XVII Novogodišnji Kup 14-15.12.2024

Previous topic - Next topic

milan78

Takmicenje je dobilo lepsi prostor,vise mesta za posetioce kao i berzanski standovi-standard vecina istih je bilo.Imalo je sta da se vidi,sta da se kupi,s kim da se poprica i pomalo prokomentarisu radovi itd...ok ne bas pomalo.
Ovako-odnos stranih i domacih takmicara je skoro pa isti,da li to nesto govori organizatorima?Verujem da im je milo,ali broj maketa je u stagnaciji cak smem da se zapitam jel ih je manje nego lani?Nasi takmicari polako gube volju,a izmedju nas,domacih se debelo provlaci pitanje jesu li stranci favorizovani ili ne?!Da li to nasi maketari zaostaju za njima toliko?Koliko sam video gen.plasman(znamo sad koje su makete uzele medalje)u nekim kateg.su samo strani takmicari uzeli medalje a bogami i dodeljivane po dve bronze itd.Imate pojavu da su stranci-konkretno italijanski klub(ovi)doneli diorame/vinjete i stavili u S2 i S3.Znam sta ce da se kaze-"Ne mi sudimo samo maketu".To ne pije vodu jer tu radi potsvest i gleda se celina.200%.Ok je da stavis neku podlogu ali pola nosaca aviona,preparacije za poletanje sa xy zemaljskih vozila itd ne ide.Mozda bi to trebalo da se izmeni.Evo ispascu prvi,da li najhrabriji ali sam glas bar 10 takmicara iz Srbije.Bar.Da se ne uvredite-ali kakva je ono glupost od Mig-29 sa zelenim vetrobranom?Dobio prvo mesto u 1/32 jet ili vec.Ono je maketa za diskvalifikaciju moji drugari.To na migu29 nije tako nikad bilo,na nekima je tintirano u zeleno ali to treba da bude extra providno.Zaista zapanjen.Nisam nezadovoljan mojim ucinkom jer sticajem porodicnih stvari nisam radio nista preko 8 meseci i s time doneo stare radove koje nisam nosio iz razloga sto su prosek.Mada ako su stavili vinjete u S2 i moja maketa je tu mogla sa sve postoljem i figurama da se promuva...koja je nagradjena. :cry Shvatite ovo kao sugestiju neke vrste da se neke stvari malo poprave jer vec sledece god imacete prevagu na stranu stranih maketara po brojnosti a pad u broju maketa jer ce domaci maketari da bojkotuju takmicenje.A ima ih koji su rekli da-to je to.Svaka cast treba ono organizovati,novac treba,logistika i sve,ali zar nije svrha takmicenja nesto vise od samo pukog ucestvovanja i druzenja?Niko bez neke nade ne stavi maketu na sto i plati kakvu takvu kotizaciju.Strancima je Meka i medina kad daju 5e za 20 maketa a njima preko na vecini takmicenja se placa po maketi 5€.
Instagram-Peacockscaleworx

Tomcat

Potpuno saglasan sa Milanom... Nista za dodati. Primera radi, ako se dobro secam i prosle godine je bila situacija sa nagradjenim MiG-29 sa tirkiz kabinom,  za mene licno neoprostiva greska, ali ajd' ko sam ja da zakeram. I saglasan isto da se gubi volja kod nas domacih, pitanje je samo da li ce ove sugestije biti prihvacene
Once upon a time, when men were men, and you could tell a Tomcat guy by the size of his forearms; before LANTIRN, big motors and bombs...

