Panzer 1A DAK - HobbyBoss - 1/35

Previous topic - Next topic

gvizbi

Zdravo svima,

Izvinjavam se ako nisam ispoštovao format, ovo mi je prvi post na forumu.

Ovo je zadnja iz serije maketa koju sam završio iz perioda pustinjskog rata. U pitanju je Panzer IA, jedno od 25 vozila istog tipa koja su stigla u Tripoli u prvom kontigentu nemačkih snaga početkom 1941, kao deo Panzer-Regiment 5. Kako ima jako malo podataka o prisustvu i ulozi Panzer IA u Deutsches Afrikakorps, prateće istraživanje je bilo posebno interesantno.

HobbyBoss izdanje ovog vozila je inače odlično, za svaku preporuku. Unutrašnjost je posebno detaljno urađena. Maketa je završena kombinacijom Gunze (primer i lakovi), Mission Models (osnovna RAL 7021 boja) i Gunze mix boja za yutu kamuflažnu boju korišćenu na terenu (u pitanju je boja italijanskog porekla Giallo Sabbia Chiaro). Weathering je rađen kombinacijom pigmenata i efekata Ammo of MIG i AK Interactive.

Evo rezultata:

I slika unutrašnjosti pre nego što sam je zauvek zatvorio :)

Sve najboje,
Nenad

Scale District

To je, zapravo, stari dobri Tristar koji je u medjuvremenu pukao, pa je Hobby Boss otkupio njihove kalupe. Mogu slobodno da kazem da je Tristar mozda i najbolji premijum proizvodjac koji je zahvaljujuci svom vrhunskom kvalitetu harao dok je bio aktivan, a i sada je apsolutno konkurentan thanx to Hobby Boss. U svakom slucaju, bozanstvena maketa koju si jako lepo uradio  :cheers

gvizbi

Quote from: Scale District on 01-09-2020, 21:06:27
To je, zapravo, stari dobri Tristar koji je u medjuvremenu pukao, pa je Hobby Boss otkupio njihove kalupe. Mogu slobodno da kazem da je Tristar mozda i najbolji premijum proizvodjac koji je zahvaljujuci svom vrhunskom kvalitetu harao dok je bio aktivan, a i sada je apsolutno konkurentan thanx to Hobby Boss. U svakom slucaju, bozanstvena maketa koju si jako lepo uradio  :cheers

Hvala!

Tako je. Nisam probao novije HobbyBoss makete napravljene originalnim HobbyBoss kalupima, ali izgleda da nisu ni blizu u poredjenju sa Tristar-om. Ono sto mi se najvise dopalo je sto je obicno izbor takav da ili proizvodjac pravi precice zbog pojednostavljivanja na ustrb tacnosti (ko je rekao Tamiya :) ili je u pitanju druga krajnost, kada su zbog tacnosti nepotrebno prekomplikovane (noviji Dragon, Gecko, itd.). Ova je bas negde izmedju, pogodili su savrseno sweat spot.

Janjic

Lijepo i efektno, mnogo mi se sviđa :)
Mislim da je sve taman, bravo!
凸(¬‿¬)凸

zaki

Lepo urađena maketa, profesionalno slikano, sažet info tekst, uživanje gledati.
:cheers

Scale District

Quote from: gvizbi on 03-09-2020, 11:37:24

Hvala!

Tako je. Nisam probao novije HobbyBoss makete napravljene originalnim HobbyBoss kalupima, ali izgleda da nisu ni blizu u poredjenju sa Tristar-om. Ono sto mi se najvise dopalo je sto je obicno izbor takav da ili proizvodjac pravi precice zbog pojednostavljivanja na ustrb tacnosti (ko je rekao Tamiya :) ili je u pitanju druga krajnost, kada su zbog tacnosti nepotrebno prekomplikovane (noviji Dragon, Gecko, itd.). Ova je bas negde izmedju, pogodili su savrseno sweat spot.

Hobby Boss je generalno skroz ok, treba voditi racuna u smislu tacnosti. Neke njihove makete su prilicno netacne, dok su druge sasvim dobre. Kalup im je generalno izuzetan i sve je lepo izliveno i lako se sklapa (uz neke neizbezne izuzetke). Ja sam trenutno u fazi sklapanja Takomovog novog Jagdtiger-a, ocekivao sam znatno vise u smislu kvaliteta. Bukvalno 95 odsto delova ima vrlo gadne linije od kalupa, a neki vazni delovi su neupotrebljivi, pa sam iskorisitio delove od starog Dragona. Jednostavno receno, potpuno razocarenje u smislu kvaliteta kalupa, a maketa je nova i nije ni jeftina. A izgleda da je to mana i kod jos nekih modela Takoma sudeci po komentarima drugih maketara. Moj izbor definitivno svodim na Tamiju, Meng, RFM, Miniart i Dragon  :cheers

nesha

@SD: шта фали Звезди? >:D

gvizbi

Quote from: Scale District on 06-09-2020, 18:19:14
Quote from: gvizbi on 03-09-2020, 11:37:24

Hvala!

Hobby Boss je generalno skroz ok, treba voditi racuna u smislu tacnosti. Neke njihove makete su prilicno netacne, dok su druge sasvim dobre. Kalup im je generalno izuzetan i sve je lepo izliveno i lako se sklapa (uz neke neizbezne izuzetke). Ja sam trenutno u fazi sklapanja Takomovog novog Jagdtiger-a, ocekivao sam znatno vise u smislu kvaliteta. Bukvalno 95 odsto delova ima vrlo gadne linije od kalupa, a neki vazni delovi su neupotrebljivi, pa sam iskorisitio delove od starog Dragona. Jednostavno receno, potpuno razocarenje u smislu kvaliteta kalupa, a maketa je nova i nije ni jeftina. A izgleda da je to mana i kod jos nekih modela Takoma sudeci po komentarima drugih maketara. Moj izbor definitivno svodim na Tamiju, Meng, RFM, Miniart i Dragon  :cheers

@SD Nikada nisam probao Takom, hvala za komentar. Ja se uglavnom drzim Dragon-a (posebno novijih), AFV Club (imaju fantasticne modele, posebno novije), Bronco (onako, ume da bude odlican, ali i potpuni promasaj) i naravno Tamiya-e (sta reci, savrseno uklapanje, pametno projektovani modeli, jedino sto cesto prave precice na ustrb tacnosti i detalja, ali nista sto ne moze da se resi uz malo izmena).

@nesha super je Zvezda, mada nemam puno iskustva sa njom, samo dve makete sam sklopio do sada (No. 3687 i No. 3690). Ono sto mogu da kazem je: solidna tacnost i izuzetno lake za sklapanje. Jedini problem koji sam imao je sa gusenicama za T-34-85. Iz nekog razloga su bile prekratke i jedva sam uspeo da ih spojim. Moguce je doduse da sam i ja nesto zabrljao. U svakom slucaju, ako bih sklapao neku novu Zvezdu, zamenio bih gusenice Fruil-ima ili MasterClub-om.

@zaki, @Janjic hvala puno!