North American Harvard IIB (T-6G Texan) SFRJ RViPVO No 0952

Previous topic - Next topic

lord sir giga

Rile ovo nije super makro gde je radjeno sa Hu 47 nego Auto 640x480, a da sam radio sa super makroom slika bi bila mutna do bola.
Videcu da danas uradim drugu ruku, i da sastavim i zalepim motorni deo sa trupom.

Sandman

Kad koristish Super Macro opciju na tvom Canonu A480 ne smesh da slikash iz daljine!

Sve je lepo objashnjeno na str.62 uputstva koje si dobio uz sam aparat!
(ako nisi dobio knjizicu, sigurno si dobio PDF fajl na nekom od dobijenih CD-ova)

Evo ti par primera korishcenja Macro moda na Canonu A95 koji sam ranije koristio (taj model nema SuperMacro)

A evo i par primera SuperMacro moda na Canonu SX10IS koji sada koristim - jeste da je mnogo napredniji aparat, ali ove slike prikazuju mogucnosti slikanja objekata koji su jako blizu objektiva - SuperMacro ovde fokusira sa bukvalno 0mm! "Crvic" na poslednje dve slike je neki "parazit" na staklu Tripkovog akvarijuma i velichine je svega 10-ak milimetara!

Iz svega prilozenog mislim da kapirash poentu - kad koristish Macro/SuperMacro opciju, slikash sa maksimalno 5-10cm udaljenosti od objekta koji slikash, potrudi se da dobro osvetlish scenu, fiksiraj ruku ili koristi stalak, i videcesh da ce biti bolje slike - takodje, preporuchujem da ISO vrednost podesish na 80 jer ti je pri toj vrednosti najmanji shum na slikama, kao i da blic izbegavash u radu, osim ako bash morash! Digitalni zoom NE koristi jer je to samo softversko "priblizavanje" objekta, i kad prebacish slike na rachunar jako je vidljiva pikselizacija na njima! Takodje, podesi velichinu slika na max vrednost jer imash 1GB karticu koja ti omogucava da slikash velike slike - shto je veca slika to cesh lakshe da "cropujesh" tj. "isechesh" zeljeni deo slike, a da se pritom ne izgubi na kvalitetu zbog male rezolucije!

Ovo su ti neke smernice iz mog iskustva u radu sa digitalnim fotoaparatima, a na tebi je da dobro prouchish uputstvo za aparat, da napunish baterije, i zapucash u praktichno testiranje Canoncheta - fotografishi razne scene, uslove, osvetljenja, ali pritom obracaj paznju shta se deshava kad neshto promenish od opcija,i shodno tome pronadji koja ti opcija radi posao u kojim uslovima....

lord sir giga

Ne razumem zasto boja ni posle drugog sloja ne ulazi u panele.
Poslusao sam savet i evo slika.
Sta je najbolje da se koristi kao lak za maketu Mat ili Glos.
Mada slike govore drugacije, ali samo da pitam.

lord sir giga

Topik kao i rad odlozeni na neodredjeno vreme, zbog povrede.
Ako budem uspeo ipak nesto da odradim( usta cisto sumljam ), bicete obavesteni.
Pozzzz

lord sir giga

Topik ponovo aktivan.
Slike su takve kakve su posto nemogu nikako da smirim ruku.
Namesteni tockovi, filteri, ofarbano.

cherny

Eksperimentiši malo sa aparatom, povećaj ISO, pojačaj osvetljenje, pošto ovakve fotografije ne znače ništa. I prekontroliši šta si napisao pre nego što klikneš "Submit", pošto u 19 reči imaš 5 pravopisnih i slovnih grešaka.

Sneni

Ma da, fali svjetlosti pa je ekspozicija preduga, što onemogućava pravljenje oštrih slika iz ruke (za šta treba ekspozicija max. 1/50, bar je tako na mom fotoaparatu)... ako već ne možeš fotografisati na dnevnom svjetlu, bolje da koristiš blic, samo mu malo smanji snagu ako ima ta opcija na fotoaparatu i izbjegavaj sjajne pozadine. Inače koliko mogu da vidim, djeluje mi ok za sad :)
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

lord sir giga

Pomagajte inace prelazim da radim oklop, pa jednostavnije je.
Problem mi stvara kanopy, odnosno farbanje istog.
Kako god krenem da farbam, napravim gresku na ramu i onda cisti sve.
Jednom sam i zavrsio sve, al kad pogledah nasta lici ocistih sve.
Ili da jednstavno ostavim ram ne farban i da zavrsavam.
Odnosno da maskiram izolir trakom, ili molerskom trakom.

ubermagog

kad ofarbaš uzmeš čačkalicu, malo je zatupiš, i skineš (ogrebeš) sav višak farbe sa stakla...

Suhoj

Odes u m-hobby
Kupis tamiya traku
Izdvojis pola sata zivota da iseces na nekoj podlozi sitne trakice od te tamija trake
Zalepis pazljivo na kanopi (na delove koje ne zelis da budu ofarbani)....
Proveris jesi sve lepo namestio, uzmes airbrush i obojis
Sacekas da se osusi
Skines trake
I eto cuda

Sneni

Kupiš jednu tanku četkicu veličine 000, zamočiš vrh u farbu, nemoj da bude previše farbe na njoj. Onda lagano prelaziš duž ramova canopyja. Ako je sloj boje pretanak, nemoj se odmah vraćati na to nego pričekaj da se osuši, pa udri drugi sloj. Rezultat neće biti savršen ali ćeš lako to popraviti ovako kako Airsuba reče, oštra čačkalica i par minuta strpljenja :)
To Know, To Will, To Dare and To Keep Silent
http://www.facebook.com/MaketarskiKlubKastelBanjaluka

lord sir giga

Dade mi Aca ovaj link
http://www.youtube.com/watch?v=BqZZlqViPKo&feature=related
Hvala svima na pomoci, ali jedino me ovo spasava.
Probao sam da lepim Izolir traku, ali nema mira u rukama.
javljam se sa slikama u Petak, valjda ce odradim nesto.

mutayu

Ovaj filmcic ti govori sve, probaj tako da uradis pa vidi kako ce da ispadne.
Takodje, u protekla trri dana si vise puta spomenuo da ti se tresu ruke. Jesi li siguran da nemas neki zdravstveni problem? Probaj da smanjis unos kafe, crnog caja i koka kole nekoliko sati pre maketarenja.

PELE

Odlican je ovaj klip sa YT-a, ali nece ti pomoci ako ne vezbas (bukvalno).

Ja sam maskirao jedan te isti canopy vise puta dok se nisam uvezbao. Maskiras jednom, skines, pa opet ispocetka.

Meni je pomoglo...

Koliko vidim, na Texan-u su ramovi kockasti, tako da nemas problema. Maskiranje ume da potraje, ako ti se ne radi, ostavis sa strane neko vreme pa nastavis.

Pozz

lord sir giga

Evo mali radovi oko kabine i staklica na krilima (otpalo)

Valjda ce biti suho u petak pa da pocnemo da cackalisemo farbu.
I pitanje u vezi dekala da li ke bolje sastavljati ih na avionu ili na dekal papiru, posto su iz dva dela dekali.