La-5FN 1/48 Zvezda

Previous topic - Next topic

relja

Imam par "projekata" koji su stigli do pripreme za farbanje, ali zbog pravih prioriteta nemam baš vremena za hobi.
Ovo La-5FN u 1/48 (Zvezda) je nešto drugo, ovo radim za poklon, da zameni jednog "razduženog" Jak-3 od pre nekih 14-15 godina (ala vreme leti). Trebalo bi da bude završena u toku praznika.

Današji napredak:

Insrument tabla: crna tempera naneta čačkalicom imitira instrumente

Proba "pasovanja" "motorske grupe"

Ovde će da radi mat lak. Prava ruska faca, zar ne?

Maketa mi za sada deluje OK. Ima puno delova. Moguće je napraviti maketu sa skinutim poklopcem motora, da se vide motor, top i mitraljezi, poklopac kabine može da se sastavi i u otvorenom i u zatvorenom položaju, i naravno stajni trap može da se postavi u oba pložaja. "Zmaj" aviona je prilično detaljan. Ponuđene su tri šeme farbanja i označavanja.
Bilo mi je zadovoljstvo da sklapam motor (iako se na kraju neće videti), svako crevo je dato odvojeno, ali se svaki deo savršeno uklopio. Malo me zeza spoj donjeg i gornjeg dela krila, oko prostora za stajni trap, možda sam i ja nešto zeznuo.

Danas sam čitao recenzije ove makete po internetu. Ljudi su uglavnom zadovoljni, ali mi se najviše dopao komentar da je ova maketa "over engineered" :) .
Stvar je u tome što se posebno sklapa zmaj aviona iz dvocifrenog broja delova, motor takođe, pored palice, i ručica za gas je poseban deo, točkovi za pomerane zakrilca (valjda ?) su dva posebna dela, imamo top i dva mitraljeza sa kutijama za municiju, ti je i nišanska sprava, a pretkrilca, zakrilca, kormila pravca i dubine mogu da se postave u bilo koji položaj, poklopac kabine takođe.... a postupak sklapanja trupa "oko" "sklopa" rešetke zmaja zapravo olakšava naknadne korekcije gitovanjem (ako se čovek zezne, ka ona primer ja).

Moj utisak je da je ovu maketu projektovao neki inženjer mašinstva, zaljubljenik u maketarstvo i u ovaj avion. To i objašnjava i podelu na elementarne sklopve sa ovolikim brojem delova, lakoću sklapanja... a i par grešaka u sastavnici (pogrešan ram za određeni deo), čovek je bio malo rasejan :)
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

oddball

Pazario sam i ja ovu maketuu "našoj" radnji sa sve Edvardovim ecerajem. Ti si sa ovim projektom došao kao kec na jedan'es'! Moja jedina zamerka je instrument tabla koja je mogla biti detaljnija.
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

relja

Pažljivo sa motorom i postavljanjem u "nosač" :)
Nije mi bilo baš jasno da li "izduvne cevi" (braon na mojim slikama) treba provući kroz one otvore na trupu (na fotografijama recenzija po netu nisam video da je neko to radio).
Ako se ne radi varijanta sa skinutim poklopcem motora, dovoljno je detaljisati samo deo uz propeler, one cevi i creva se i ovako ne vide (ako se ne provlače kroz taj otvor, a opet bi bile  pokrivene jednim drugim delom).

Nisam detaljisao tablu jer imam fobiju od njih :) udario sam samo crne tufne i zdravo. I ovako sam bez potrebe potrošio vreme na motor i rešetku trupa, a zadao sam sebi malo nerealan rok...

Sinoć sam imalo mali peh pa je morao da radi super lepak, ako signem večeras prećiću ga celog sivom pa ćemo da vidmo šta dalje...
"Nema te sportske aktivnosti niti seksualnog uzdbudjenja koje može tako da ubrza rad srca i podigne pritisak kao saznanje da je jedan deo makete u radu - nestao"

relja

Mali napredak, dva sloja akrilne sive kao osnova, a potom sa gornje strane jedan sloj Humbrolove 87 uljane, kao svetlije boje u kamuflaži.
Kamuflaža će biti od boja koje imam na "lageru". Samo tamno siva za gornje površine će da odgovara sastavnici, Humbrol 145, ostalo će da ide približno. Pošto je ovo prva kamuflaža ikada koju radim airbrushom, biću zadovoljan ako ispadne čisto i pedantno.