Smrki

Svi mi bi voleli da uzmemo medalju kad god se takmičimo, to je valjda normalno ali nije realno. Ja lično bih najsrećniji bio kada bi svi učesnici bili zadovoljni i srećni ali i to verovatno nije realno. Što je veća konkurencija, šanse za plasman su manje a potencijalni broj nezadovoljnih veći. 
Što se tiče suđenja tu ne mogu da pomognem niti da komentarišem jer niti sudim niti smatram da sam dovoljno kompetentan da to činim pogotovo kada je reč o avionima.
Grešaka verovatno ima ali to svakako nije vezano isključivo za Novogodišnji kup.
Ono što mene zanima a što sam mogao da saznam je odnos medalja između domaćih i stranih takmičara i odgovorim na večito pitanje: da li nama stranci otimaju medalje kao što meksikanci amerima otimaju poslove? 

Statistika kaže da ih favorizujemo oko 4.2%, a za drugi deo pitanja ćemo sačekati amere da odgovore.

Šala na stranu, daleko od toga da smo ravnodušni ako domaći takmičari gube volju da dođu na kup, meni je draži svaki naš čovek (od Vardara pa do Triglava) od nekog stranca, ali neke priče jednostavno ne piju vodu.

S.T.A.L.K.E.R Workshop   Please do not feed the Troll !!!

Lykos

Samo da napišem da je ta priča sa kotizacijom po maketi 5 eura čista glupost, u Slavonskom Brodu je kotizacija bila 10 eura po takmičaru i niko se nije bunio, svaki Klub ima svoje tarife.

milan78

Ok @lykos kad odes do Grcke ili Holandije ili Nemacke videces sta pricam.Ni ta Hrvatska nije bas neko "inostranstvo"iako to jeste.Ja pricam za likove koji su dosli sa zapada i doneli sve sto su imali-"teska artiljerija".Zato sledeci put kad dodju nemoj kao oni Madjari prosle godine,bezobrazno donesu pobednicke makete iz pretprosle godine i kao "sta".Ili budu bolji od njih i ti drugi stranci.Na kraju nisu ni kotizacije problem.Ako procitas post malo pazljivije znaces o cemu pricam.A i znate o cemu pricam nego...
@smrki znam da si u oklopu i super lik,sve si lepo rekao ali mogu da se slozim da se ne slazemo oko toga.Ne radi se o tome na kraju ni o odlicju,vec si sam rekao ko ti je drag.E taj koji ti je drag je u nelojalnoj konkurenciji.Zasto?Nije zaduzio nisacim maketarsku komunu Srbije pa eto mozda bude nagradjen a mozda i njegov rad bude 4 ili 5 jer zaboga ima pre toga neki stranac.Ili mozda lik koji je jedan od sponzora takmicenja,slucajno ima makete na takmicenju...Par godina unazad.To nema veze?Ne zezajte molim vas.Mnogo je ljudi nezadovoljno ovim cinjenicama.Mnogo,po imence mogu da ih nabrajam.Ponavljam ja sam mozda poslednji koji treba da se buni,ali sam istupio pa ce koplja na mene da se slome.
Na kraju mozete da kazete nase takmicenje mi to tako,nasa pravila,nase vreme,trud postujte to.Postujemo-cim smo dosli i doneli radove.Meni je drago da vas sve vidim pozdravim,popijem po neku s vama,jasno je meni sve ali kazem moze da se desi nesto sto nece biti krivica domace populacije maketara.A to je dvosekli mac.

Instagram-Peacockscaleworx

YU-DFY

Da li biste bili ljubazni da okacite rezultate?

Lykos

Milane da Vam kažem, evo ja sam prijatelj sa sudijama i nisam dobio nijednu medalju tako da sve ovo napisano nema veze sa bilo čim.

batan

Sve sto sam procitao ovde mi govori da pojedini ljudi jednostavno ne mogu da prihvate da su strendzeri uzasno dobri u ovome i da zato ne treba da dodju da bi mi domaci mogli da dobijamo nagrade i talimo se izmedju sebe... jel slusate vi sebe? Ovo je konceptualno drugacije takmicenje od cisto lokalnih (mada je i na lokalnim sve vise stranaca, pazite se :violin ) Zar je svake godine ista prica? Jednostavno su dobri, i tu je lek jedino da se bude bolji. Aaa ne mozes? Nemas dostupnost dodataka, pribora, boja? Onda nista, jbg, osnujes svoj klub, napravis svoje takmicenje, licne karte na uvid Republike Srbije pa onda kenjas. Do tada, svaka cast Oluju na organizaciji, normalnim ljudima na poseti i do sledeceg takmicenja, sportski pozdrav!
Vladimir Prvanov

