ИК-3 први прототип, Aeropoxy 1/48

Previous topic - Next topic

Miroslav Š.

Придружујем се кампањи са ресинском макетом ИК-3 у размери 1/48 ,,Aeropoxy". Као што сам написао у наслову топика, пријављујем ИК-3 први прототип. За ,,родоначелника" сам се определио јер сам већ урадио један камуфлажни ИК-3 (машину коју је летео наредник Душан Вујичић-2161/12-слика доле у потпису) такође у 1/48 од ,,Aeropoxya".
Свим учесницима у кампањи желим одлично дружење, уживање у раду, оштар вид 8), мирну руку, стабилну мождану фреквенцију :cry, чисте дисајне путеве... и што би рудари рекли: срећно!
п.с.- За оне који,први пут, раде ресинску макету: не брините, опустите се, веома брзо ћете увидети да је рад са ресином ,,песма".
         Обрађује се чак и лакше од пластике.
http://www.maketarplus.com/
2024. - godina borbe protiv nesklopljenih maketa!

Miroslav Š.

Priprema

Da bih od ,,Aeropoxy"jeve makete IK-3 dobio IK-3 prvi prototip, moraću da uradim nekoliko prepravki na samoj maketi. Naime, ova maketa predstavlja avion iz druge polovine prve serije. Razlika (koja se odmah može uočiti) u odnosu na prvi prototip je u ojačanju na napadnoj ivici krila, drugačijim usisnicima na motorskom delu trupa, različitom vetrobranu i poklopcu kabine, ,,plićem" spineru kao i razlici u konstrukciji trupa između kabine i repa. Na YASIGovim tehničkim crtežima se razlike odlično uočavaju. Postavio sam teh crtež prvog prototipa sa naznakama šta nameravam da uradim.
U kabini takođe postoje razlike. Radi autentičnosti, planiram izradu nove kontrolne table. Kontrolna tabla na prvom prototipu je bila veoma slična kt-i na IK-2.
Toliko za sada. Veliko mi olakšanje pričinjava priličan broj fotografija prvog prototipa...

menestenasli

Za svaki prepravku okaci par slika i ukratko objasni sta si radio, jer ce ovo biti vrlo zanimljiv projekat.  :super
Pozdrav

medico

djnik

Bravo samo napred :) Ako sve bude teklo kako treba sa preprakom mozda i ja napravim prvi prototip u buducnosti ;)

Miroslav Š.

За почетак, садржај кутије. Делови су још у оригиналном паковању али не задуго. Следеће јављање ће бити након чишћења и сређивања делова. Након тога ћу се бацити на израду нове инструмент табле(ит). Табла која је у овом комплету претставља ит са серијског ИК-3. Прототип је имао различиту ит, тачније била је веома слична ит са серијског ИК-2.

Miroslav Š.

Данас сам стигао да очистим од ,,флеша" полутке трупа и крило. На првој фотки можете видети стандардно ,,кружно шмирглање" којим се захвата цела површина будућег споја са другом полутком. Сређивање обе полутке трупа је трајало 20так минута. Ово напомињем како бих нагласио једноставност рада. Вероватно сте приметили да на површинама нема мехурића! Смола која је овде коришћена је веома квалитетна. Разлику сам уочио чим сам отворио кутију. Много боље него на прошлом ИК-3!

На другој фотки можете видети спојене полутке и крило (оба крила су у једном одливку па зато користим једнину). Уклапање је одлично мада сам одрадио само веома грубо шмирглање. Мислим да неће бити потребно ни ,,кување", које се обично примењује код резинских макета због закривљености делова.

Е, на овој фотки сам обележио површине и детаље које ћу уклонити простим шмирглањем и скалпелом. То морам да урадим како бих добио коректну површину за прототип.
На слици су обележени сувишни усисници на ,,моторском" делу и сувишне линије уздужних ребара којих нема на прототипу. Исто тако треба избрисати тј. загитовати линије ојачања на нападној ивици крила. Та ојачања су имали апарати из друге половине прве серије(других шест авиона).

Толико за сада. Здрави и весели били :cheers

djnik

Samo napred! Ja trenutno stvarno nemam energije da maketarim, premoren sam od posla. Drago mi je da barem ti odrzavas kampanju. Ja cu se nadam se uskoro pridruziti!

ubermagog

šta si smislio za poklopac kabine?
biće ovde ipak dosta posla da se preradi, samo naprej  :)

Miroslav Š.

