Hobby Boss Morane Saulnier MS.406C 1/72

Previous topic - Next topic

Kerber

E, i to dodje na red, kako naslov kaze...
Svi vec znamo da je ovo maketica za jedan dan, sto bi se reklo, jer je maximalno uproscena po pitanju broja delova, sklop je na prvi pogled i probu odlican, malte-ne moze da se drzi sama, bez lepka...

Inace, fino odradjen MS406, za ovu razmeru, mislim da je reseno ono sto je uvek kopkalo postojece makete - Hasegawu i Hellera - rep, i polozaj horizontalaca (na njima je visi za 1-2mm, sto je greska, a Heller ima i malo nizi trup iza kabine). Ono sto Heller/Smer imaju bolje odradjeno (cak i od Hasse) su eleroni, zakrilca, platnena opsivka oko kabine i zadnjeg dela trupa, ali, sa tim cu moci da zivim...imam negde i tog, vec uradjenog, odavno, kao klinac, samo bez laka, pa su se decali poodlepili i maketa je u blagom haosu. Spremio sam se da je preradim, samo, gde je u mojim  kutijama, to jos ne znam...Ali, najverovatnije cu da je "pridruzim" Fincima, sa ajkulinim zubalom, na nosu...Oblik nosa je ovde tacan, cini mi se, dubina trupa mi prema profilima izgleda OK,  mozda je malo premali podtrupni uvlacivi hladnjak, ima duzi spiner, sto mi bas treba ovde, elisa ce da uz malo smirgle, bude kako bi trebalo...Najveci nedostatak ovih maketa je kabina i prostor za smestaj tockova i nogu stajnog trapa, kao i sam trap, ali da se izdetaljisati, uz konsultaciju referenci. I da, na pravom avionu, pokrivka - oplata krila se preklapa, pa su savovi jasno vidljivi i strce u vis, a ovde i na Hassi, toga nema, ali ugravirani su spojevi, tako da se sa malo razvucenog sprua i tecnog lepka to popravi bez ikakvog problema. Izduvnici su novijeg tipa, kao kod naseg IK-3 (neko je prepisivao na casovima...hehehe), ali i ako se radi verzija sa produzenim cevima i koleltorom spolja, nije greda ni to napraviti svojerucno.

Hobby Boss...
Kutiju nemam, na zalost, problemi sa drzanjem veceg broja maketa na malom mestu, u malom stanu, zahtevaju prepakivanje i tako to... D:)
Evo kako izgleda sastavnica:

Delovi:

Nema mnogo "flasha" - ili one otpadne plastike na rubovima delova, mozda po koji na unutrasnjim drzacima krila i trupa, ali se lako ociste...Kabina prozirna i tanka, uklapa se sve bas po propisu, kit ovde ne treba...kao i za glavne elemente zmaja aviona.
Decali prate obe verzije prikazane u koloru na sastavnici, a koliko sam ih probao kod Messera, odlicno prijanjaju na pronto, nema silveringa, a ja za svaki slucaj, koristim Micro Scale solvente...zlu ne trebalo.

To mu je to.
Preporucujem!

Goran A.

Taj avion ne bih radio ni da mi plate (kao mali istraumirao sam se sastavljajuci Morana 1/72 - NOVO ili neke druge ruske firma ne secam se bas tacno), ruzan mi je nesto, ali u vazduhu... Gledao sam snimke francuskih Morana u niskom letu zaokretima i odusevio sam se. Na zemlji jedno u vazduhu sasvim drugo.

Otto Skorzeny

Ne znam da li ste obratili pažnju ali Hasegawa je, u septembru, izbacila Morane sa finskim oznakama!
http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=HSG%2000925

E sad, ne znam da li je ovo neki njihova stara maketa sa ubačenim finskim oznakama ili je novi kit!?  :)  ???

Kerber

za Hasu se govorilo da je do sada bila najtacnija u '72...
Mislim da je ovaj tu u rangu tacnosti, a oba imaju manjak detalja na trupu i eleronima...ne lici na platno...a samo je siroma' Heller to lepo davao.
Dobara je, tu nema zbora, moz' da se izsimulira platno, kao i oklop sto rapave lepkom i cetkom, probacu i ja da tako nesto uradim...
Sad, pitanje finansija daje "ZA" u korist Hobby Bossa, a detaljisanje (osim kabine, koja je i tamo skoro prazna), je u korist Hasegawe, ali i cena je oho-ho u poredjenju sa Hobbijem...sam odluci.
To je stara maketa, novi su decali.

drakii

Natera me da iskopam Hasegawa MS 406, I NISAM SIGURAN DA SI U PRAVU ZA VISINU HORIZONTALACA, PROVERICU, OVO JE SAMO NA PRVI POGLED, pazi imam ih dva komada, ovaj novi nisam video ali koliko vidim na slici sa kutije, horizontalci su na korektnoj visini, otom potom.