Profa

Ja ću malo da nabacam, još uvek se oporavljam od 900km službenog puta u ova dva dana.
- cena prijave je prilagođena lokalu. Sad, što to strancima više odgovara, naš je problem.
- procenat podele medalja prema učešću maketara je "tu negde", prema tome nema favorizacije.
- u avionskim kategorijama, što je tvoja tema, od 21 medalje 11 su uzeli naši (tu brojim i "strance" Rankova, Cvetića i Lazića). Više od pola. Trebalo bi izvesti procentualno učešće maketara, pa da vidimo dal' je bilo favorizacije naših.
Od dve nagrađene makete koje su imale nešto okolo jedna je imala osoblje. TSR, iako je podloga bila najbogatija, nije nagrađen.
- kad sudimo maketu ne gledamo podlogu - koliko god da je lepa, ne dozvoljavamo sebi da nas preuzme "podsvest". To može da se desi neiskusnim sudijama, ali bi ih iskusni brzo poklopili. Probaj.
- ili da krenemo da sudimo "i po babu i po stričevima", da domaći budu zadovoljni? Lakše će nam biti da vam damo medalje na samom početku, pa razdelite među sobom. Svi zadovoljni.
- spakuj i ti svoju tešku artijeriju na neko strano takmičenje, niko ti ne brani, nek' bojkotuju domaći svoje takmičenje zbog toga. Da im pokažemo da smo najboljiji u svemu.
- Ma koliko se smejao "i po babu i po stričevima" "suđenju" na nekim domaćim takmičenjima, ne dozvoljavam sebi da to javno komentarišem. Meni lično nije poenta gvožđurija, nego druženje.
Do ove godine, u Mošon sam redovno nosio 5-6 maketa u više kategorija i dobijao medalje samo za četkicu. Prijava košta isto kao kod nas. Jbg, ove godine sam napravio dobru maketu i dobio medalju u hobi kategoriji, a zamalo da odustanem zbog pristrasnog suđenja i favorizacije onih koji imaju bolje makete od moje. Za koju deceniju eto mene i u masteru, samo da se malo prirodnim putem raščisti ta grupa favorizovanih. I da uložim više truda.

Toliko.
Bogu fala što sam Lala! :)
...i uvek 'ladan k'o špricer, i uvek opasno tih

Goran A.

Radovi stranaca su potpuniji, promišljeniji a i primena modernih maketarskih tehnika im nekako bolje ide. Zašto to nije slučaj i kod nas, postoje i subjektivni i objektivni razlozi zašto je to tako.

Laufer72

Da spustimo loptu....

Da ne idemo sa ličnog nivoa ... ne sumnjam da bi vokabular srpskog jezika došao do izražaja u punom kapacitetu....

Zato predlažem opšti pogled.... :-)

Pogledajte rođendane koji dolaze na kutku ..... malo nas je i u fazi smo izumiranja....

30 godina se takmičim.... i u Srbiji i napolju.... uvek je bilo krađe (manje ili veće ali bilo je), kao u svakom takmičenju (fudbal, košarka, klikeri...tapkanje sličica... trkanje kišnih glista....)

30 godina se takmičim.... i u Srbiji i napolju...pobeđivale su većinom najbolje makete, ali kad uleti neka koja nema kvalitet ta se zapamti ta ubode u oko u srce... (otud se one više pamte od onih odličnih) iako procentualno nisu zastupljenije...ali tako je

Nije sve u Srbiji što se tiče takmičenja počelo sa NGK i Olujom.... neće se ni završiti , nema potreba za glorifikaciju istog, ipak pohvale za kontinuitet.

