Ural APA-5D, Kitty Hawk 1:48

Previous topic - Next topic

chikavili

S obzirom da vec neko vreme radim na projektu diorame Jugoslovenske vazduhoplovne baze, bitan detalj je naravno APA. Jeste da smo uglavnom koristili Zil-130 (APA-30/35), mogao se naci i poneki Ural (da li APA-4G ili APA-5D nisam 100% siguran, ali jako su slicni izgledom). Posto nikako nisam uspevao da nadjem Zil-a, resio sam da uradim Urala. Doduse, Zil moze da se nadje samo u 1:43 (i 1:72), ali kapiram da ne bi bilo previse ocigledno, tako da cu i dalje pokusavati da ga nabavim.
Kitty Hawk kit je prilicno detaljan i sa mnogo delova i za mene je predstavljao izazov, a pogotovo sto nisam navikao na makete vozila.
Referentne fotografije nasih Urala nisam uspeo da nadjem, pa sam radio sve iz secanja od pre 25+ godina. Secam se da je nas Ural na SLatini imao platneni krov, ali sta je tu je... nisam imao mnogo izbora.
Boje sam miksao sam, opet po nekom secanju (isti miks sam koristio i za "Fergusona"). Ako nekoga zanima miks, recite, napisacu ovde.

Generalno sma zadovoljan Kitty Hawk maketom... nije idealna, ali jako dobra. Ima puno delova, ali se relativno lako sklapa i nisam nigde imao potrebe za nekim vecim korekcijama. Instrukcije su malo nezgodne kod nekih detalja, nije bas najjasnije u kom polozaju neki manji deo stoji, vec se vidi samo gde otprilike ide (fali prikaz iz vise uglova).
Svidja mi se sto je u pitanju dual kombo kit koji osim APE ima i obican Ural-4320 "singular" i odlucio sam da ce mi on biti osnova za jedan buduci kitbash/scratchbuild projekat "Doomsday vehicle" :)

djnik

Fantasticno! Veoma retka maketa, ja je jos uvek trazim!

chikavili

@djnik
Hvala :)

Ja sam uhvatio jednu od poslednjih na super-hobby-u, ali ih nema vise. Treba sacekati da Zimi model ponovo izbaci u svom pakovanju.