USK Aviation 1/72 IK-3 (2157)

Previous topic - Next topic

Sandman

Radilo se na ovoj maketi u zadnjih mesec dana iako nije bilo novih slika

Kako bi ubrzali radove, Cherny, Lanmi, Tripko i ja smo udruzili snage, i u stilu nekadashnje MK radionice odradili dosta toga na nashim IK-3 u zadnjih mesec dana...

Ovo su slike mog primerka u trenutnoj fazi radova:

Kokpit spojen sa polutkama trupa, a na spojeve polutki sam zalepio istanjeni sprue (ram od delova) kako bih smanjio gitovanje spojeva i olakshao shmirglanje spojeva...

Kokpit je ofarban nekom meshavinom koja otprilike lichi na "Rogozarski plavu",

Pod kokpita dobio wash od crnog tusha za rapidografe, a na mesto gde ce doci instrument tabla zalepio sam komadic stirena kao podlogu za lakshe lepljenje instrument table

Donji deo trupa je takodje dobio istanjeni sprue na spoju polutki...

Deo ispred uvodnika za vazduh sam isekao kao shto je to uradio i Dalibor, i napravio novi od komada stirena. Takodje sam iza malih uvodnika vazduha u korenu krila, sa unutrashnje strane, zalepio komade stirena kako se ne bi videla shupljina unutrashnjosti, dok sam ispred kokpita stavio jednu plochu stirena kako se ta shupljina ne bi videla kroz (sada prosecheni) uvodnik vazduha...

Sledi gitovanje ovog dela...

Na krilima je Tripko od stirena uradio ova "ojachanja", tj. spojeve sa trupom, kao i na delu prostora za tochkove na samom trupu (deo gde se krila spajaju sa istim)

Ecovana reshetka hladnjaka zalepljena na svoje mesto, a instrument tabla sklopljena (plastichni deo, preko njega prozirni film sa instrumentima, i na vrhu ecovani deo ofarban u crno)

Sledi shmirglanje spojeva na krilima i trupu i sklapanje krila sa trupom...

Sandman

mali napredak u radovima...

spojevi polutki trupa i krila oshmirglani i ispolirani, a zatim i krila spojena sa trupom, a njihovi spojevi zagitovani i oshmirglani/ispolirani koliko je trebalo...

na donjem delu trupa/krila/hladnjaka dorezane linije panela koje nisu postojale (ne ganjam detaljno sve linije panela, samo one bash vizuelno upadljive)... za urezivanje linija sam koristio Tamiya skrajber, dok sam kruzice slobodnom rukom urezao iglom za shivenje....

na ovom zadnjem panelu sam zakivke zabushio shpenadlom...

na donjem delu trupa od krila ka repu se vide 5 tankih "rebaraca" napravljenih od istanjenog sprua, a predstavljaju rebrastu strukturu koja je postojala na tom delu - prethodno sam koliko-toliko turpijom izravnjao taj deo jer je bio zaobljen, a zatim ce tu doci vishe slojeva Surfejsera da zalije medjuprostor....

"rupe" na repu za postavljanje horizontalaca sam zatvorio pomocu istanjenog sprua i gita, a samim horizontalcima spoj sa repom oblikovao prema oblini repa....

ostaje josh par dana gitoshmirglanja repnog dela, a zatim prelazim na postavljanje horizontalaca, sredjivanje topova i mitraljeza od insulinskih iglica, i nadam se skorijem prajmerovanju....

Sandman

horizontalci zalepljeni...

mitraljeske u nosu i topovska cev na spineru napravljeni od medicinskih igala 0,3 i 0,4mm...

rebrasta struktura na repnom delu zavrshena...

.. i rep sada malo vishe lichi na onaj na pravom avionu

chekaju se elise i novi poklopac kabine....

ubermagog

malo ti pljosnata ispala krila, što ih nisi malo 'nategao' - sa donje strane si mogao da ubaciš malo plastike da se zakrive...