Bilo je boljih koncepata i pravednijeg suđenja, ima puno i lošijih....da li smo NGK zavoleli od starta zbog muzeja vazduhoplovstva? Izgleda da da, od kako je po halama malo je drugačije.... običnije....

Živimo brzo i sve je instant, pa sad svi na internetu sve vide i odmah sve "znaju".... u svim oblasima pa i u maketarstvu, što je daleko od istine...

Ne kažem da svi moraju da prođu torturu inicijalnog KP-a 80tih po nekoh prepaka Heller-a u vidu mehanotehnike.... ne,  ali da se zna, ne mora sve instant!

Što bi reko Đole "polako komšije, ..."

Šta može da se uradi, a da "ne boli" kad je NGK u pitanju, ako se ima želje, ako nema opet dobro...

- objaviti listu rezultata u nedelju ujutro
- omogućiti pravo na žalbu
- sudije da pojedu svoj ponos bezgrešnosti i elaboriraju suđenje na zahtev takmičara....kad su već zbog svog znanja odlučili da je to redosled nagrada

da, da lakše bi bilo kad bi suđenje bilo po segmentima, a ne LIKE, NOT LIKE.... ali šta je tu je

Kako po segmentima i po procentima (npr):

- kompleksnost makete (sastavnica) ...da li je lakše napraviti B-17 ili Aviu B-35 (naravno izbor takmičara je šta nosi na takmičenje)
- šema farbanja (potvrda kroz dokumentaciju) - jednobojna, višebojna
- kokpit - detaljnost
- podves - nivo kompleksnosti
- opšti utisak

Ostajte mi zdravo

najjaci

Quote from: batan on 18-12-2024, 00:40:58...sportski pozdrav!
Vladimir Prvanov

Zdravo!!!
Bravo! Svaka ti je ko u Njegosa od rijeci do rijeci.

Quote from: Laufer72 on 18-12-2024, 11:37:00Da spustimo loptu....

Ma kakvo crno spustanje lopte sad kad se zahuktalo...
Dodaj! Ne driblaj!

Kao neko ko uopste nije iz ove price niti deo maketarske zajednice, a uz to sebe smatram za maketara u pokusaju :hahaha  :headbang (i ako iza sebe imam dva ucesca na Dule i Baron takmicenju) imam najmanje prava da se mesam ali isto tako imam pravo da iskazem svoje misljenje jer gledam na sve iz nekog drugog ugla tj treceg lica i na nacin na koje je prezentovano sve mi se vise cini kao da je necija sujeta povredjena(ko je mogao da mi uzme medalju kad sam JA najbolji?!)

I naravno kao i uvek do sad sudije su pristrasne, ostetise nas za rezultat, ceo svet se urotio protiv nas i Djokica sad kad je SrBskome narodu najteze itd... ili sto bi Dejo genije rekao:"A i lopta nekako kao da je bila od kartona..." ali mi zato uvek na kraju izlazimo kao moralni pobednici. Mladji mozda ovo nece kapirati ali s obzirom da ovde i nema mnogo mladje generacije mislim da cete svi razumeti.
LM. Lako je biti faca u svoje selo al treba izaci i na vecu pozornicu pa videti, ako vec ocete da ga merite, da izvinete na izrazu.

Takodje verujem da niko nikoga nije sibao po usima da ucestvuje na takmicenju i prihvati uvjete istog. Isto tako verujem da je vecina vas znala u napred ko su sudci, po kojim kriterijima i kako sude. Ne svidja ti se? Nemoj ucestvovati i kraj price. To sto je neko dva, tri ili sest puta za redom dobio medalju ne znaci da mu je medalja obecana.

Quote from: Laufer72 on 18-12-2024, 11:37:00...Šta može da se uradi, a da "ne boli" kad je NGK u pitanju, ako se ima želje, ako nema opet dobro...