Fabula na slikama je sušenje pomenute "87"

oddball

Te izduvne cevi bi u svakom slucaju trebale ici ka oplati trupa, bilo bi malo glupo da pilot pogine i pre poletanja gusenjem od izduvnih gasova. Trebale bi proci kroz taj verikalni otvor iza kapotaza.
Prajmer deluje da je vrlo dobro legao. Sto se prljanja aviona tice uvek mozes naknadno to da uradis, cak i posle nekoliko godina ako budes zeleo.
"It's time to kick ass and chew bubble gum! And i'm all out of gum!"
- Duke Nukem

Ich been klugscheisser!

ubermagog

Izduvne cevi moraju da budu u liniji tj. jedna direktno ispod druge, i naravno van trupa aviona - preko tog 'lima' koji se farba metalnom bojom, trebalo je da prođu kroz taj prorez na polutkama!
Preko njih dolazi klapna koja ti je poseban deo...

ko što napisa oddball, ovaj tvoj pilot neće daleko da stigne bez gas-maske!

relja

Ok, ipak pričamo o - maketi :) , zato i stavljam "....." kada navodim delove. "Tovariš pilot" će biti harašo :)

Ta klapna je već na svom mestu. "Izduvne cevi" bi zaista trebalo da se provuku između dve pločice, jedna se lepi sa unitrašnje i ima urezane "kanale" za izduvne gasove, a druga (klapna) se lepi sa spoljne strane. Pločice imaju oborene ivice kod površina za lepljenje pa je ugao pod kojim stoje u odnosu na trup već određen, a samim tim i zazor kroz koji bi se provukle cevi.

Uz malo brušenja tih pločica mogle bi da se provuku i "cevi" ali sa ovom maketom nemam te ambicije.

U ovoj "konfiguraciji" su mi smetale, već sam imao peh sa lepljenjem "oplate" oko "motora". Na kraju skinuo, jer ako se ne provuku (a ja nisam uspeo, moraju te pločice da se bruse), ni ne vide se.
Gledao sam i po net-u slike urađenih maketa La-5fn, ovaj detalj mnogi kriju ko zmija noge :)

Odball, pet puta proveri na "na suvo" pre lepljnja, i redosled i uklapanje. Ako ti se "zmaj" 100% ne uklopi u trup, posle mogu da te zezaju poklopci motora.
U sastavnici su pomešali delove za detalje levog i desnog prostora stajnog trapa.

relja

Sve je išlo po planu...

a onda me je neprijatno iznenadio efekat nekog prastarog Humbrolovog gloss laka, tako da je trenutno stanje - ovo:

Sad opet treba da ide osnova, pa svetla, pa maske, pa tamna...Samo opušteno, sve će biti u redu .... :)

dusko

Steta za toliki trud samo pazi da se posle toliko slojeva ne zapuse linije panela.

relja

Ma sve je ok, ništa nije stradalo. To su bili tanki slojevi naneti airbrushom, sve se lako skinulo alkoholom.
Taj lak leti u đubre, nabavio sam Pronto, pa večeras ili sutra nastavljam, videćemo...

relja

I, nadam se da ću ga završiti... posle više od godinu dana :) Vidim, i Photobucket je digao ruke od njega...

Šta je bilo sa maketom - prastari gloss Humbrol lak je uništio prvu farbu, potom je palo skidanje, pa gitovanje i ravnjanje (ali bukvalno) krila na mestima na kojima se površina iskivila, pa malo rivetiranja (skalpelom), pa paneli, onda problemi sa poklopcem kabine, na kraju sam srednji deo morao sam da napravim, pojavila se pukotina, sama od sebe.... kao u onom vicu - dobro je što ne laje, kakva je žurka bila.

Izbor nijajnsi je proizvoljan - u prvom pokušaju je bila kombinacija dve svetlije sive, delovalo mi je nekako bezlično, a pošto je ovo je za poklon, malo sam pustio mašti na volju.
Kamuflaža odozgo "iz ruke", prelaz odozdo uz pomoć maske, bele pruge pomoću Tamija trake. Valjda će biti gotov za praznike.

Trenutno se se suši drugi sloj Pronta. Točkovi nisu zalepljeni, tu su samo zbog sušenja donjih površina.

STIG

Nadam se samo da noge stajnog trapa nisi jos uvek ulepio, jer tockovi idu unutra a ne napolje.

relja

Ne, nisu lepljeni, samo sam ga tako postavio zbog sušenja Pronta sa donje strane.

relja

Pronto se suši preko dekala

matilda

superica izgleda za sada.

kako su ti zvezdini dekali legli,jel si imao problema sa njima???
negde sam nacitao da su krti i da hoce da se raspadaju...  :deadhorse

stevan