Kerber

Ceeekaj malo...a gde se izgubi treci flaps? ??? ;)

Da, krila su mu malo posla na dole, verovatno lepak povukao.... Moz' da se sredi, malo boli, al' deluje...Nozic, cekic.... ;)
Da vidimo sta ste nam pripremili sa elisama i spinerom, kao i poklopcem za kabinu.

Sandman

Quote from: Airsuba on 07-03-2010, 18:02:09
malo ti pljosnata ispala krila, što ih nisi malo 'nategao' - sa donje strane si mogao da ubaciš malo plastike da se zakrive...

trebala su zapravo da se josh stanje  :-\ u korenu je desno krilo pre lepljenja bilo bash deblje od dela trupa sa kojim se spaja pa sam doshmirglavao, ali su na kraju zapravo otishla blago na dole (gornja povrshina krila) dok je donja nekako i ok...

kako bi bilo bez onih "plochica" koje ulaze u trup ne smem ni da pomislim...

najveci problem je izgleda shto donji deo trupa iza hladnjaka, onaj koji se spaja sa krilima, ima zaobljeni oblik a trebao bi da bude ravan... suvishe posla za shmirglanje, tako da sam ostavio tako kako jeste, samo malo dorezao linije panela koje nisu ni postojale....

obzirom da je ovo prva short-run maketa sa kojom se susrecem u realnom radu, zadovoljan sam do sada postignutim radovima... bice bolje sledeci put...

Quote from: Kerber on 07-03-2010, 18:06:30
Ceeekaj malo...a gde se izgubi treci flaps? ??? ;)

njega cu da uradim kao zasebnu maketu - komadic stirena obradjen prema merama koje budu prezentovane rezultatima novih istrazivanja... :P  ::)

Da, krila su mu malo posla na dole, verovatno lepak povukao.... Moz' da se sredi, malo boli, al' deluje...Nozic, cekic.... ;)
Da vidimo sta ste nam pripremili sa elisama i spinerom, kao i poklopcem za kabinu.

ma ne pada mi na pamet nikakva vishe seckanja i sredjivanja da odradjujem - to mu je shto mu je.. kad se pojavi neka nova maketa od onih najavljenih videcu pa mozda uradim josh neki IK-3... a ovaj je ovakav i to je to ;)

spiner iskreno ni ne mora da se menja, ja sam samo malo oshmirglao onaj deo shto se spaja sa nosem i to je to - nekih pola milimetra... a elise chekamo da Tripko odlije... master za poklopac kabine je napravljen, Dalibor ga uze da odradi kopije ;)

nadam se da cemo za nedelju-dve da predjemo na prajmerovanje/farbanje - Moshon se blizi, treba spremiti ovu "mini eskadrilu" za put... ;)

ubermagog

Mala napomena - rešetka hladnjaka bi morala da ti bude u ravni sa ivicom, nije uvučena!
Pomeri je obavezno (ako je izvodljivo)

Takođe nije potrebno bušiti male usisnike u korenu krila jer se preko njih nalazila vrlo sitna mesingana mrežica pa je izgledalo kao da je potpuno zatvorena!

Sandman

reshetku na hladnjaku sam isturio koliko je bilo moguce na ivicu, a za ove male usisnike hmmm.. razmislicu kako da ih mozda zatvorim....

trenutno je inache hladnjak vec nalepljen na donji deo trupa, zalepljen je i repni tochak, a spiner sam zabushio za krake elise kako bih na njega namontirao elisu od Revell (ex-Matchbox) He-70 - skoro da je identichna po obliku sa onom na IK-3 - ostaje josh malo gitovanja oko kraka elise i gotov je i taj deo....

polako se priblizavamo fazi izrade poklopaca kabine, i deljanja stajnog trapa... farbanje cemo verovatno uraditi u "foto-finishu" ali procenjujem da cemo stici za Moshon da zavrshimo svoje makete....

