Razarači klase Beograd 1:100

Previous topic - Next topic

minolovac

Predratni razarači Kraljevine Jugoslavije. Ljubljana se nasukala 1940 i zarobili su ju talijani dok je bila u remontu, popravili i potopljena je u Africi. Beograd je preimenovan u Sebenico, poslije kapitulacije Italije preuzeli su ga nijemci i preimenovali u TA43, potopljen u tršćanskoj luci 1945. od vlastite posade. Najslavniji, Zagreb su digli u zrak Sergej Mašera i Milan Spasić da ne bi pao u neprijateljske ruke i poginuli s njim.
Modeli će biti od forexa, stirodura i al. lima. Nacrte imam brodske, treba dosta istraživanja, ali poslikao sam ga jučer u Tehničkom muzeju, pa mislim da neće biti problema.
Za početak kobilice od forexa, ne trebaju imati posebnu čvrstoću jer je stirodur krut.

minolovac

Dosta za danas, porezal sam prst, sad gemišt i u krpe.

flanker

U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

Dragan

Zar nije jedan razarac iz te klase posleratni "Split"?

KuKLiNsKi

opa! minolovac je opet u akciji!  ;D

minolovac

Nije Dragane. Split je bio skoro duplo teži. Ova klasa je dovršena do početka rata, Beograd u Francuskoj, a Zagreb i Ljubljana u Splitu. Split je novi, povećani projekt, po francuskim nacrtima. Trup su zarobili talijani, mislim da su kotlovi Yarrow bili ugrađeni. Talijani su ugradili jače, Tosi turbine, ali zato su morali proširiti trup. Zatim sabotaža radnika u škveru, nakraju je Split dovršen u Rijeci 1958 s američkim naoružanjem. Nažalost, nijedan od ovih uspjelih malih razarača nije preživio rat.

Dragan

Hvala na objasnjenu.
Moje verovanje da je i "Split" jedan iz te klase potice iz nekog novinskog clanka o njegovom rashodovanju i tuznom kraju u rezalistu, gde je pisalo da je to razarac iste klase kao sto je bio i "Dubrovnik" koji je odvezao zivog kralja Aleksandra I u Marsej, a potom ga vratio mrtvog u zemlju i "Zagreb" - Sergej i Masera.
U svakom slucaju, verujem da ce i ova tvoja maketa biti "za desetku", kao i prethodne!  :cheers

minolovac

Taj novinar je stvarno pobrkao lončiće. Dubrovnik je sagrađen prvi, po narudžbi u Glasgowu kao vođa flotile, veliki razarač. Imao je dosta grešaka, ali su ga englezi  iskoristili kod projektiranja slijedećih klasa svojih vođa. Bio je dosta impresivan sa topovima 140 mm. Split je bio francuski projekt, trebao je imati 5 kula od 140 mm, ali kad je konačno završen nije ni ličio na projekt. Žao mi je što ne mogu pronaći izvorni projekt, čak ni talijansku modifikaciju, bilo bi zanimljivo vidjeti. Talijani toliko veliki razarač u to vrijeme nisu ni imali.

minolovac

Dok se poliester suši, pomalo nadgrađe

minolovac

anki

Koga interesuje Vesnik Vojnog muzeja je u proteklih par godina objavio detaljne zivotne price i Dubrovnika i ovih manjih. Pricu o Dubrovniku imam u br 39 iz 2012 dok je trojac opisan ili u 40 iz 2013 ili u 41 iz 2014 ali te brojeve nemam pa ne mogu proveriti.
Minolovac pratim sa uzivanjem kao i uvek.

minolovac

Vjerujem da je to bazirano na članku iz mornaričkog glasnika iz 1982. godine. Bilo bi zanimljivo proučiti. U međuvremenu, nastavljam s radovima

minolovac

flanker

Aaaaaaa naći ću ti ja grešku kad-tad...
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

minolovac

>:D najbolji su mi suci kad traže greške... A nitko nezna bolje gdje sam zbrljal od mene. Ali mudro šutim....