Centralni Vazduhoplovni muzej VKS (Monjino)

Previous topic - Next topic

Warhawk

Iskoristih nedavni put u Moskvu da posetim i jedan od najvećih i najinteresantnijih avio-muzeja na svetu.

Dve stvari koje odmah treba napomenuti:
  • Ovaj muzej uopšte nije blizu Moskve (potrebno je otići do poslednje stanice metroa, pa se još 40 min klackati autobusom)
  • Potreban je minimum jedan ceo dan da se sve obiđe i u svemu uživa (dva za Sovjetofile)

Od stvari koje su me iznenadile su originalni sačuvani primerak Sopwith Triplane:

Kao i uključivanje i aviona dobijenih iz SAD putem Lend-lease ugovora (čiji doprinos pobedi je inače namerno zapostavljen u današnjoj Rusiji)

A i videti uživo ove grdosije je doživlaj sam po sebi.

Više slika OVDE

Pozitivne strane obilaska:
  • Izuzetno raznovrsna ponuda eksponata, većinu (poput prototipova) je moguće videti samo ovde.
  • Drugi svetski rat (moja sfera interesovanja) je konačno prenet u zatvoreni prostor posle višegodišnjeg propadanja napolju.

Zamerke:
  • U Monjinu imaju prilično opušten odnos prema tačnim bojama. Čak iz nekog razloga izrazito naginju ka toksično-drečavim nijansama.
  • "Z" Patetika i Propaganda. Svuda pomalo umetnuta. Mislim, šta je uopšte ovo ispod?  :lol

Hvala za gledanje!  :cheers

'Once you get locked into a serious Model Master enamel collection, the tendency is to push it as far as you can.'

Dejan68

Hvala sto si sa nama podelio ovo neprocenjivo iskustvo i prelepe slike.  :bravo