Revell 1/144 F-19 Stealth

Previous topic - Next topic

Sandman

Evo mene u novom napadu maketarskog ludila  :D

Ostao sam veran kategoriji aviona...
...i opet je ista razmera u pitanju - 1/144  ;) :D
...a gle chuda... iskopah josh jedan Stealth avion  ;D

Ovog puta oznaka je F-19!

U pitanju je fiktivni avion USAF-a, koji se pojavljivao u pojedinim knjigama (Tom Klensija ako se ne varam), stripovima (izlazio jednoepizodni strip o susretu F-19 i takodje fiktivnog MiG-37 Ferret), a ono po chemu je ovaj avion najvishe poznat je to da je firmi Italeri nabacio brdo love i bacio ih na vrh trzishta tih 80-ih godina ;)

Evo naslovne strane kutije...

Delovi su izliveni od crne plastike (2 rama) i 1 ram prozirne plastike.
Odlivak je odvratan (bar meni jeste)!! Na kutiji pishe Made in Poland shto znachi da je ovo mozda jedan od onih zilion puta rabljenih kalupa, ako neko zna vishe o poreklu ove makete, slobodno neka javi ;)

Dekali su dati na maloj tabli i slichni su onima za F-117 koji sam radio prethodno...

A da je u pitanju veoma mala maketa uverice vas ova slika - gornji deo trupa i krila u poredjenju sa kovanicom od jednog dinara i jednom standardnom (malom) shibicom!

Eto toliko za sada... ovih dana krecem u deljanje vishka odlivene plastike, i prve korake farbanja... ;)

Valjda mi neki deo (s obzirom na razmeru i velichinu delova) nece postati "stealth itself"  :D ;D

Sandman

vecheras sam zapocheo prve radove na ovom prcvoljku od makete :)

na gornjoj polovini trupa sam pre svega vrshio shmirglanje svih ivica, jer je tzv. flasha bilo koliko hocete...
takodje sam morao da "prochistim" prostor vazdushnih kochnica ... leva je bila skroz prekirvena flashom  >:(

a zatim sam zalepio izduvne grane...

....kao i jednu od ovih "shipki" jer je fabrichki bila skoro odlomljena...

to se sada sushi....
sledece ce biti sklapanje trupa kao i usisnika i izduvnika...

Sandman

Konachno sam nastavio rad na ovoj maketi  :-[

zalepio sam ploche usisnika za gornji deo trupa...
fitovanje je bilo ochajno, tako da sam sve dobrano zalio lepkom da se ne bi odvojilo kasnije...

od spolja to sad izgleda ovako...

a donji deo trupa je dobio poprilichno shmirglanja jer je flasha bilo pregrsht!

polutke trupa i izduvnik su danas zalepljeni u jednu celinu...
gumicama za tegle sam sve prichvrstio jer su polutke trupa imale tendenciju da se razdvoje...
avion odozgo gledan....

i sa donje strane...

detalj izduvnika....
tu ce morati malo da se gituje sa donje strane trupa jer postoji mali zazor...
ustvari, ceo donji deo trupa ce morati da dobije sloj gita jer postoje mali zazori izmedju zalepljenih delova!

Sandman

rezultati danashnjeg gitovanja...
koristio sam Tamiya white putty...
dosta brzo se sushi tako da se mora brzo raditi...
lepshe se obradjuje nego dvokomponentni body auto git koji sam do sada koristio...
probao sam chak i malo da ga izglacham sa shtapicem za ushi zamochenim u nitro razredjivach.. nije losh efekat ali mora JAKO pazljivo da se radi jer nitro momentalno nagriza plastiku - tufna od nitroa na plastici se moze videti na zadnjem delu trupa (iza prostora za bombaluk - svetlije crna tufna!)
shmirglanje sam radio uz chantricu sa vodom... verovatno vec znate za tu foru, ali ako se shmirgla potopi u vodu pre brushenja plastike mnogo bolje radi posao ;)

Sandman

nastavak radova...

posle vishe od pola sata deljanja vishka plastike na vertikalcima i plochi koja stoji iza izduvnika, ta tri dela sam zalepio tamo gde treba...

ova plocha koja stoji iza izduvnika je imala malo loshije naleganje na ove "shipke" tj. postojali su mali zazori pa sam sve malo zalio Revellovom Contactom ;)

sa gorenje strane ploche sam urezao ove lionije koje se vide sa donje strane, ali nisam bash mnogo vesht u tome  :-[ a i sve je suvishe sitno pa je samo blaga gravura, tek da ne bude ravna plocha sa gornje strane ;)

medjutim, ovde je nastupila najveca fabrichka greshka na maketi!
vertikalci imaju nagib ka sredini trupa pa shodno tome donja ivica vertikalca (ona koja naleze na trup) treba da bude iskoshena ka unutrashnjoj strani vertikalca... Revell je oba vertikalca napravio sa nagibom na istu stranu!  >:(
tako da sam za levi vertikalac morao da brusim tu donju ivicu da bih dobio kontranagib...
efekat te fabrichke greshke je da na spoju levog vertikalca i trupa ima zazor koji treba gitovati...
dodushe, i desni vertikalac treba gitovati jer su generalno delovi izliveni deblje nego shto treba...

nastavak kad se ovi spojevi dobro osushe i ochvrsnu...

Sandman

jucherashnji radovi...

zalepljene su donje vazdushne kochnice...

