Revell 1/72 Merkava Mk III

Previous topic - Next topic

Sandman

Posle mnogo vremena konachno sam zavrshio ovaj tenkic... od zadnjeg posta u projektima u radu ofarbao sam taktichke trake na toposkoj cevi jer mi nekako deluje uverljivije da ih ofarbam nego da lepim date dekale, polepio dekale, odradio sam wash slikarskim uljanim bojama, i na kraju odradio weathering MIG pigmentima...

Probao sam da popravim onaj detalj sa ukrivo zalepljenim mitraljezom na topovskoj cevi (treba da bude u osi sa topovskom cevi), medjutim uvideo sam da bih samo polomio i mitraljez i nosach, a pritom bih i ogulio ceo taj ofarbani deo, tako da sam batalio tu akciju i ostavio ovako kako jeste - nije autentichno, no nije bitno mnogo... ja sam uzivao u radu na ovoj maketi... :P

Da ne davim dalje sa prichom, evo slika zavrshene makete ;)

evo i malo slika sa pojedinim detaljima

tu je naravno i poziranje sa mojim "referentnim objektom"... :D

a za takmichenja i izlozbe Merkava ce biti postavljena na postolje korishceno za Bofors....

toliko o ovoj maketi, pitajte slobodno shta vas zanima, rado cu odgovoriti....

ko bude dolazio na takmichenje u Nishu, imace prilike da vidi ovu maketu uzivo....

pozz,
Srdjan

razoxx

odlican je odlican  :super :super :super

a dobro je i postolje  ::) ::)

pozdrav i od Petra

kljajajunior

Ih bre upropasti mi dozivljaj sa fleshkom...tako je delovala mocno maketa,..mnogo volim tenkove ali ne znam da ih radim,slabo i poznajem tematiku(osim istorijskih podataka i koriscenja u ratovima)
Sto se boje tice,lepse izgleda na podlozi za bofors(sema farbanja i maketa deluju realnije i "zivopisnije",nego na onoj svetlo plavoj podlozi)-zbog kompleksnosti ljudskog oka da razlikuje nijanse boja-ma najbolje je videti je uzivo

PELE

Au, mnogo mocno izgleda, pogotovo na ovoj zadnjoj slici!  :o

Zanima me kako si radio ove krpe, tacnije, kako si ih farbao? Da li si ih ostavio na maketi, naneo boju, pa tek onda farbao krpe ili si njih posebno pa ih kasnije zalepio na maketu? Da li si ih farbao cetkicom ili AB-om?

Planiram da napravim ciradu na F-86ici, pa te zbog toga pitam.

Pozz

Goran A.

Auuu, leeeeepo! Bice da si nadmasio sam sebe, ovo je jedna od tvojih boljih maketa. Gledano zanatski i u odnosu na velicinu utisak je odlican.

Sandman

ovu narandzastu krpu sam zalepio drvofixom pre prajmerovanja - vidi se na slikama u projektima u radu...

nakon nanoshenja prajmera i boje kamuflaze, usledilo je lakiranje future-om, postavljanje dekala i naknadno zashtitno lakiranje... tada sam chetkicom ofarbao krpu u neku meshavinu zute, crvene i fluo-crvene... deo na desnom boku korpe na kupoli je prekrio vec nalepljeni dekal.... zatim je usledio wash i matiranje....  drajbrash sam uradio sa bojom peska, a posle pigmentima doradio malo... to shto se vidi razlichitost u nijansama na krpi je posledica washa, drajbrasha i pigmenata...

mislim da je krpe najbolje ovako raditi na maketama, jer prajmer i kamuflaza im daju onu dubinu i efekat senke, dok kasnije farbanje krpe ide maltene polusuvom chetkicom - slichno drajbrash tehnici... tako da se dobije texturirano "platno"....

ako ih farbash pre farbanja makete, mozda cesh kasnije imati problema da ih lepo nalepish na maketu, jer, platno se najcheshce pravi od papirne maramice, koju oblikujesh sa drvofixom razredjenim sa malo vode... sam drvofix na kraju i zalepi "platno" tamo gde treba da stoji... ali istovremeno i impregnira papirnu maramicu, tako da bi njeno kasnije lepljenje za maketu ishlo teze...

