Revell 1/72 F-4F Phantom II

Previous topic - Next topic

Sijamski_Mrmot

Revell-ov F-4 Phantom II dolazi na ukupno 5 ramova (3 od sive plastike + 2 providna) sa ukupno 118 delova. plastika je nesto meksa ali nie previse krta pa se dosta lepo cisti. Nema previse flesh-a kao ni sinkmarkova tako da samo ciscenje nije problem.

Dekali su dosta detalnji i dati su da dve verzije.

1. SN 37-56 JG 73 "Molders", Neuberg/Donau 1995
2. SN 38-86 JG 71 Jubilaumsmachine "40 Jahre JG 71 Richthofen", Wittmund 1999 (25 Jahre F-4F Phantom II)

Drugi set predstavlja ujedno i moj izbor i njegova slika se nalazi i na samoj kutiji, Avion je u specijalnoj shemi posvecenoj 25-godisnjici Phantom II F-4F verzije i ujedno 40 godisnjici JG ("Jagdgeschwader") 71 "Richthofen" borbene grupe.

Original avion na donjoj fotografiji

U momentu pisanja teksta stigao sam do sklopljenog zadnjeg dela trupa sa krilima, kokpita koji sam spremio za farbanje (prajmerovan u crno) i izduvnika...
Posto cu raditi avion "u letu" stajni trap ce biti podignut tj u zatvorenom polozaju tako da sam, moze se reci presao vise od pola sklapanja. Nekih bitnih problema sa uklapanjem nisam imao, mada ja nisam "avijaticar" pa ne znam bas na koje delove da obratim paznju, manje probleme sa naleganjem sam imao prilikom stavljanja repnih krila (tako se zovu?  ;D) koja padaju pod uglom pa ih je potrebno nekako "zadrzati u polozaju" dok lepak malo ne uhvati.

Takodje cu imati problem sa ubacivanjem pilota u drugo sediste posto nema dovoljno mesta (greska revell-a?), u kutiji inace nema figura pilota ali to ipak ne opravdava svega milimetar prostora u dugoj kabini. napred ima vise nego dovoljno mesta. (Ne, nisam pogresio pri sklapanju, proverio sam  ;))

sve u svemu ovo deluje kao da se moze sklopiti lepa mala maketica i nadam se da cu se snaci oko ove ne bas lagane sheme farbanja posto nisam navikao na avione.

Za kraj prenosim kratak opis makete sa revell-ovog sajta
++++++++++++++++++++++++++
04615 F-4F Phantom II

The F-4F Phanton is a two-seater all-weather combat aircraft that is used by the German Air Force exclusively in a fighter role. It will remain in service until it is replaced by the Typhoon Eurofighter in 2000. On the occasion of the 40th anniversary of 71 "Richthofen" Fighter Squadron in Wittmund on 24th July 1999 it was presented in a special livery and this F-4F was used to give a solo flying display.

- New mould
- F-4F fighter front segment
- Detailed cockpit with current instrument panel
- In-built Vulcan cannon under the chin
- Detailed pilot seats
- 4 AIM-120 AMRAAM guided missiles
- 4 AIM 9 L guided missiles
- Detailed surface structures with flush metal joints
- Detailed landing gear
- Reserve tanks
- ALQ 119 ECM pod

Colors: 5 8 36 57
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Uskoro cu okaciti slike u "Projekti u radu", probacu da slikam neke close-ups da se vide detalji na plastici pre nego sto bilo sta ofarbam.

Maketarski pozdrav
Mirko

DjG

Revell-ov Phantom je ODLICAN !

drakii

I pored novih Hasegawinih, Fujimi, ovaj je najbolji naravno za tu varijantu, a lako moze da se rade i E i G, ostale varijante mogu da se relativno lako konvertuju.

Sneni

Pozdrav svima.

Da ne otvaram novu temu postaviću pitanje ovdje, odgovor može i na PP.

Dakle, opet se potrefilo da putujem u BG u glupu subotu :-\ što znači da se lako može desiti da, ako zakasnim, od svih radnji u kojima se mogu kupiti makete samo Merkator bude otvoren...
E sad, ako naletim na ovu maketu, kupujem je, a ne znam koje boje je Revell preporučio, iz svoje palete, za onu drugu šemu, ne ovu crno-crvenu, nego onu s tri nijanse sive, mislim da je ova:

http://www.afwing.com/intro/scheme/luftmodern/n90j_f4f.JPG

Dakle zanimaju me boje koje Revell preporučuje a odgovaraju bojama FS36320 i FS36375 na ovoj slici (boje koje se vide na donjoj projekciji)?