- objaviti listu rezultata u nedelju ujutro
- omogućiti pravo na žalbu
- sudije da pojedu svoj ponos bezgrešnosti i elaboriraju suđenje na zahtev takmičara....kad su već zbog svog znanja odlučili da je to redosled nagrada

Ne ulazim, niti imam pravo na to, kako su sudije sudile ali verujem takodje da postoji i neki pravilnik u kojem je to determinisano a koji je bio dostupan svim ucesnicima. Ili mozda gresim?
Zalba na neku odluku je savim normalna i legitimna stvar i zaista cudi ako nije postojalo pravo na istu ali pre nego sto bilo koja zalba moze da se uzme u razmatranje morate imati cvrste argumente koje mozete potkrepiti odredjenim dokazima ili cinjenicama, pri tom to ne znaci da ce zalba automatski biti usvojena. U prevodu morate da pojedete svoj ponos bezgrešnosti i elaborirate svoje stavove.

Za kraj stvarno nisam imao nameru da ikoga uvredim niti da vam se preterano mesam u stvari al eto citajuci kako se sve zakuvalo proradila juznjacka krv u dinaroidnom kromanjoncu. A ako se neko i nadje uvredjenim dokaz vise da su moje pretpostavke tacne.
Tko vrjedi leti, tko leti vrjedi tko ne leti ne vrjedi

batan

Aha znaci, sudije da svakom objasne, kao sto to rade u Mosonu(ne)????????????????????????????????
Kompleksnost makete???????????????????????????????????????
Ja poneo u Moson F-84G JRV Hobby Boss 1/72 Easy Click maketu, napravio sam je za jedno popodne, i dobio zlato ispred likova iz Ceske sa maketom za koju ti treba 3 meseca samo da studiras sastavnicu. Ja se nisam bunio tada, mogu misliti koliko su jadne sudije iz Mosona batina dobili dok smo cekali na Horgosu...

Moj je predlog da se uradi sledece

Objaviti uputstvo:

- kako se osniva klub
- kako se nalaze sponzori
- kako se ide na sva njihova takmicenja(stranska, da bi uzvratili posetom, jer je domacinski)
- kako Profa podvaljuje airbrush umesto cetkice... cek cek ovo nije tema  :cheers
- kako se jebava sa Sajmom koji iz godine u godinu sve vise zateze i za prostor i za cene
- kad ce Muzej nikada da ponovo bude prostor za NGK
- kad cemo prestati da gledamo preko plota u komsijin BMW i pitamo se odakle mu

Prvo ovo, pa pricamo o zasto meni Vladimiru nisu dali ni prosle godine makar bronzu a doneo sam 30+ maketa, a ove je palo jedno mrsavo srebro jer sam potplatio SVE sudije, mislim stvarno nije u redu i sta radite u Oluj-u? To Profa ovaj, sve je krenulo napoako od kada je kupio kompresor, govorio sam ja...

mikoyan

Evo i ja da se prikljucim ovom razgovoru i kazem koju na temu koja se zapocela. Milan78 je rekao sustinu i ne znam zasto ovde neki prave od svega sprdnju oko toga i kao sarkasticni su.
Dakle, sustina nije u tome da se strancima nedodeljuju nagrade, vec da svakako ima njihovih radova koji nemaju taj kvalitet za nagradu (kao na primer prosle godine 3. mesto u S2 kategoriji-jet 1/72, Mig-29 sa zelenom kabinom???, ali lik je dosao iz Italije, pa ajde daj mu nesto.....) ali im se nagrade ipak dodeljuju.
Naravano da ima i dosta kvalitetnih radova kod stranaca i svakako da trebaju da budu nagradjeni. Apsolutno nemam nikakav problem sa tim, cak sta vise. I to ne treba uopste dovoditi u pitanje.
Ali generalno, poslednjih godina dosta domacih maketera ima taj osecaj da se neke od nagrada nepravedno dodeljuju strancima, jer eto prevalili su toliki put do nas, pa hajde da ne ostanu praznih ruku.