rezat i raditi krov od kistovih dlačica ne valja, presitno je to, veći kist sa debljim dlačicama je pak out of scale, probao sam i sa sirkom od metle - najsličniji materijal vrsti vrbe, čijim su pručem rusi pokrivali svoje kuće - nije loš odabir ili našao sam par fotki na netu gdje je krov prekriven daskama. To mi je najjednostavniji odabir.
Ali gledajući Tripkovu dioramu, ipak sam se odlučio za varijantu slamnatog krova, radit ću ga od kudelje, usprkos mirisu kojeg ima, bez obzira što sam ju prao 3-4 puta. Nema veze, nek se malo "čuje"....

Vezao sam kudelju u male svežnjeve i ljepio na drvene daščice koje sam zalijepio umjesto limenog krova.

Dada

lepo, lepo... jos samo da tu jedan rujka pali krov pred najezdom Nemaca da ne bi imali sta da zateknu... ::)

Goran

Evo kako napreduje krov. Nisam baš u potpunosti zadovoljan kako je ispalo, ali ionako moram doraditi još hrpu stvari na kući, tako da imam još vremena za popravke:

tripko

dodaj jos sena na krov tj da imas cetiri plekopa sena min a ne dva kao sad
a i zeznuto je odraditi kako valja. moj savet idi na armoramu tj ovde
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=523
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=374
vidi kako covet to lepo radi meni je pomoglo svojevremeno

Goran