Zamolio bih kolege maketare, koji imaju na raspolaganju uvid u sastavnicu za ovu maketu, za odgovor.

Hvala unaprijed. :) :) :)
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

ubermagog

boje za sivi su prema Revellu - FS 36320 (50% 57 + 50% 5), FS 35237 (70% 57 + 30% 5)

možda je bolje da nabaviš Humbrolove boje, 128 i 145, ili neke druge praktičnije :)

Sneni

Hvala ;)

Quoteboje za sivi su prema Revellu - FS 36320 (50% 57 + 50% 5), FS 35237 (70% 57 + 30% 5)

A šta navode za FS 36375? Dušan mi je poslao privatnu poruku, kaže da se za to u sastavnici navodi Revell 76, što mi se čini presvijetlo... :-\

ubermagog

evo sad sam ponovo proverio uputstvo - i nije potpuno dobro, tj. tačno!
šema im nije kompletna (greška na repu), a i navode samo DVE boje na crtežu
ne znam možda je moja maketa neko starije pakovanje pa su posle popravili jer kod mene upšte nema treće boje (FS 36375, Revell 76) ???

Iako su nemci puno kombinovali boje i kamuflaže na lovačkoj avijaciji tokom 70-tih i 80-tih, i to isključivo sa njihovim RAL-ovima, na kraju su u 90-tim usvojili 'američke' boje po FS-u tako da ti Revell neće puno da pomogne.

Humbrol kombinacija bi ti bila 127, 128 i 145 a sve imaš i kod Model Mastera.

Crtež koji si ti priložio je dobar u šemi, kao i brojevima boja, ali su one na crtežu mnogo tamnije nego u prirodi - nemački Fantomi su veoma svetli a boje se i ne primećuju

http://www.airliners.net/photo/Germany---Air/McDonnell-Douglas-F-4F/1497085/L/&tbl=&photo_nr=14&sok=&sort=&prev_id=1497086&next_id=1497083

flanker

Odnos cena kvalitet čista desetka za Revell f-4f!!!
Inače Švabe farbaju sa dark ghost gray novije low viz varijante...takav je barem EF Typhoon...
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

Sneni

Quotedodushe ima i malu manu......

Mana je valjda prenizak profil poklopca kabine i malo duži nos... ništa strašno :pilot

Sneni

Radim ovu maketu, a kako nisam pokretao topik u "projektima u radu" staviću ovdje par svojih zapažanja koja bi mogla da budu od koristi.

Kvalitet odlivka je fantastičan :). Uklapanje je skoro perfektno, ko god da je radio kalup svaka mu čast - potrošio sam svega nekoliko kapi gita. Nešto više gita sam potrošio na popunjavanje sink-markova, kojih je bilo podosta na mom primjerku. Paneli su prilično dobro urezani, uski i duboki, na samo par mjesta zahtijevaju popravku. Detalji su fantastični. Kokpit možda nema baš sve detalje ali oni koji su dati su veoma precizni i vjerni :). Sjedišta su jako detaljna ali stoje prenisko kad se uklope...

Kao što rekoh, uklapanje je skoro savršeno, sve dok se ne dođe do providnih dijelova tj. poklopaca kabine. Kao prvo, sama njihova providnost je veoma diskutabilna - zamućeni su i nekako mrljavi :cry ; ima ih četiri komada i kad se pokušaju postaviti u zatvoren položaj, dobije se ovo :cry:

Naravno, maketari koji vole da im kabina bude otvorena neće imati nikakvih problema. Ja ne volim otvorene kabine pa sam imao problema ;D , evo kako sam to riješio, možda nekom bude od koristi:

Na kraju se ipak sve lijepo uklopilo. Ako se zanemari ovaj problem s canopyjem, maketa je stvarno stvarno odlična - laka za rad, detaljna, precizna itd...

BTW. sastavnica ima grešku za šemu bojenja "norm 90j", kao što je napomenuo Airsuba, uputsvo je pogrešno za bojenje vertikalca i horizontalaca a i boja za donju stranu aviona je pogrešna...

ubermagog

Revell maketa F-4F (kao i RF) je odlična ali ima preuzan i preplitak poklopac kabine, što je inače nemoguće da se popravi - pa je mnogo bolje da se kabina uradi u otvorenom položaju jer se tada taj pogrešan oblik slabije primećuje.

Odlično si rešio problem, lepo izgleda. Priznajem da nisam primetio kad sam probao na suvo da je taj staklić toliko kraći od potrebnog!