FW-190A-4, EDUARD, 1/48

Previous topic - Next topic

Miroslav Š.

Radovi na kabini se bliže kraju. Ovaj deo sastavljanja je i najkompleksniji zbog raznih fotoecovanih detalja koji se dodaju na zidove kabine i instro table. Krila su sklopljenja, na redu je trup sa kabinskim kompleksom. Za sada sam izostavio ramene pilotske vezove jer ću pokušati da ih postavim tako da vise van kabine, dakle na samom kraju sklapanja i nakon farbanja.

:cheers
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Miroslav Š.

Završavanju kabine se uvek obradujem jer to znači da sam uradio pola posla  :) Kompletirao sam i ostatak delova koji idu u trup tako da sam spreman na njegovo zatvaranje.
Pre toga, naravno, ide još jednom sklapanje na suvo. Iako se na fotkama vide odstupanja delova tj. ,,loše naleganje", u stvarnosti ono zaista ne postoji. Do ovog odstupanja je došlo usled moje manipulacije maketom na kojoj su delovi povezani delovima već upotrebljene Tamija trake i kuglicama UHU patafix-a. Svi delovi, bez izuzetka, odlično naležu/pasuju.
Kadica kabine takođe besprekorno naleže i odlično se uklapa u obe polutke trupa.
Na linije sastava gornjaka (leve i desne) i donjake krila sam naneo dva tanka sloja Mr.Surfacer 1200 zbog predostrožnosti (to radim na svim maketama bez izuzetka). Ranije mi se dešavalo da ne primetim tanke pukotine na tim delovima pa sam imao muke dok to nisam naknadno sanirao. To se dešavalo isklučivo zbog moje brzopletosti. Od kada sam uveo surfejser ili neku enamelku, tih problema više nema.
Prajmer i farbe su spremne, za kratko vreme palim kompresor :cheers

Miroslav Š.

Dr. Kurt Tank time!

Pre samog sklapanja je palo upoređivanje sa velikim bratom (Ta-152H-0, ZOUKEI-MURA, 1/32)

Lubenica

"Tank"oslav rad !!!  :caooo Cisto i precizno. Kolac...

Miroslav Š.

Nastavak radova uz Eduardovu čestitku :cheers

Ramovi kabine su, nakon maskiranja vetrobrana, dobili Gunzeovu RLM66, točkovi su u radu kao i elisa, kormilo pravca, naslon za glavu sa oklopom...
Maske za vetrobran i poklopac kabine su odličnog kvalietea i vrlo precizno isečeni pa pored lepo naglašenih ramova nije nikakav problem za postavljanje.

Miroslav Š.

Na ovoj maketi po prvi put isprobavam i tehniku naglašavanja panela i riveta pre farbanja. Tu tehniku sam video na DVD-u Huana Manuela Viljalbe koju je on standardizovao u svome radu. Obzirom da radim pustinjsku RLM79 šemu farbanja za ovu ,,vežbu" sam iskoristio mešavinu Valejo boja 029 Dark Earth (90%) i 251 Nato Black (10%). Nakon mešanja sam ih odokativno razredio do (skoro) prozračnosti. Na fotkama se vidi efekat nakon nanošenja i posle skidanja. Skidanje sam izveo štapićima za uši i 96% alkoholom.

Pedja

Vrlo interesantna tehnika, jedva čekam da vidim nastavak. Nisam siguran koliko će se videti ovakav preshading, verovatno boja kamuflaže mora biti mksimalno razredjena, možda je posle prajmera i pre preshading-a trebalo naneti jako razredjenu i posvetljenu boju kamuflaže?
U svakom slučaju za sada izgleda odlično. :caooo

Miroslav Š.

Da, i mene interesuje da li ću uspeti da do kraja izvučem sve što sam naumio. Ova tehnika daje odlične rezultate ako se ide u što tanjim i svetlijim nanosima svih slojeva.
Ideja je da dobijem ,,mrežu" slabovidljivih efekata koji svi zajedno daju što realniji izgled onoga što ja nikada nisam video svojim očima osim na fotografiji sa neta koja je verovatno retuširana x puta (konkretno avion čiju maketu ovde radim)  :super

Ovako bi trebalo da izgleda glavni sled predstojećeg rada:
-lagani prajmer,
-naglašavanje glavnih panelnih linija i upravljačkih površina
-prvi sloj RLM79/76
-igranje sa žutom, crvenom i braon po nekim panelima
-slojevi RLM79/76
-efekti na određenim površinama i po potrebi ponovljeni wash na ovaj isti način...
Bitno je da naglasim da ovaj voš nije isti tj. razlikuje se po nijansama. Na gornjakama krila je tamniji od donjaka a na trupu je najtamniji.
Sve u prozirnim slojevima (80% razređivač, 20% boja)

Pedja

Inače od ovog FW od Eduarda mi malo curi voda na usta kada vidim kako je uradjena, prvenstveno mislim na površinske detalje pa i rivete.
A konstatacija da detalji koje mi ovde ističemo, jedva se vide na pravom avionu a kamoli na upola manjoj replici,to smo odavno ovde  apsolvirali. Malo je apsurdno, kao maketari se trudimo da sve bude što blže originalu ,a onda ,realno, lupimo neke "šrafčine" koji ,da se vrate u razmeru 1:1, ni jedna naša replika  nikada ne bi poletela.  :headbang

Goran A.

