XI Novogodišnji Kup

Previous topic - Next topic

dragan_mig31

Quote from: Scale District on 18-12-2018, 16:12:13
Aman, prekinite vise sa j**enim raspravama! Uzivajte u ovom prelepom hobiju i druzenju. Ucite se na greskama i pokusajte da napredujete, ne kucajuci po tastaturi vec sa skalpelom u rukama. I ako nekada izostane medalja, boze moj, nije smak sveta.

Cestitke na jos jednom sjajnom NG Kupu, koji je, fakat, postao najvece i najznacajnije regionalno takmicenje  :cheers

Bas tako ;)

guster

Kako je krenulo bice ovde i vise od skalpela u rukama, ko bi rekao da su maketari tako za*****i ljudi.
Sujeta je gadna stvar, tesko je biti objektivan prema sebi, a nepravde da ima, ima i bice je pa bar smo mi kao narod poznati po kumovskim i drugarskim kombinacijama.
Nego, predlog onima za koje je ovo vise stres nego hobi i uzivanje, man'te se ljudi, nije vredno toga.

tenk

... sinoc sam bacio kutiju od cipela prepunu medalja i raznih diploma i zahvalnica.jbg na to mesto su dosle dve kutije sa maketama.ako me razumete...
www.oluj.org
"May God have mercy upon my enemies, because I won't."

gemini

Quote from: Dušan ModelkitsBG on 16-12-2018, 21:56:12
Quote from: spatz on 16-12-2018, 20:18:56
I naravno po starom dobrom SrBskom običaju i tradiciji po okončanju onako divnog takmičenja i nakon decenija truda da se dovedu i strani takmičari prvi komentar je mudroser.....anje.E to je najveći problem maktarstva u Srbiji što odmah krenu neke žalopojke i kuknjave.A dok nisu dolazili stranci kukali smo kako eto samo nasi takmičari dolaze a od stranaca ni traga.
Moje viđenje takmičenja i pored vremena koje nije baš išlo na ruku svaka čast na organizaciji ,poseti i druženju.
BRAVO BRAVO BRAVO :bravo :bravo :bravo

Prvo, ja znam za bar dva strana takmičara, koji nijsu dobli ni jednu nagradu, a drugo, i vaš, srpski, kao i naš slovenački problem je u tome, što ne posećujemo takmičenja u svojoj zemlji iz mnogo bizarnih razloga. Ja, lično, zadovoljan sam, ako dobijem medalju ili neku nagradu, ali mi više od toga znači druženje, videti kolege maketare, popričati, nešto sitno upazariti (nadam se, da ovo ne čita žena), i nije mi teško preći nekoliko stotina kilometara za učešće na takmičenju, ili samo na izložbi (Banjaluka i pre nekoliko godina Senta) A to maketari iz tih klubova cene i vrate nam to sa posetom na našim takmićenjima.. Isto tako razmišljaju i kolege iz MK Oluj, jer da nije tako, bojim se, da bi bila statistika 120 maketa u takmićarskom, 30 na izložbenom delu. a sudelovalo 15 takmićara iz Srbije.

Nije kuknjava nego prosta stvar! Kazi mi da li je jedan strani takmicar otisao kuci bez nagrade? Cak da bi svi bili ispostovani delili su plasmane na istoj poziciji po nekoliko puta,sto je nerealno! Kad je ovakvo takmicenje u pitanju treba osluskivati i komentare prisutnih,a autobus iz filma su svi komentarisali sto na takmicenju sto ovde i smesno je uopste upustati se u ovakvu diskusiju! Da mi smo Srbi i poznati smo po tome da zelimo svima da se uvucemo ,a da nas niko ne ferma 1 posto.Svaka cast tim ljudima koji su dosli,ali staviti nekog ko je profi maketar i koji drzi ovde predavanja da se takmici je prosto nerealno! O vrednosti tih maketa koje Srpski maketar moze samo da sanja je bezpotrebno komentarisati!
Stvar je ovde sto covek nije dobio ni pohvalnicu za rad koji je trajao godinama,sto to nije maketa od 200 eura koja se samo sastavi! Nego celokupna gradnja od 0 ,a to na ovom takmicenju nije ni primeceno,jer jbg treba nekog Grka da isforsiras! Svi su delili nagrade strancima,cak i MR Hobby, sto stranci medjusobno sebi,pa mogli su bar jednu nagradu da daju nekom domacem radu,ali nista! I posle ovakve blamaze treba Bakster da dodje na sledeci kup sa nekim svojim novim radom i da ponovo popije sut kartu? A autobus ima dioramu sto nema veze,jer ja sam recimo imao model u kategoriji civila,a pobedu su odneli ljudi koji su takodje imali civile ali sa dioramama,pa je to zaista neverovatno! Znaci ili je diorama ili je klot model! Naravno da ce da pobedi taj sa dioramom,a ne ja ili neko drugi sa klot modelom ;)

