USS "Constitution"

Previous topic - Next topic

crni gusar

Ovako,posto vidim da mnoge zanima fregata Constitution evo par slika moje makete. Prvo nesto kratko o samom brodu- USS"Constitution" je bio prvi jedrenjak koji je svojim dimenzijama,konstrukcijom i jedriljem otvorio epohu gradnje fregata.Sagradjen je u Bostonu i porinut 1797godine.Fregate su bili brzi,snazni i dobro naoruzani jedrenjaci.Prva i osnovna uloga Constitution-a bila je borba protiv gusarskih brodova.Fregata "Constitution" je ucestvovala u mnogim okrsajima na moru potukavsi kao prvu englesku fregatu"Querriere".U decembru 1812 izvojevala je drugu pobedu potopivsi englesku fregatu "Java".Vise puta renovirana,"Constitution" prelazi na obale Afrike za obezbedjivanjeamericke trgovacke flote od gusara i u toj sluzbi ostaje do 1881.Danas se cuva u Bostonu kao brod muzej i najstariji je ratni brod na svetu koji jos uvek plovi.

A sad o maketi- maketa je duzine 140 cm,visine 104 cm i sirine 56 cm.Radjena je po Mantuinom nacrtu,uz mnostvo slika i podataka iz knjiga i sa samog njegovog sajta.Ovo je originalna sema farbanja po slikama samog broda koji se nalazi u Bostonu. za izradu mi je bilo potrebno oko 6 meseci. Uzivajte u slikama...

aca

Posto nisam neki poznavalac ovog vida maketarstva dali je maketa drvena ili plasticna.

crni gusar

Drvena maketa je u pitanju,naravno,samo je jako dobro uradjena i osmirglana druga oplata,i koriscena je kvalitetna i postojana farba!

aca

Sve mi se vise i vise svidjaju ovi camci SVAKA CAST DOMACINE. :super :cheers :bravo :god

Trutek

Ako je netko na ovome forumu bolestan onda si to ti...naravno u pozitivnom smislu...  :god :god :god

milten

Maketa je ODLICNa!!!  :super
Imam HMS Victory, nikako da pocnem da ga radim... mozda me ovo inspirise.
Zar nije HMS Victory najstariji ploveci jedrenjak ?? Znam da je u odlicnom stanju.
MK "Narednik Mihajlo Petrovic" Nish
http://nmpnis.wordpress.com/

crni gusar

koliko sam ja upoznat,Uss Constitution vazi za najstariji ploveci jedrenjak,a moguce da je to zbog toga sto sluzi kao brod-muzej u Bostonu i koji je otvoren za turiste...