Bas me zaintrigiralo da li ce uspeti to sto si namerio. Na prvi pogled cini se da nece zbog vise slojeva kojecega, ali verovatno funkcionise ako se odradi kako treba.

Licno se ne bih usudio ni da pokusam zbog nedostatka prakse. A i zahtevno je, upusteni riveti treba da budu tamniji, ispupceni svetliji od boje povrsine jer stvaraju odbljesak.

Ako uspe, verujem da ce biti veoma intetesantno pa srecno s tim.

®Evolutionary

Quote from: Miroslav Š. on 26-01-2018, 12:34:44
Na ovoj maketi po prvi put isprobavam i tehniku naglašavanja panela i riveta pre farbanja. Tu tehniku sam video na DVD-u Huana Manuela Viljalbe koju je on standardizovao u svome radu. Obzirom da radim pustinjsku RLM79 šemu farbanja za ovu ,,vežbu" sam iskoristio mešavinu Valejo boja 029 Dark Earth (90%) i 251 Nato Black (10%). Nakon mešanja sam ih odokativno razredio do (skoro) prozračnosti. Na fotkama se vidi efekat nakon nanošenja i posle skidanja. Skidanje sam izveo štapićima za uši i 96% alkoholom.

Zdravo Miki,

i mene bas zanima kakve ce rezultate dati ova tehnika. Pretpostavljam da je osnovna ideja da linije izmedju panela i zakivci budu diskretniji i da ne izgledaju "kao nacrtani". Ali i ja se bojim da ce se sve dosta slabo videti pod slojevima primera i farbe. Verovatno ces vise puta morati da obnavljas ove efekte, kako budes radio dalje.

Najveci problem sa komplikovanim tehnikama pre-shadinga je sto, ako se koriste dekali na maketi, oni predstavljaju diskontinutete u ovim efektima. Bice tesko postici da cela povrsina izgleda homogena.

U svakom slucaju, drzim ti palceve!  :super
Pozdrav od Šekija
--------------------

Miroslav Š.

Hvala vam na komentarima :cheers
Moram da kažem da se slažem sa onim što ste napisali jer je i za mene ovo nepoznato polje pa ne znam sa sigurnošću kako će ispasti a logika govori upravo kao i vi. Video sam prezentaciju ovog načina rada na maketi koju je autor sam izrivetirao pa su oni i osetno dublji (možda mu je zbog toga i uspelo...) dok su na ovoj maketi oni urađeni prilikom izlivanja (izuzetno uspelo). Takođe, video sam nekoliko maketa koje su urađene na ovaj način i efekat je izuzetan.
Da, ideja mi je bila, a i sada je, da se ne vide svi riveti nego samo neki u nekim oblastima makete i da oni budu diskretniji pa sam jednostavno pomislio da ovo može da bude dobar način za to. Sada kada sam probao, imam utisak da to mogu čak i da bolje kontrolišem. Videću kako će ispasti, u svakom slučaju ima nade. Ako ne budem zadovoljan ovog puta, ostaje mi klasičan način a probaću na sledećoj maketi koju trenutno pripremam za ,,zakivanje" (AIRFIX, Spit Mk.Vb, 1/48).
Još jednom sam prošao preko svih površina istim postupkom (i ima mesta za još) pa ću za dan ili dva (kada budem u prilici) naneti i lagani sloj Valejo prajmera. Rezultat ćete videti ovde.

P.S.- Šeki, za muziku čista 10ka :-)

Miroslav Š.

Dva vrlo tanka sloja Valejovog Grey prajmera su učinila ono što sam i želeo. Neke zakivke su izgubile boju (u manjem broju) a neke su tu i dalje vrlo jasno sa za nijansu tamnijom bojom nego da je površina dobila samo prajmer. Svakako, svaka zakivka se vidi, nema ,,izgubljenih" a prava stvar tek sada kreće sa nekoliko vrlo tankih slojeva RLM76 Lichtblau i RLM79Sand Gelb...
Odustao sam od naglašavanja glavnih panelnih linija i upravljačkih površina jer nameravam da uradim na kraju njihovo naglašavanje sa nijansama glavnih boja.

zamorano

Uhuh, vrlo je blizu optimalnog (i nedostižnog ;)) - da se riveti vide iz blizine a ne vide iz daljine. (Reči "blizina" i "daljina" se i ovde, naravno, dele sa 48 kao i sve ostalo :)). Po meni ima još malo lufta da se prekriju - i taj RLM 76 će verovatno odlično da legne pošto je slična boja pa ne mora da bude mnogo debeo. A za ostalo - držim palčeve :).

Pozdrav!

Ja sam ih u oba navrata (Me-109) prosto ignorisao I vide se na gotovoj maketi taman da se vide.