djnik

@mcaslav

Nema na cemu. Pomagacu i ubuduce. Glavni cilj je da se popularizuje maketarstvo i da cela maketarska zajednica saradjuje bez obzira iz kog su kluba ili udruzenja. Mislim da je primer BMK i MK Oluj samo jedan od lepih primera za to.

Sto se tice nagrada, mislim da nema veze da li je zlatna, srebrna ili bronzana medalja ili prvo, drugo ili trece mesto u pitanju. Po mom mislenju samo jedna maketa tj. takmicar moze biti nagradjen u istoj katergoriji sa nagradom istog ranga. Posto NG kup konstnatno "raste" po broju prijavljenih maketa i takmicara mislim da je normalno da preispitate broj kategorija. Mozda je sadasnji broj kategorija bio OK kad je bilo 300 do 400 maketa ali sa skoro 800 maketa mislim da je broj kategorija suvise mali. Ako ste vec voljni i imate u nagradnom fondu toliko medalja ili diploma za dodelu, onda bi trebalo te kategorije podeliti. Dajem samo par primera kako to radimo ovde za na primer kategoriju S3 Prop 1/72 (mada moze u bilo kojoj razmeri da se uradi):

1. Out of the box
2. Allied
3. Axis
4. Biplane
5. Civillian
idr. ovo su samo neki od primera, sve zavisi od toga koje su makete prijavljene

Znaci u svakoj kategoriji ako je do 15ak maketa i od tih 15ak maketa se dodeli prvo, drugo i trece mesto (bilo medaljama ili diplomama), onda nema ko da se buni.

Primera radi, ovde smo uspeli da izdejstvujemo na nacionalnom nivou da se kreira nova kategorija za oklop "1/48 Armor" iz dva razloga:

1. Sve veci broj proizvodjaca pravi makete oklopa u razmeri 1/48 i sve je vise maketara se interesuje makete u ovoj razmeri. Broj maketa u kombinovanim kategorijama je narastao na 70+. Nakon toga smo moral ii da podelimona  "1/48 Armor" + "1/48 Armor out of the box" kako bi svaka imala po 20ak+ maketa.
2. Nije fer suditi u jednoj kategoriji makete oklopa u 1/35 i 1/48 zbog razlike u detaljima i velicini.

Toliko. Nadam se da su moji komentari od pomoci.

Dušan ModelkitsBG

Quote from: milan78 on 18-12-2018, 15:36:37
Ti Dusane, Stefane, kiasorento itd... Juce si poceo da radis makete te si se verujem i prvi put oprobao na Ng kupu stoga mislim da li imas ili nemas tu stvar nisi kompetentan da prosudjujes. Ti si perfidno na drugom postu hteo sa preko autobusa provuces svoje nezadovoljstvo neplasmanom.Drugo uvek ti nesto smeta, te ovo te ono, dezurni si da se suprotstavljas bez puno nekih argumenata,pravis pometnju pa ti zakljucavaju postove da se ne peglamo.Jesi se pokazao kao "advokat" a ako ti nesto nije jasno sto te ljudi prozivaju slobodno malo mucni glavom.Nije forum mesto za to.Bice jos takmicenja bice ljudi osteceni ali to je zivot.Nije fer.Isto tako post o tome da neko nece da ti nesto proda... Jesi se zapitao da bas tebi nece da proda... Svaka maketa koju kupis van limunda zavrsi tamo.... Stoga ubaci malo takta.

