SB2C-4 Helldiver Academy 1/72

Previous topic - Next topic

Dada

Dobro jutro bando :)
Kao sto vec znate, ceka vas jedna poduza i dosadna recenzija  :pilot :lol
Kao sto je vec naskrabano Helldiver je u pitanju. Nova maketa, Akademac, ali o tome malo kasnije...
Malo istorije:
Curtiss SB2C Helldiver je napravljen kao zamena za tada vec zastareli Douglas SBD Dauntless. Posade su mu davale razna imena, ali dva najpoznatija Big tailed beast (velikorepa zver :) ) i Son of a Bitch 2nd Class (ovo necu da prevodim).

Sam avion je bio prava mrcina u odnosu na sve do tada vidjeno na nosacima aviona. Tender koji je raspisan, zahtevao je da avion nosi bombi u unutrasnjosti da veliki teret ne bi ometao opstrujavanje. Drugi zahtev je bio da se moze koristiti kao jurisnik i obrusavajuci bombarder.
Razvoj Helldivera je poceo daleke 1939. godine, a prvi prototip je poleteo 18.decembra 1940.godine.

Na slici je prototip XB2C-1 (slika preuzeta sa Wikipedijine stranice o Helldiveru)
Od serijske masine se razlikuje po:
- manjem vertikalcu, zbog koga je bio dosta nestabilan.
- trokrakoj Curtiss Electric elisi koja se stalno kvarila
- prekomplikovanoj kontroli "diving flaps"- vazdushnih kocnica
- losoj cvrstoci zmaja
- slaboj vezi izmedju motora R-2600 i trupa.
Prvi proto je pljusnuo februara '41. Pa je Kertis nacinio vecinu izmena koje se mogu vidjati na serijskim primercima. Drugi prototip je izgubljen u decembru 1941. kada su u "vadjenju" iz obrusavanja otpali jedno krilo i rep.
Nakon svih problema u razvoju, SB2C ulazi u operativnu upotrebu 11.11.1943.godine u napadu na japansku pomorsku bazu Rabaul (poznat kao Rabaul Raid)
Posade nisu bile ni malo zadovoljne prikazanim zbog veoma komplikovanog rukovanja masinom. Sitnice sredjivane usput i nastale su verzije C-2,3,4. Ubrzo je postao miljenik mornarickih pilota zbog jacine udara koji je mogao da nanese meti.
Teh. podaci:
- dvosed, pilot i osmatrac-strelac, smesten u zadnjem delu trupa
- duzina 11.2m
- raspon krila 15.2m
- visina 4.5m
- masa praznog aviona 4588kg
- pogonska grupa 1× Wright R-2600 Cyclone, 1,900 KS (1,400 kW)
Naoruzanje:
    * 2 × 20 mm topovi u krilima
    * 2 × 0.30 in (7.62 mm) M1919 Browning mitraljez u zadnjoj kabini
    * bomboluk: 2,000 lb (900 kg) bombi ili 1 × Mark 13-2 torpedo
    * podvesne tacke na krilima: 500 lb (225 kg) na svakom krilu po jedna
    * mogucnost nosenja 8 raketa HVAR na 8 potkrilnih nosaca na kasnijim verzijama.

M a k e t a:
Recenziju omogucio moj dzep i zahvaljujem mu se ovom prilikom :)
Cena 1.400 din
M-Hobby shop
Slobodno mogu reci da je ovo pored sturmoika najbolja maketa Academy-ja u poslednje vreme.
Sve je strpano u dosta veliku kutiju, veca od ICM cetrdesetosmice :)

Delovi dati na dva rama izliveni u sivoj plastici, plus jedan sa prozirnim delovima.

Plastikaje veoma tvrda sto olaksava uklapanje jer nema savijanja, izvijanja, krivljenja i svih ostalih gluposti.
Malo detalja:

Maketa bi trebalo da se uklopi bez trunke gita, samo tecni lepak i zurka, najveci delovi prikaceni uz pomoc malo trake:

Dekali:

Jeste da su stampani u Koreji, ali je kvalitet stampe super, licno nemam problema sa debljninom academy dekala jer koristim svakakvu hemiju i vodenu smirglu nakon lakiranja :)
Verzije farbanja:

Shema stensila:

Najveca zamerka je sastavnica. Poceli su da kopiraju Dragonove sastavnice sa 3d modelima...

Druga zamerka je sto nije dato nista od podvesnog naoruzanja, sem dve bombe koje idu u trup. No to je samo sitnica i ne umanjuje fenomenalan kvalitet ove makete.
Najiskrenije je preporucujem svim ljubiteljima mornaricke avijacije.
Kao bibliju za sklapanje ove makete,preporucujem knjigu Curtiss SB2C Helldiver, autor Peter C. Smith, izdavac Crowood.
P.S. Izvinjavam se na lose kadriranim fotkama, malo me aparat zez sa fokusom, pa su uglovi cudni.
POz,
Dada

deda

I Helldiver i IL 2 su umanjeni AM. Zato i jesu tako dobri :)

kljajajunior

Dobar je avion bio mada se meni svida vise SBD Dauntless...inace leteti tim avionima nasuprot zero-u je bila prava hrabrost...svaka cast za recenziju.Samo nas navlacis da je kupimo.Pa zar nisu te vazdusne kocnice dovele do unistavanja japanskih brodova?(po mom misljenju je to bio najbolji izum na odrusavajucim bombarderima)

Dada

Kljajo, ne treba previse verovati onim dogfights dokumentarcima sa History-ja i slicnim emisijama... Padali su i ovi avioni, kao i svi drugi... Mada mrcina je to, imam dosta fotki gde na palubi gledaju ostecenja pa iz zezancije guraju glavu kroz rupe po repovima, krilima, trupu itd...