JS 3M 1/35 trumpeter

Previous topic - Next topic

Marko M

Svima dobro poznata maketa. Imao sam želju da je uradim zato što sam kao klinac radio istu maketu koju je pravila neka ruska firma (verzija sa elektro motorima i prekomplikovanim daljinskim upravljačem na kabl) koji je kupljen u C marketu na Bajlonijevoj pijaci.

Dodao sam mu sajle namotane aku busilicom (ima negde recept na forumu), spoljne linije za gorivo na rezervoarima, kablove za mehanizam za odbacivanje rezervoara, neke nosače na rešetkama na motoru, antenu i kuke na kupoli za kacenje opreme. Sve rucke na kupoli su metalne. Uradio sam busilicom teksturu na telu tenka mada je presitna u odnosu na teksturu na kupoli.

U pitanju je egipatska verzija iz Šestodnevnog rata. Egipatski tenkovi su uglavnom bili bez oznaka, čak i bez brojeva. Crnog orla ili sokola kojeg je Trumpeter dao u dekalima nisam koristio zato što su ga nosili tenkovi 4. oklopne divizije samo za vreme parade u Kairu, a i prema sastavnici je na pogrešnom mestu. Soko treba da ide ispod horizontalne ručke na kupoli Na stranu što soko u dekalima više liči na nekakvu bubu, ne vidi mu se kljun, kao na fotografijama sa parade.

Fale još neke manje dorade ali sam generalno zadovoljan, s obzirom da već duže vreme nisam uradio ni jednu maketu. Donja strana tenka je lakirana mat lakom, a gornja satenskim. Svidja mi se efekat ali je problematičan za slikanje. Problematične su mi i ove pustinjske šeme za voš i prljanje. Kako isprljati peskom tenk koji je već u boji peska? O rdji da i ne pričam. Ako neko ima neku ideju, otvoren sam za predloge.

shone

1 : 35

draganst

Marko M

nesha

Објаснио си га (што каже данашња младеж). :super
Како ја нисам приметио те моделе у Ц марету, и ја сам код Бајлона...

Marko M

Uh, davno je bilo. Mislim da je bio C market. Najveći objekat u samoj pijaci. Bile su samo dve makete, JS 3 i SU-152, tamno zelena plastika, sa po dva el. motora za svaku gusenicu i sa velikim kockastim daljinskim upravljačem koji se takodje sklapao. Ne sećam se proizvođača. Stajale su medju nekakvim šerpama i loncima pa ih nije bilo lako primetiti.

flanker

Lepo i uverljivo. Što se tiče prašine možda nešto kao Hu 118 ili neka svetlo siva koja bi imitirala prašinu sa tucanika?
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

Dragan

U vreme dok je postojao klub maketara "Aleksandar Deroko" jedan maketar nam je ispricao da on efekat prasine postize tako sto pomesa puder za bebe sa glanc lakom. Ovo nikad nisam probao, ali zato sam na par svojih maketa tenkova i polugusenicara iz Severne Afrike (DAK) koristio Hambrolov mat lak koji, cak i kad se dobro razredi "isprasnjavi" maketu i zadovoljan sam kako je ispalo.

Ona dva tenka sa elektromotorima mogli su da se kupe i u legendarnoj Beteksovoj prodavnici na Terazijama, ali to je bilo sredinom osamdesetih, ako se dobro secam.
U svakom slucaju, odlicno uradjena maketa!  :super Mozes da kazes da je to tenk koji tek sto je stigao iz pozadine na front pa se zato cakli!  ;)

zivorad

:god :god :god  za maketu

Ogonek je ruska firma koja je radila te tenkove ( u 1:30 razmeri )  sa motorima i daljincem , mogli su da se kupe u svim bolje snabdevenim trgovinskim lancima nekadasnje Jugoslavije ( Merkator , RK Beograd , C marketima ... ) , i dan danas imam potpuno funkcionalan IS-3