ahahahha bravo za komentar.Ni u jednom trenutku nisam pomenuo moje radove.Imam pravo da iznesem svoje misljenje! Prvo ja sam nezadovoljan jer su svi strani takmicari dobili nagrade,a da nasi domaci radovi nisu ispraceni kako treba,NE MOJI ! Imam zamerku itekako kao sto je i Dragan naveo ,da ako se rad kao rad gleda ili je diorama.Pobede su uglavnom nosili ljudi koji su imali dioramu,a ne klot model! Takodje malo je ne logicno da sudija koji je specijalista za avio tehniku sudi radu koji nema veze sa tom tehnikom,a to su automobili,diorame itd. Takodje nisu kompetentni da ocenjuju rucni rad,koji je radjen drugim materijalima i ocekivati da to bude kao iz kalupa.Trece svi koji sada ovde nesto prozivate taj autobus,svi ste ga na sva usta hvalili,da ne krenem da kopiram sada komentare! A kao trece,prozivali su me likovi cije radove niko nikada nije video i to su me ispravljali u pravopisu,sto nije tema ovog Foruma.Zakljucavali su mi teme,ljudi ljubomorni pa svoje frustracije lece na internetu.Moje demokratsko pravo je da komentarisem kako zelim,a da vi to shvatite kao necije advokatisanje,moras biti zaista zesci kompleksas na samu pomisao takvog neceg. Coveka niti znam niti poznajem.A to da li sam prvi put na takmicenju ili nikada nisam bio ne znaci da se ne razumem u tematiku.Neko je maketar ceo zivot ,a to sto radi nema veze s mozgom.A neko je prirodni talenat! Pored tetoviranja,crtanja airbrushem  i sada radjenja maketa iz hobija ja sam zadovoljan svojim umecem i uopste mi nije cilj nikakvo takmicenje,zelim da ljudi vide moje radove zato sto uglavnom svi rade jedno te isto,dok automobilizam je zapostavljen

Dušan ModelkitsBG

Ovo ce biti moj poslednji post na ovu temu i reci cu svima pogotovo ovima koji se kriju iza lajkova u necijim komentarima koji mene komentarisu da sam neciji advokat. Pricamo o maketarstvu? Da ! To nam je hobi? E pa ova maketa autobusa je PRAVA MAKETA ! Znaci rucni rad,a ne tamo neka sklopljena,gotova! Maketarstvo je krenulo od toga,a ne od tamo neke plastike! I ja ovde branim Maketarstvo kao takvo,sirovo,pravo ! Ali vi svojim iskompleksiranim mozgovima ne mozete da shvatite ! Kupite maketu,sa svim detaljima,sastavite i kazete vau kakav rad.Smesno je uopste polemisati.a da ne govorim o istim vama koji ste komentarisali ceo tad rad i davali ideje,a sada vas nema nigde na mapi,nego samo lajkujete necije komentare naravno one negativne u vezi ovoga.Licemerje na delu,ali jbg to smo zapravo mi...

Dušan ModelkitsBG

Quote from: Dušan ModelkitsBG on 20-12-2018, 02:47:02
Quote from: milan78 on 18-12-2018, 15:36:37
Ti Dusane, Stefane, kiasorento itd... Juce si poceo da radis makete te si se verujem i prvi put oprobao na Ng kupu stoga mislim da li imas ili nemas tu stvar nisi kompetentan da prosudjujes. Ti si perfidno na drugom postu hteo sa preko autobusa provuces svoje nezadovoljstvo neplasmanom.Drugo uvek ti nesto smeta, te ovo te ono, dezurni si da se suprotstavljas bez puno nekih argumenata,pravis pometnju pa ti zakljucavaju postove da se ne peglamo.Jesi se pokazao kao "advokat" a ako ti nesto nije jasno sto te ljudi prozivaju slobodno malo mucni glavom.Nije forum mesto za to.Bice jos takmicenja bice ljudi osteceni ali to je zivot.Nije fer.Isto tako post o tome da neko nece da ti nesto proda... Jesi se zapitao da bas tebi nece da proda... Svaka maketa koju kupis van limunda zavrsi tamo.... Stoga ubaci malo takta.
I ne razumem ovo oko prodaje.Svacije je pravo da radi sa maketom sta zeli,ako ti prodajes nesto da li se posle toga opterecujes sta ce taj neko da uradi sa tom maketom,da li ce da je preproda,baci,pokloni,zapali??? Ne razumem.ako ti prodajes nesto znaci ili prodajes ili ne.a ne treba da te briga sta ce biti stim posle.Znaci kakvo razmisljanje,svi to isto radite,ali kad radi neko drugi to je onda da se mucne glavom