...a prostor za stajni trap i bombaluk, vrata stajnog trapa i bombaluka, stajni trap, rakete, kao i unutrashnjost vazdushnih kochnica prajmerovani su sa Hu79, jer kasnije na ta mesta ide bela boja....

Boki

Baldrick: Don't worry, my Lord, I followed DaVinci's instructions to the letter.
Blackadder: Even if you can't actually read.
Baldrick: That's right, but I have done a lot of Airfix models in my time.

Sandman

konachno mali pomak u radu...

ceo avion je preprskan Model Master matt crnom kao osnova za dalje radove...

prethodno su bombaluk i prostor za stajni trap ofarbani u belo i maskirani tack-itom ...

staklo kabine je prethodno potopljeno u Future kako bi dobilo shto veci sjaj, a zatim je maskirano Tamiya masking trakom...
za kokpit je poklopac kabine zalepljen Humbrol Clear fixom...

tochkovi i rakete su ofarbani u belo a same gume na tochkovima meshavinom crne i Hu79 tamno sive...

sada sledi josh jedan sloj crne boje (najverovatnije cu za to upotrebiti crni Cosmos sprej) da bi se i poklopac kabine ofarbao, a zatim lakiranje gloss lakom kao priprema za lepljenje dekala...

Sandman

Quote from: Night fighter on 11-03-2007, 19:08:51
Svaka cast kako imas strpljenja za ovolicke stvarcice. Jel' se lakse ili teze rade od 1/72?
Kakve su ti uopste impresije prema toj razmeri?

hvala na pohvali :)
shto se tiche lakoce rada u odnosu na 72.. pa ono.. da je teze zbog sitnih delova definitivno jeste... ali opet... kad je u pitanju sklapanje polovina trupa, krila i takvih vecih delova, definitivno je lakshe jer ti cela maketa zapravo stoji na dlanu  :D :D :D

ne znam... ranije nisam ni obracao paznju na ovu razmeru jer nije neshto ni bila zastupljena na nashem trzishtu, a onda se u Metrou pojavio chitav buljuk ovih malih Revella po ceni od 300 dinara shto je bilo jako primamljivo i za dzep, a opet i nisu toliko loshe makete... i kad se sastave zauzimaju malo mesta u stanu  ;) :D

Imam su Berkuta u 1/144, prosto ne mogu da se nakanim da ga radim kad vidim kolicki je (kao i Savoju 79 u 1/48, samo iz suprotnog razloga, kad je sklopim selotejpom i vidim kolika je, samo je vratim u kutiju).

48-ice jesu lepe po pitanju detaljnosti u odnosu na 72ke, ali zauzimaju MNOGO mesta, a i treba drzati sve te velike delove kad sklapash trup i krila recimo! Kad se samo setim mog sastavljanja SR-71 u 1/72... qq majko.. drzao sam ga i nogama da se ne odlepe polutke trupa!  :D ;D :D ;D
a shto se tiche ostalih Revell 144ki, imam poprilichan izbor... mogu da nastavim sa US dzetovima (F-4, F-14, F-16, 2 x F-18, 2 x X-35JSF, TF-104, AV-8B, E-2C) ili da malo prosharam po rujama (S-37, MiG-29, MiG-31, MiG 1.44) ili mozda opet da se posvetim evropljanima (Eurofighter i Rafale) ....  >:D :D

ali onako iskreno, nekako ipak jedva chekam da se ponovo latim neke 72ke ;)

pozz,
S.

Sandman

evo samo mali update iz prostog razloga shto sam upravo isprobao Cosmos matt black sprej na ovoj maketi  ;)

efekat je zaista dobar - jako fin matt sloj i shto je najbitnije, maketa je suva za 10-15 minuta!!  :o

jedino sam imao jedan mali peh na desnom vertikalcu - izgleda da sam direktno ovde prsnuo na maketu i jachina mlaza iz spreja je stvorila efekat "ispucale zemlje" .... ima li neko ideju shta da radim ovde?  ??? ::) da li da najfinijom shmirglom lagano osrtuzem ovaj deo ili bi mozda sloj gloss laka razredjenog sa nitro razredjivachem reshio stvar?  ::)

mutayu

Ismirglaj (izshmirglaj) pa preprskaj (pazljivo) opet. ::)

medico

hm, definitivno si naneo predebeo sloj farbe ! iz 3-4 naprskavanja sa jako malo boje treba da 'izgradish ' sloj farbe
obrati paznju da dobro izmuckash konzervu i da je malo zagrejesh  ;)
ako vec nisi probaj ovo sto je muta rekao , 2. opzija probaj sa krpicom navlazenom u uljanom razredjivachu da skinesh farbu samo sa tog dela pa farbaj ponovo ...

Sandman

Quote from: medico on 16-03-2007, 14:56:36
ako vec nisi probaj ovo sto je muta rekao , 2. opzija probaj sa krpicom navlazenom u uljanom razredjivachu da skinesh farbu samo sa tog dela pa farbaj ponovo ...

juche sam samo finom shmirglom blago preshao i skinuo vishak ispucale farbe... skoro da se ne vidi.. danas cu da to izlakiram i mislim da ce biti OK...  ::)

Sandman

maketa je danas dobila dekale i josh jednom prelakirana gloss lakom kako bi se dekali "zavoshtili"...

dekale sam tretirao Micro-setom kako bi se shto bolje zalepili za povrshinu...