Sandman

Quote from: AG02 on 28-10-2009, 23:39:49
Auuu, leeeeepo! Bice da si nadmasio sam sebe, ovo je jedna od tvojih boljih maketa. Gledano zanatski i u odnosu na velicinu utisak je odlican.

hvala Gorane :)

ja lichno jesam zadovoljan samim farbanjem jer sam primenio tehniku koju sam usvojio vremenom - prskanje boje po sredini panela, dok je ispod tamnija boja ili prajmer, tako da se dolazi do efekta senke/isticanja linija panela...

jedino shto mi malo bode ochi, a tek sad vidim na fotkama, je kruzni tamniji deo na sredini krova kupole - to je mesto na kome sam jednim prstom drzao maketu dok sam farbao detalje i radio weathering, pa se matt lak malko skinuo, i ostala je tamnija boja :( no dobro.. nije toliko strashno.. :)

probao sam da docharam detalj stakala na periskopima, koji su maltene na svim fotografijama ljubichaste boje.. pa me zanima vashe mishljenje - da li ovo deluje realnije nego da sam samo zafarbao u crno?  :-\

sezan

Mocno izgleda!Bas si se potrudio ,vidi se!Bravo!
"Smart you must be... Try not. Do or Do not... There is no try"-YODA

Kerber

Tenk u obliku formule 1 za "24 casa Sinaja"... ;)
Stvarno je prelep tenak, lepsi jos nisu izmislili, a jos i ubitacan... :D
Reko' ti ja da je opasno ispala maketa, jos kod Ace...stvarno mi se svideo. Umereno si mu ga dao po svim "tehnikama", nema nicega previse i ima dozu zivota u sebi.
Kandidat br .1 za sva takmicenja, a pogotovu ono na Netu - obavezno salji fotke tamo.
Kako mi se cini, Revell je sa ovom maketom tenka u '72 nadmasio sebe.
A i ti si brate; ovo ti je , po meni, isto jedan od najboljih radova do sada.

airbamby

Po meni do sada tvoje naj bolje uradjeno vozilo.
Sve je na svom mestu.
Farbanje i weathering su vrhunski, platno odlicno.
Sto se stakla na periskopu tice mislim da je bolje bilo da si ga ofarbao u tu ljubicasu celo ili u crnu (ova bela tufnica mi je malo cudna)

http://www.oluj.org/ - Maketarski klub Oluj

Otto Skorzeny

Bogme, Sandmane, stvarno si nadmašio samog sebe! Fantastično odrađeno!
Što kaže Kerber, ovo će stvarno biti kandidat br. 1 na svim predsotjećim takmičenjima!

Quote from: Kerber on 29-10-2009, 04:04:16
Kako mi se cini, Revell je sa ovom maketom tenka u '72 nadmasio sebe.

Mislim da nema boljeg okolopa u '72 od Revella.  ;)

mutayu

Jako dobro uradjena maketa i za oko jako lepa! Kojom bojom si docarao ovu izraelsku miskaki nijansu? Ja sam pre dve-tri godine pokusao da napravim ovu maketu ali nisam uspeo ni da je sklopim, pogubio sam pola onih tockica... :P Jesi li razmisljao dajoj dodas zicane stap antene?

Sandman

Quote from: airbamby on 29-10-2009, 09:48:50
Sto se stakla na periskopu tice mislim da je bolje bilo da si ga ofarbao u tu ljubicasu celo ili u crnu (ova bela tufnica mi je malo cudna)

hvala Bamby :)

ako mislish na onaj veliki periskop na vrhu poklopca na kupoli, nije u pitanju bela tufnica nego odsjaj od svetla - ove periskope sam radio na sledeci nachin - prvo chrome silver, pa preko njega skoro transparentni sloj gloss ljubichaste pomeshane sa gloss lakom, tako da je to shto se vidi kao bela tufna zapravo odsjaj svetla. :)

Quote from: mutayu on 29-10-2009, 10:04:06
Kojom bojom si docarao ovu izraelsku miskaki nijansu?

koristio sam enamel MM2 (autentik serija) Israeli Armor Sand, s tim shto sam je nijansirao uz pomoc prajmer podloge (crni Cosmos sprej) - prskao sam kamuflazu samo po sredini panela pa posle blagi oversprej na linije panela...

Ja sam pre dve-tri godine pokusao da napravim ovu maketu ali nisam uspeo ni da je sklopim, pogubio sam pola onih tockica... :P

hoce to sa tenkicima u 72ci... :D

Jesi li razmisljao dajoj dodas zicane stap antene?

jesam, ali poshto planiram da nosim maketu po takmichenjima/izlozbama, ne bih da se to lomi/kida... a i nekako mi manje mesta zauzma ovako :)

flanker

Fenomenalno urađena maketa, svaka čast.

Pošto i sam treba da je finalizujem prilično si me zeznuo jer si postavio visoke standarde...barem ću da pokušam...  :bravo
U početku će biti teško, ali će zato kasnije biti još teže.

GBU-10

veoma dobro si ga uradio,inace mi je Markava posle Abramsa najzanimljiviji tenk,
u sustini Izraelci imaju sve najbolje od naoruzanja od kojih je svakako i ovaj tenk
koji je njihov proizvod. :super