ahahahha bravo za komentar.Ni u jednom trenutku nisam pomenuo moje radove.Imam pravo da iznesem svoje misljenje! Prvo ja sam nezadovoljan jer su svi strani takmicari dobili nagrade,a da nasi domaci radovi nisu ispraceni kako treba,NE MOJI ! Imam zamerku itekako kao sto je i Dragan naveo ,da ako se rad kao rad gleda ili je diorama.Pobede su uglavnom nosili ljudi koji su imali dioramu,a ne klot model! Takodje malo je ne logicno da sudija koji je specijalista za avio tehniku sudi radu koji nema veze sa tom tehnikom,a to su automobili,diorame itd. Takodje nisu kompetentni da ocenjuju rucni rad,koji je radjen drugim materijalima i ocekivati da to bude kao iz kalupa.Trece svi koji sada ovde nesto prozivate taj autobus,svi ste ga na sva usta hvalili,da ne krenem da kopiram sada komentare! A kao trece,prozivali su me likovi cije radove niko nikada nije video i to su me ispravljali u pravopisu,sto nije tema ovog Foruma.Zakljucavali su mi teme,ljudi ljubomorni pa svoje frustracije lece na internetu.Moje demokratsko pravo je da komentarisem kako zelim,a da vi to shvatite kao necije advokatisanje,moras biti zaista zesci kompleksas na samu pomisao takvog neceg. Coveka niti znam niti poznajem.A to da li sam prvi put na takmicenju ili nikada nisam bio ne znaci da se ne razumem u tematiku.Neko je maketar ceo zivot ,a to sto radi nema veze s mozgom.A neko je prirodni talenat! Pored tetoviranja,crtanja airbrushem  i sada radjenja maketa iz hobija ja sam zadovoljan svojim umecem i uopste mi nije cilj nikakvo takmicenje,zelim da ljudi vide moje radove zato sto uglavnom svi rade jedno te isto,dok automobilizam je zapostavljen

mcaslav

Pošto se iste stvari, iznova i iznova ponavljaju i polako divergiragu od teme, zamolio bih administratore da je zaključaju.

Ne vidim poentu u ponovnom čitanju jednog te istog stava o nezadovoljstvu, po ko zna koji put. Videli smo ga i kada je prvi put napisan i zahvalili se na tome. Svako dalje ponavljanje je samo nepotrebno trošenje svačijeg vremena i resursa, kao i, posredno, uskraćivanja prilike ostalima da iznesu i svoje mišljenje, na žalost.

Ako je stvarno neophodno dalje diskutovati o maketi autobusa iz "Ko to tamo peva", predložio bih da se za to otvori posebna tema, negde pod "Maketarski razgovori".

:cheers

Ništa nije toliko neizbežno kao greška na koju je došao red!

Sandman

Časlave, nisam želeo da zaključavam topik niti da izigravam nekog mrgodnog policajca upozoravajući ovih par pojedinaca koji su se skoro pojavili na forumu i počeli da traže "zavođenje novih pravila" nekim svojim stavovima, čisto iz razloga jer nisam želeo da dižem prašinu i da dodatno bacam senku na temu o NG Kupu.

Ovi postovi su na žalost uspeli ono što je sada već klasika u Srbiji - sve što je lepo, dobro, kreativno, edukativno, kvalitetno, MORA biti ukaljano gunđanjem i ličnim nezadovoljstvom.
Zahvaljujući ovim besmislenim diskusijama, stekao se utisak nekome sa strane da je ovaj NG Kup bio nešto najgore što se ikada desilo u maketarskom svetu, a istina je sušta suprotnost!

Svako dalje nastavljanje na gore sažvakanu temu biće sankcionisano na odgovarajući način, a topik neću zaključavati jer postoje sigurno još neki koji žele da dodaju po koju sliku sa takmičenja ili nešto slično (ja recimo trenutno sređujem slike od vikenda pa ću ih okačiti ovde za koji dan).

