Special Hobby 1/48 Sack As 6 - GOTOVO

Previous topic - Next topic

Profa

Da krenem sa "kraljicom ormara", Sackom kog sam počeo još 2009.
Tada sam obojio unutrašnjost, sklopio "trup", ali sam zbog katastrofalnog uklapanja trupa i krila došao do slova E, rekao "e, do..." i bacio ga u zapećak.
Sad sam se namolio da ga nastavim, iz dva razloga - da bih konačno razbio maler i pridružio se nadasve zanimljivoj kampanji :)

Stanje prilikom vađenja iz kutije:

Spomenuo sam uklapanje...

Rešio sam da probam rusku mađiju u obliku Шпатлевке nabavljene od Vlajka :cheers
Zanimljiva je utoliko što se prilično brzo suši i ne skuplja se  :super, ali je dosta tvrda i zahteva ozbiljno šmirglanje...

Bogu fala što sam Lala! :)

Warhawk

Quote from: Profa on 11-03-2017, 14:10:39
Rešio sam da probam rusku mađiju u obliku Шпатлевке
Zanimljiva je utoliko što se prilično brzo suši i ne skuplja se  :super, ali je dosta tvrda i zahteva ozbilnjo šmirglanje...

Zašto me ovo ni najmanje ne čudi?  :P

Šalu na stranu, to je možda i poželjan kvalitet gita, jer se neće kasnije skupiti ili udubiti prilikom finijeg šmirglanja ili poliranja.
Ja sam muku mučio sa Surfacerima i špric-gitovima, jer ona najfinija krpa za poliranje ili točak za poliranje ipak malo izvade iz spoja, i opet se vidi crta na kraju. Pa na kraju prešao na gel super lepak.
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Goran A.

Pa poznato je da mnogi gitovi gube u zapremini  nakon susenja, nemoj da cincaris i stavi koji mikrogram vise i skidaj polako. Kad izravnas, stani.

ALEX T

Sasvim razumljivo sto je model "kraljica ormara".
Isto toliko sam i moj zavrsavao.

pozz

Warhawk

Quote from: AG02 on 11-03-2017, 16:21:05
Pa poznato je da mnogi gitovi gube u zapremini  nakon susenja, nemoj da cincaris i stavi koji mikrogram vise i skidaj polako. Kad izravnas, stani.

Govorim o skupljanju posle nekog perioda od završetka makete.
Sve se lepo ispegla, isprajmira i oboji, pa posle stojanja u polici posle recimo par meseci iskoči linija duž spoja.
Jako suptilna, al' dovoljno da nervira.
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Goran A.

Verovatno nisi ostavio da se git dovoljno dugo susi i povuce se maksimalno koliko treba. Jos ako si taj proces usporio surfacerom ili prajmerom onda je vrlo verovatno.

Taj problem ranije nije postojao jer se radilo jednostavnije i u manje koraka. Gitovalo se iskljucivo jednom vrstom gita, nista surfaceri i slicno, poliralo se pastom za poliranje metala i kao osnovna boja nanosila se Humbrol svetlosiva. Nigde ni linija ni prskotina. Stariji maketari znaju na cijim kolekcijama to jako dobro vidi, manjak filozofije a efikasnost i kvalitet maksimalan. Sigurno i sami imaju makete uradjene pre trideset i vise godina na isti nacin. 

Ukratko, sto je pomenuta filozofija komplikovanija to ima vise sansi da negde podje kako ne treba - jedan git, pa malo finiji git, pa surfacer ovaj, pa onaj, pa najfiniji prajmer, pa kad dodas boju, dve vrste laka, te wash, pigmente i modulaciju, eto veselja. 

dragan_mig31

Zato superlepak i nece biti problema :)

Profa

Ovo bi zahtevalo poprilične količine superlepka - ipak je nešto sa većom popunjivošću bolje, bar za početne slojeve...
Za početnike valja navesti i da je superlepak mnogo tvrđi od plastike, pa se prilikom šmirglanja može omaći da više unerediš plastiku nego središ spoj ;)

No, idemo dalje - zagitovan i spreman za bojenje:

RLM 65 (Humbrol 65) u 4 sloja...

...i RLM 71 (Humbrol 30) isto takođe:

Propeler, u četiri koraka i 20 minuta: Vallejo ModelColor 017, preko toga 181, pa preko Future u dva sloja i na kraju MM aluminijum metalizer:

U međuvremenu sam zalepio horizontalce, i ostalo je da i rep obojim...

Profa

Sređen i rep, spreman za lakiranje i dekale:

ups, zaboravljeni izduvi :doh... E, sad je spreman:

vuk#75

Svaka cast za brzinu I kvalitet rada, sve pohvale

Profa

Hvala, mada se 8 godina ne može smatrati nekom preteranom brzinom... ;)

Poslednje poglavlje:
malo sam eksperimentisao, pošto me mrzelo da glosiram maketu, a delovalo mi je da će uspeti - dekale sam zalepio direktno na mat boju :o, uz malu pomoć Italeri hemije
Potom sam maketu normalno prelakirao mat lakom, i sve je ispalo OK :).

Vakuumirano staklo kabine sam pažljivo, novim nožićem, isekao i zalepio, uz gitovanje "drvenim lepkom" (koji je kasnije prebojen zelenom, naravno):

Naravno, nisam zaboravio da ubacim unutra instrument tablu (koja je bila u međuvremenu ispala), sedište i palicu:

Sledilo je lepljenje izduva, stajnog trapa i propelera, uz par flekovanja crne gazeće površine, i maketu zvanično proglašavam gotovom!

Slike u galeriji gotovih kad postignem... :caooo

zamorano

Haha, osam godina je razumljivo, cenim da ga ni rođena majka nije volela takvog :). Kao iz egipatske mitologije, pola ptica pola žaba... Sa točkovima od Bf-109. ;)

Odlično je ispao... Sigurno efektno deluje na polici među "krilatima".

Pozdrav!

Profa

E, pa konačno postigoh da poslikam zaostale radove, između ostalih i ovo čudo: