F-14A Tamiya 1/48 vf-84, vf-74, vf-11

Previous topic - Next topic

viper

Nedavno sam završio hasegavinog tomcata, pa ću staviti i par slikica hasegawinih dijelova radi poređenja.

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=30122

Tamiyn Tomcat je dobar ,  neću reći odličan jer sam ipak očekivao malo bolje. Kućište točkova je bez ožičenja , pa ću staviti airesov za hobby bossovog tomcata,  jer su stajni trapovi sličniji, hasegawin je malo drugačiji.

Cockpit nije na nivou hasegawe , ali ću ostaviti zatvoren cocpit , tako da može proći uz dodatak edeardovog PE seta za hasegawinu maketu (koji je i nepaše baš najbolje).

Potrebno je uraditi neke modifikacije da bi airesov wheel bay moga se uklopiti.

Malo poređenja cockpita hasegaewa lijevo , tamiya desno. Meni su hasegavini detalji malo oštriji .

Ekran  sa desne strane u zadnjem dijelu cockpita sam uzeo hasegawin koji je bolji od  tamiynog.

Ofarbani vertikalci , moglo je i bolje , ali kada se nanese mat lak mislim da će biti OK.

Tomcat

Ovo pratim sa uzivanjem i zanimanjem! Odlicno!
Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...

Pedja

Detaljno za početak ,nema šta.
Tu Tamiya-u toliko hvale na sve strane da ispada da je,  maltene, najbolja 48-ica ikada. nekako verujem tvojoj kritici , pogotovu što si iz Hasegawa-e ušao odmah u Tamiya-u.
U svakom slučaju pratiću sa uživanjem. :super

Sandman

Interesantno je da su dali čak i šrafove da se pričvrsti mehanizam krila.

viper

Linije  panela i fit su zaista odlični, isti čak i bolji nego na njihovom f-16.Cockpit je prosječan,instrumenti su dati samo kao kvadratici sa krugom u sredini,bilo bi Ok da su dali instrumente na decalu. Na decalu se nalaze samo displeji.
Kućišta točkova su mi bolja hasegawina jer ima boljih detalja.Stajni trap tamiynje lakši za napraviti ali na glavnom stajnom trapu nedostaje par detalja.
Iz kutije se može napraviti samo rana verzija,zaključno sa blokom 90, znaci samo avioni koji su bili opdrativni do kraja 70-tih i početka 80-tih godina.

Janjic

凸(¬‿¬)凸

Зоран 1962

Dobra maketa.Bice ovo lepo uradjena maketa :super :bravo

viper

Prvo sam bio ofarbao krila s donje strane samo bijelom bez prešedinga, izgledalo mi je monotono, pa sam skinuo boju i uradio ovaj prešeding.

viper

Preporuka svima koji namjeravaju praviti ovu tamiynu maketu nemojete  koristiti tamiyne decale iz kutije jer su predebeli.Vjerovatno najdeblji koje su napravili u zadnjih 10-15 godina.
Stavio sam decale u vrelu vodu i obilato koristio Gunze Mr Softner , ali decali se nisu nimalo omekšali , tek kada sam koristio 80% sirćetnu kiselinu (eksencija, koja je veoma opasna ako dospije na kožu) legli su solidno.

Inače sirćetan kiselina može decale oštetiti istoo kao nitro razređivač.

viper

Hvala.Tako slično sam radio MiG-31 i zaista je dobra tehnika.

viper

Tamiyni decali  :mjetal :headbang :headbang :headbang :uaaa :uaaa :deadhorse :deadhorse 
Na prvoj fotografiji se vidi razlika između decala i  farbanja. Rub i ovaj prednji dio  je decal.

Unutrašnjost cockpita je eduardov PE set ali  za hasegawinog tomcata koji  i nepaše za tamiynog  , ali  je na kraju ispalo zadovoljavajuće. Biće spušten poklopac pa se puno neće ni vidjeti.

viper

Nisam još ni ovaj završio , a  započeo sam još 2 tamiyna tomcata. Drugi je takođe A verzija vf-74 , a treći D verzija vf-11.