Teutonischer Ritter Prinz Albericus von Novgorod, cca 1242.

Previous topic - Next topic

Hammond_Lord

Ovo je figura Tevtonskog viteza Alberikusa, princa Novgoroda, iz peroda bitke na Chudskom jezeru, 1242. Figura dolazi od firme "Masterclass", 54mm, od belog je metala, i odlicno je izlivena sa minimumom flesa. Farbana je slikarskim uljanim bojama (koje se jos nisu osuslile pa daju sjajkast finis, ali mat lak cuda cini :)), mnogi su je videli na proslom takmicenju u Beogradu.

Balder

Da, videh je na takmicenju... Veoma lepa figura, super obojena, samo mi je taj GLOSS luk smetao... Nadam se da je to sredjeno MATT lakom... :)

Hammond_Lord

Posle lakiranja, napravio sam nove fotografije. Izvol'te! ;)

Sandman

Quote from: Hammond_Lord on 05-12-2006, 11:53:25
Posle lakiranja, napravio sam nove fotografije. Izvol'te! ;)

Bravo Nemanja, ovo izgleda odlichno!! ;)

reci mi samo (nevezano za samu figuru) shta si koristio kao pozadinu iza figur za fotografisanje - plavi hamer papir ili....?

pozz

Hammond_Lord

Za fotografisanje sam sam koristio plavi A4 papir i jednu obicnu stonu lampu. Rezultat je sasvim OK, bez upotrebe Photoshopa i sl. :)

milanco

Sve je super i fotografija a narocito figura. Svaka cast 8) :o :o
"...ako stanemo gubimo sve..."
http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php - forum posvećen jedinom pravom brijanju

milanco

http://savrsenobrijanje.com/forum/index.php - forum posvećen jedinom pravom brijanju

Srdjan

Quote from: milanco on 05-12-2006, 14:27:53
Mada mu je faca nesto tuzna ZASTO ??? >:D

Mozda zato sto su dobili po p....  ;D  ;D  ;D Sjajno ovo izgleda,zaista. Gde imaju ovakve figure da se uzmu kod nas, posto sam vec negde pomenuo da sam ja malo freak, sto se tice krstaskih ratova, krstasa vitezova i sl.

Hammond_Lord

Hvala na komentarima, drago mi je da vam se figura svidja! :)

QuoteMada mu je faca nesto tuzna ZASTO Huh Evil

Mozda zato sto su dobili po p....  Grin  Grin  Grin

Princ Albericus nije tuzan (nit' je dobio po p... ;)!), vec zamisljen, jer ce morati da pobije puno pagana i nekrsta, a nameravao je da ode do Hochmeistera u Akru! :)

QuoteGde imaju ovakve figure da se uzmu kod nas, posto sam vec negde pomenuo da sam ja malo freak, sto se tice krstaskih ratova, krstasa vitezova i sl.

Ovo je figura firme Masterclass i narucio sam je preko neta. Takodje mi je drago da ima jos freakova koji obozavaju krstase i srednji vek! :)

milanco

Vizant

Super ti je rad!
evo baci pogled na ovaj topic i vidi da li ti odgovara knjiga ako je vec nemas!
http://maketarskikutak.com/index.php?topic=549.30

Hammond_Lord

QuoteA KOLIKA JE CENA? Huh Huh

Cena je negde oko 40-ak evra sa postarinom. Znam,znam, mnogo je skupa, ali ko se bavi figurama, zna da se za ovakav kvalitet isplati.

@Vizant

Pogledacu sutra da je skinem sa posla posto mi je tamo brzi net, pa cu ti javiti. U svakom slucaju, :) hvala na linku!

nesha

Ma ja mislim da on ipak bese dobio po p..., na Cudskom jezeru, a?  ;D
No salu na stranu, stvarno je divno ispao  :) :)
Kako si radio metal slema?

Hammond_Lord

QuoteMa ja mislim da on ipak bese dobio po p..., na Cudskom jezeru, a?  Grin

Pa,kako da ti kazem, jedva sam cekao da neko zapocne temu oko bitke kod Cudskog jezera ili jezera Peipus, kako bi rekli Nemci! :)
  Ako izuzmemo dosadasnju propagandu (pogotovo Ejzenstajnov film iz 1938.), evo sta se ukratko dogodilo 5. aprila 1242. Prica kaze sledece...

Tevtonski vitezovi i nisu i jesu ucestvovali u toj bici. Livonski princ-biskup Hermann von Buxhoeveden, brat biskupa Alberta von Buxhoevedena, koji je 1202. osnovao red Livonskih vitezova (Schwertbruden), (koji se 1237. pripojio tevtonskom redu), pokrenuo je ofanzivu na Novgorod, gde se sukobio sa Aleksandrom Nevskim. E sad, vojska koju su okupili krstasi je iznosila nesto preko hiljadu ljudi (prema izvorima doktora za srednjevekovnu istoriju Davida Nicollea, spekuplise se brojkom izmedju 800 do 1800), od kojih samo 20 vitezova livonskog reda, dok su ostatak cinili danski i estonski placenici i vitezovi dorpatske biskupije.

Ruske snage su iznosile preko 5000 ljudi, od kojih su 1000 bili konjanici Aleksandra Nevskog i njegovog brata Andreja (druzina), dok je ostalih 4000 cinila novgorodska milicija, strelci i druga pesadija.

Tok bitke cu preskociti, da ne zauzimam suvise prostora, ali za mene najzanimljiviji detalj je da je najveca dubina jezera iznosila 30-50 cm,pa tako spektakularne scene propadanja kroz led do pojasa i ramena su cista fikcija. Neki izvori navode da leda i snega uopste nije ni bilo, jer bi time bilo onemoguceno snabdevanje trupa od preko 1000 ljudi na nepristupacnom terenu.

QuoteKako si radio metal slema?
Slem i ostali detalji od metala su farabni akrilnom srebrnom, pomesanom sa crnom, uz blagi drybrush srebrnom.

Srdjan

Hammond_lord, ukratko...  :)

When the Livonian Order was absorbed into the Teutonic Order in 1237, its nominal territorial rule extended over Prussia, Livonia, Semigalia, and Estonia. Its next aim was to convert Orthodox Russia to Roman Catholicism, but after the knights suffered a disastrous defeat in the Battle on Lake Peipus (1242) at the hands of Prince Alexander Nevsky of Novgorod, this plan had to be abandoned.

In the spring of 1242, the Teutonic Knights defeated a reconnaissance detachment of Novgorodians about 20 km south of the fortress of Dorpat (Tartu). Lead by Prince-Bishop Hermann of the Bishopric of Dorpat, the knights and their auxiliary troops of local Ugaunian Estonians then met with Alexander's forces by the narrow strait that connects the northern and southern parts of Lake Peipus (Lake Peipus proper with Lake Pskovskoe) on April 5, 1242. Alexander, intending to fight in a place of his own choosing, retreated in efforts to draw the often over-confident Crusaders to the frozen lake.

The crusader forces likely numbered somewhere in the area of 2,000 to 2,500 soldiers. Most of them were Germans, including knights of the Teutonic Order and their squires, although there were large numbers of Danes and Swedish and Estonian mercenaries. The Russian force in contrast numbered around 5,000 soldiers: Alexander and his brother Andrew's bodyguards (druzhina) numbered around 1,000 and the militia of Novgorod (not the ultimate in its number, because of absence of direct threat to Novgorod).

Ne postoji izvor koji tvrdi da Tevtonci nisu porazeni tada, jer se to smatra najvecim porazom reda, samo se razlikuju scenariji.   ;)