Yak-1, Brengun 1/72

Previous topic - Next topic

Janjic

Dobar dan svima.

Juče sam počeo da radim na ovoj maketi. Na ramovima to sve izgleda lijepo, detalji nisu loši za 1/72. U kutiji se dobije mali PE i malo rezina, da se maketa dodatno obogati. Ja sam samo dodao pojaseve od Tamiya trake.

Što se tiče sklapanja, to je već druga priča. Na dvije makete (Bilek MiG-19 i A-Model MiG-9) imao sam više, ali malo više problema da uklopim kokpit i sastavim polutke.

Kao što vidite, zazor među polutkama ispred kabine je 2mm i ako želite da poklopac kabine "lijepo" legne na svoje mjesto, tako morate i da ostavite. Naravno zazor će biti popunjen stirenom.

Boje će biti Akan. Za kabinu sam koristio A-14 Steel Grey. Planiram da radim avion Lidije Litvjak i tu imam malu dilemu. Da li je broj 44 bio žute ili bijele boje? Hvala.

Lijep pozdrav svima!

Mladen.
凸(¬‿¬)凸

dragan_mig31

Sredi se ovo jako jednostavno nemoj da brines :D malo grublja smirgla i superlepka i to je to :D

zivorad

Obožavam ovo avionče , skidam kapu za izbor aviona Lidije Litvjak ( koliko ja znam broj 44 treba da je žut ) i jedva čekam da vidim kako će ispasti na kraju  :super

Goran A.

Nisam siguran, mislim da je ovo prvi zenski avion na forumu. Interesantne su biografije zenskih posada u IIsr uopste. Lepa tema, teza maketa a sudeci po Iskri, tezultat se nazire.

Warhawk

Quote from: Janjic on 08-02-2018, 16:32:00
Planiram da radim avion Lidije Litvjak i tu imam malu dilemu. Da li je broj 44 bio žute ili bijele boje? Hvala.

Generalno gledano, Sovjeti su u prvoj polovini rata izbegavali upotrebu žute jer su je sile Osovine koristile za raspozvananje (da bi izbegli "friendly-fire")...
Mada, nije bilo zvanično zabranjeno (pogotovo asovima) da je koriste
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Janjic

Hvala svima na javljanju i pomoći.

Biće malo više upasavanja i šmirglanja, ali ništa strašno. Broj "44" ću odraditi u žutoj boji.  Ipak je više profila i urađenih maketa sa žutom bojom, nego sa bijelom.

Hvala svima još jednom i drago mi je da pratite.

Pozdrav,
Mladen.
凸(¬‿¬)凸

I Balkan models ima set dekala baš za "ženske" Jakove.

Goran A.

Po slici se cini da je broj tamniji, sto odgovara zutoj boji. Iako je slika losa, bela boja bi se vise isticala.

Janjic

Dobro jutro.

Hvala vam na infu. Što se tiče broja "44" biće žute boje. Pošto nemam dekale, moraću da farbam.

Siguran sam da na prethodne tri makete nisam koristio gita, koliko na ovoj. Mora da se odradi svaki spoj. Plastika je krta i lako puca, tako da sam sve sitne dijelove skidao PE pilama. Neke stvari slolidno nalegnu na svoje mjesto, a neke nikako! Dijelovi PE seta sa donje strne postavljeni bez problema.

Ima još posla prije prajmera.

Pitanje, kojom bojom da odradim kutije stajnog trapa? Vidim da ih ima u boji šeme sa donje strane (svijetlo plave) ali vidim da kolege rade i u sivoj boji (možda Steel Grey kao i kokpit)?

Pozdrav svima,
Mladen.

凸(¬‿¬)凸

Warhawk

Vrlo interesantan način na koji su zamislili te ecovane panele na donjakama krila.
Ne vidim neku prednost ili poentu takvog rasklopa kalupa, ako ispod nije rupa (pa da se vide rezervoari npr)
Da li su paneli savršeno u nivou krila kad se zalepi?
'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Dragan

Malo sam pogledao sta imam na temu aviona Lidije Litvak i da pocnem sa ovom poljskom knjigom:

Tu je i ruska knjiga o sovjetskim lovackim asovima:

Francuski casopis Aerozurnal:

Malo tehnickih detalja nije na odmet  ;)

Nekada davno razgovarao sam sa nekoliko aviomehanicara koji su krajem Drugog rata odrzavali Jakove na Sremskom frontu (GVD) i od njih sam cuo da su kutija i noga stajnog trapa bile svetlo plave kao i donja strana aviona, stavise, redovno su obnavljali bojenje noge stajnog trapa jer ukoliko bi ulje negde procurelo to bi se na cistoj svetloplavoj boji odmah primetilo.  ;)

Sretan rad!

Janjic

Zdravo svima.

Bio sam bolestan, pa se izvinjavam što prije nisam pisao.

@warhawk PE dijelovi fino legnu i poravnati su sa krilima. Ja sam još malo pobrusio zbog sloja CA ljepila.

@Dragan hvala na pomoći, bilo je od koristi.

Mali nastavak. Poklopac kabine je dat iz tri dijela i jedva sam ga uklopio. Morao sam da šmirglam srednji dio da bi se mogao postaviti između prednjeg i zadnjeg dijela. Prajmer sivom, pa žuta za "44". Brojevi odrađene uz pomoć "kućnih" maski. Nije ispalo loše za prvi put, ali moglo je i bolje.

Boje su Akan. Gornja strana AMT-4 (73001) i AMT-12 (73045) dole AMT-7 (73002). Koristio sam 70% alkohol da ih razriejdim i dobro je išlo. Lak Gunze. Dekali su fino legli, nisam imao problema. 

Toliko za ovaj put.

Pozdrav svima,
Mladen.
凸(¬‿¬)凸

Warhawk

Gornje boje mi deluju pretamno, ali su nijanse dobre.
To se može lako korigovati tako što ćeš u poslednji sloj laka dodati par kapi svetlosive i kap oker boje.
Onda će dobiti taj izbledeli i ofucani izgled, a regulisaće i tamnoću boje.

guster

Bice to odlicno na kraju nego ima li ovaj model kod nekog "manje zahtevnog" proizvodjaca, ovako je rezervisan samo za ozbiljnije maketare.
Znam da devetku ima Zvezda, Hasegawa, ICM, Airfix i mozda jos neki ali ovaj je bas egzotika nasao sam samo AModel i ovo.

Warhawk

Quote from: guster on 22-02-2018, 14:11:21
Ima li ovaj model kod nekog "manje zahtevnog" proizvodjaca, ovako je rezervisan samo za ozbiljnije maketare.

Nažalost, ne.
Brengun se lakše uklapa, A-model je tačniji, pa šta je kome prioritet...
Stari Mikro72 kalup niti se uklapa lepo, niti je tačan, ali jedini daje Jak-1M "Bubbletop" bez hirurgije (dok Brengun i njega ne "ukalupi").

Mikromir (rezinska firma) je dugo pokazivao neke CAD rendere kalupa u pripremi svih varijanti, ali su skoro zvanično otkazali projekat.
http://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/board/index.php?topic=2350.msg20664#new