Искрен да будем Ђорђе, и сам сам мислио да ће нас бити више у овом GBу али... мали избор макета чини да буде мање интересовања и за сам авион. На крају крајева, направљено их је само тринаест и заиста је непознат у ширим макетарским народним масама (мислим на иностранство). У веома скоро време треба да се појави још једна домаћа макета у 1/72 коју сам имао прилике да видим (мастер) па ће бити доступнија. Макета ће бити одлична. А што се тиче стизања да макетариш, само лагано. Ипак је ово хоби. Када будеш могао...
Субо, што се тиче поклопца кабине, решио сам проблем! Ненадано ми се јавио пријатељ, тачније кумче, који је још пре xy година пазарио прву праизведбу ове макете од Неше Миклушева. У том комплету Неша је паковао два поклопца. Један за прототипског и један за серијског ИК-3. Како му је остао неискоришћен поклопац кабине за прототип... ево га код мене. Највероватније ћу радити и овај ИК-3 са отвореном кабином па ће ту бити малко прангијања али пошто сам већ био у ситуацији да ,,видим другу обалу" са осталим резинским макетама, нема фрке. Мада још нисам одустао од израде новог поклопца у сопственој кућној радиности. Још увек мислим да ће ова израда бити ,,песма". Добро сам се пропремио још за првог ИК-3.
И данас сам чистио делове од ,,флеша" тако да сам већ поодмакао. Највише посла ће бити на трупу. Склањање непотребних панела и уводника ваздуха (приметих да сам пре писао ,,усисници", као да је џет у питању :jok) те израда нових стварчица на трупу и у кабини (пошто ће бити отворена). Пробаћу још да израдим и нове шкрге на трупу по рецепту зрењанинског макетара, шефа катедре за експериментално и примењено макетарство Др. Александра Илића (мислим да је Зрењанин главни српски макетарски центар по питању производње макета, нешто као ,,Полиуретанска равница" (наравно, алудирам на ,,Силицијумску долину" :zvizduc)). Ненад, Александар, Алексеј, Никола... прави труст макетарских мозгова! И ми у Суботици смо покушали нешто слично да покренемо :pilot али од силних експеримената нам поцркаше рибе у Палићу :cry... па смо за сада одустали.
Одох да дељем :caooo

Aleksandar

Uf bre, nisam ni znao ko sam i gde živim!  :hahaha
Mi smo zauvek odustali od toga a Neša se odselio u New Now.
Zrenjanin iz dead.   :caooo
MARCHING UP AND DOWN THE SQUARE NOT GOOD ENOUGH FOR YOU, EH???!!!

Dada

Veoma lepo! Ne stizem u poslednje vreme da citam forum, pa samo onako prelecem...
Svidja mi se sto si odabrao prototip, traman da se zaokruzi citava serija, a pogotovo ce lepo izgledati uz onog kamuflaznog...
U skorije vreme ocekujte i mene u ovoj kampanji!!! :D
Cekamo napredak.

Miroslav Š.

Тата медо ај и ти у коло! Макете веома лепо склапаш, бићеш одлично појачање! Колико сам приметио и тема коју радимо је иста или веома слична :cheers
Александре, знам да је непристојно овако да вас ,,прозивам" ал што је чињеница-чињеница је. Малко сам слободнији ових дана па имам времена да ,,полемишем". Искрено, волим овако да пресечем тему на којој радим чисто ради релаксације са добрим људима :super Леп нам је хоби, захваљујући интернету смо често у контакту... било би лепо када би смо се окупљали бар једном у три месеца за неким округлим столом. За тим столом би било икс места и свеко место би било скроз опремљено са свим макетарским потрепштинама а што значи од пинцете преко брусилице до ербраша. О бојама и лаковима да и не причам. Поред се распали роштиљ или неко друго нискокалорично јело и ... ово је баш Спилберговски SF! Мада постоји у свету. Код Чеха. И Словака. А ми немамо ни IPMS Србија ::) Гледаћу да отворим ту тему на другом месту.
Све што сам написао није последица испарења од лепка или лака као ни од прашине полиуретанске смоле... чисто ми дошло. Молим да не замерите.
Велики поздрав из Суботице :super

Kerber

Lako cemo za rostiljanje... :cheers
Ma, koga zavaravam...?!?
Kako su mi se podelile karte, "ni za di sam - nisam"....Al' ideja je lepa i greje dusu.

Nego, ovo sa Ikusom pratim sa posebnim interesovanjem, posto ja svoj avion jos nisam zavrsio....Zastao sam kod spinera i poklopca kabine.
Nadam se da cu ga za jedno mesec dana "dovesti  u vinkl".
Pozz !