A što se tiče kritičara, zamolio bih da svoju energiju preusmere na kreativnost i da doprinesu radu foruma nekim topikom sa konkretnim maketarskim radovima!
(Prota recimo nema nijedan svoj rad na forumu ali se zato od učlanjenja na forum vrlo samouposlio da diskutuje na temu takmičenja i da kritikuje rad sudija)

Dušan ModelkitsBG_ili_kako_već_sve_ne - pohvalno je što radiš makete i prikazuješ svoje radove, ali te molim da malo smanjiš varničenje po forumu jer si za vrlo kratko vreme navukao veliki broj protivnika, zahvaljujući samo i jedino svojim arogantnim i agresivnim nastupom! To što te ljudi bojkotuju na oglasima van foruma, a na forumu si trn u oku skoro svima, treba nešto da ti kaže... ako me razumeš... Smanji malo doživljaj jer ćeš biti adekvatno sankcionisan, vrlo si se približio granici tolerancije!

Praznici nam dolaze, uživajte u lepim stvarima, i radite ljudi makete pobogu, niste se valjda učlanili na ovaj forum da biste se stalno svađali oko nečega....

Dragan

Predlazem da se ubuduce na takmicenjima uvede katran i perje za sudije!   >:D

PROTA

Quote from: Sandman on 20-12-2018, 10:38:28
Časlave, nisam želeo da zaključavam topik niti da izigravam nekog mrgodnog policajca upozoravajući ovih par pojedinaca koji su se skoro pojavili na forumu i počeli da traže "zavođenje novih pravila" nekim svojim stavovima, čisto iz razloga jer nisam želeo da dižem prašinu i da dodatno bacam senku na temu o NG Kupu.

Ovi postovi su na žalost uspeli ono što je sada već klasika u Srbiji - sve što je lepo, dobro, kreativno, edukativno, kvalitetno, MORA biti ukaljano gunđanjem i ličnim nezadovoljstvom.
Zahvaljujući ovim besmislenim diskusijama, stekao se utisak nekome sa strane da je ovaj NG Kup bio nešto najgore što se ikada desilo u maketarskom svetu, a istina je sušta suprotnost!

Svako dalje nastavljanje na gore sažvakanu temu biće sankcionisano na odgovarajući način, a topik neću zaključavati jer postoje sigurno još neki koji žele da dodaju po koju sliku sa takmičenja ili nešto slično (ja recimo trenutno sređujem slike od vikenda pa ću ih okačiti ovde za koji dan).

A što se tiče kritičara, zamolio bih da svoju energiju preusmere na kreativnost i da doprinesu radu foruma nekim topikom sa konkretnim maketarskim radovima!
(Prota recimo nema nijedan svoj rad na forumu ali se zato od učlanjenja na forum vrlo samouposlio da diskutuje na temu takmičenja i da kritikuje rad sudija)

Dušan ModelkitsBG_ili_kako_već_sve_ne - pohvalno je što radiš makete i prikazuješ svoje radove, ali te molim da malo smanjiš varničenje po forumu jer si za vrlo kratko vreme navukao veliki broj protivnika, zahvaljujući samo i jedino svojim arogantnim i agresivnim nastupom! To što te ljudi bojkotuju na oglasima van foruma, a na forumu si trn u oku skoro svima, treba nešto da ti kaže... ako me razumeš... Smanji malo doživljaj jer ćeš biti adekvatno sankcionisan, vrlo si se približio granici tolerancije!

Praznici nam dolaze, uživajte u lepim stvarima, i radite ljudi makete pobogu, niste se valjda učlanili na ovaj forum da biste se stalno svađali oko nečega....
И ја бих те замолио да закључаш даљу расправу на ову тему. Моји радови су виђени уживо на НГ куповима у претходних 8 година, а да си боље погледао видео би да су неки и награђивани. За све награде сам добио честитке од организатора и осталих учесника и свима сам на томе захвалан. Честитао сам и ја осталима, дивио се њиховим радовима и аплаудирао. Али нисам у могућности да учествујем ван Београда, али то је већ мој проблем, покушаћу да га решим, да би и остали видели моје радове. На овом форуму сам  члан 4 године и никада раније никог нисам критиковао до, ево сад и стојим иза мојих речи. Јесам критиковао, али нисам рекао да на НГ купу баш ништа није ваљало као што ми се овде убацује. Сигурно си приметио да никог нисам увредио. Гледао сам и твоје радове, а  мислим да не грешим да сам једном гледао и твоје предавање на Макетарској радионици. Знам више о теби него ти о мени. Ако одлучим да прекинем традицију излажења на НГ куп вратићу све награде ако треба, али мислим да то нећу урадити, јер то није пример понашања какав треба да дајем осталима. Толико од мене овако јавно. Ако имаш још нешто да ми кажеш, слободно ми се обрати путем приватних порука кад будеш имао времена, да ми се овде не би убацивало све и свашта од стране оних који ме не познају, па се зато воде својим предрасудама.  А и плашим се да ће да ме изазову да кажем све што знам, јер се за сад суздржавам, па ће да пукне брука и за мене, али и за организаторе. Зато молим те боље закључај.
AKO HEMAШ ЂУЛE, ШTA TИ BPEДИ TOП?

krajton

Ajde pre nego zaključate temu imam ja jednu molbu  :think
Za organizatore...

Znam da je organizatoru teško i da je to još jedna obaveza i glavobolja...
Sve očekujem da uz spisak nagrada vidim i slike nagrađenih maketa
Da li bi bilo moguće da se postave i fotografije nagrađenih maketa , makar po jedna fotografija ( ozbiljnija , kvalitetnija )
Dešava se da u nekoj kategoriji bude nagrađena maketa kojih ima više,  čisto da se upotpuni filing
Znam da ima mnogo kategorija i mnogo modela, ali bilo bi lepo
Pogotovo diorame i figure, jednostavno neznam koja je koja... i neznam na koju maketu se odnosi nagrada...

Mene će ovo samo animirati da za sledeće takmičenje budem još bolji i napravim još bolje makete
pozz

rodeo

Da li je nekome od clanova foruma koji zameraju organizatoru, predlazu, traze i sl. palo na pamet da ponude pomoc, na primer da odnesu jedan sto za izlaganje od podruma Muzeja na prvi sprat? Ili za one slabije u ruke i noge da stoje pored stolova i cuvaju makete od kradje (da bilo je i kradje takmicarskih maketa) ili da odstampaju prijave ili fotografisu nagradjene radove ili dovoze i odvoze goste ili stavljaju toalet papir i sapune u Muzejske toalete..... spisak je dugacak a volontera malo.
Pravda za Gigu, oranzada za trolove.

mutayu

QuoteИ ја бих те замолио да закључаш даљу расправу на ову тему. Моји радови су виђени уживо на НГ куповима у претходних 8 година, а да си боље погледао видео би да су неки и награђивани. За све награде сам добио честитке од организатора и осталих учесника и свима сам на томе захвалан. Честитао сам и ја осталима, дивио се њиховим радовима и аплаудирао. Али нисам у могућности да учествујем ван Београда, али то је већ мој проблем, покушаћу да га решим, да би и остали видели моје радове. На овом форуму сам  члан 4 године и никада раније никог нисам критиковао до, ево сад и стојим иза мојих речи. Јесам критиковао, али нисам рекао да на НГ купу баш ништа није ваљало као што ми се овде убацује. Сигурно си приметио да никог нисам увредио. Гледао сам и твоје радове, а  мислим да не грешим да сам једном гледао и твоје предавање на Макетарској радионици. Знам више о теби него ти о мени. Ако одлучим да прекинем традицију излажења на НГ куп вратићу све награде ако треба, али мислим да то нећу урадити, јер то није пример понашања какав треба да дајем осталима. Толико од мене овако јавно. Ако имаш још нешто да ми кажеш, слободно ми се обрати путем приватних порука кад будеш имао времена, да ми се овде не би убацивало све и свашта од стране оних који ме не познају, па се зато воде својим предрасудама.  А и плашим се да ће да ме изазову да кажем све што знам, јер се за сад суздржавам, па ће да пукне брука и за мене, али и за организаторе. Зато молим те боље закључај.
@PROTA
Pristojno ti je ukazno i pokusaj da se pridrzavas toga. Imas 18 postova na forumu od kojih samo 3(tri) nisu na temu organizacije takmicenja.
Nemoj da pretis. Iznesi ako imas sta ili nemoj da izneses ali nemoj da pretis. Pogotovo ne administratoru.