Sandman

pao je prajmer - Mr. Surfacer 1000

pre prajmera su zalepljena ecovana vratanca repnog tochka....

preshading odradjen akrilnom Gunze crnom...

voja

Care, dobar je. Samo nastavi.

Dve male zamerke. Cevi mitraljeza nisu virile, bile su samo rupe u limu. Sa leve strane ispod kabine ostavio si onaj glupi AvUsk nogostup za ulazak u avion. Trebao si ga izgitovati i urezati pravougaonik.

Cekam da vidim farbanje.  :cheers

.

Sandman

Quote from: voja on 23-03-2010, 22:58:07
Dve male zamerke. Cevi mitraljeza nisu virile, bile su samo rupe u limu. Sa leve strane ispod kabine ostavio si onaj glupi AvUsk nogostup za ulazak u avion. Trebao si ga izgitovati i urezati pravougaonik.

znam Vojo da nisu virile cevke, ali nisam uspeo bolje da zabushim rupe kako bih ubacio igle unutra - hteo sam da iskoristim igle radi pravog efekta cevi mitraljeza ali su delici ionako bili suvishe sitni za manipulisanje pa sam nekako uspeo da i ovo izvedem a da bude simetrichno na kraju ... a i taj "stepenik" za ulazak u kokpit nije dobar al ko ga shisha....

ionako USK ima greshaka koliko hocesh pa sam reshio da se vishe ne bakcem sitnim detaljima - najverovatnije cu nabaviti onaj AZ model kako bih uradio jedan pristojniji IK-3.. a ovaj neka ide za kampanju i kao eksponat na takmichenju u Moshonu (uz preostala 3 primerka)

(grupno) farbanje (sva 4 primerka) nadam se sledi sad za vikend....dekali su spremni za sve 4 makete (Lanmi, Cherny, Tripko i ja), tako da je ostalo samo da ih ofarbamo i da doradimo sitnice tipa stajni trap i famozni poklopac kabine (nadam se da cemo napraviti poklopce uskoro)....

Sandman

kao shto sam obecao, evo par slika od juche...

Tripko - hrabri maketar - 3 makete odjednom! :D

prva boja koju smo radili je najsvetlija - koristili smo Gunze H71 Midstone - uzivo deluje malo zagasitije nego na ovim slikama!

ovde smo vec preshli na drugu boju - zelenu (Tamiya NATO Green) - koristili smo na krilima papirne maske, mislim da se mogu videti ispod moje ruke...

zbog trece boje (Chocolate Brown) smo totalno "odlepili" pokushavajuci da odredimo koju cemo boju da koristimo (Humbrol ili Lifecolor) pa je Lanmi reshio da isproba koja nijansa ima najslichniji ukus chokoladi! :D

ovde su sva tri primerka pre prskanja braon boje (za koju na kraju ispada da ju je svako odradio na svoj nachin)...

ovo su sitni delovi spremni za lepljenje na samom kraju radova...

jutros sam na par mesta popravio oversprej na bokovima i nakon lakiranja sa Future-om skapirao da je Lifecolor Choclate Brown skroz neravnomerno ispala - na nekim mestima transparentna pa se provide i prethodni slojevi te iste boje, tako da sam na kraju reshio da smuckam tu famoznu chokoladnu braon... poshto smo doshli do zakljuchka da su se jedino Gunze i Tamiya boje pokazale pogodnim za rad, braon sam zamutio od par Gunze boja (Red Brown, Black i Dark Earth) i na kraju dobio ono shto, chini mi se, zaista izgleda onako kako i treba.... napomenuo bih da su boje koje vidite na slikama ipak malo zagasitije i tamnije uzivo, tako da ove slike uzmite sa dozom rezerve, pogotovo shto su slikane nakon lakiranja Future-om pa se cela maketa sija kao imalinom mazana... :D

i za kraj izgled donjeg dela...

slede dekali sutra, zashtitno lakiranje i mozda blagi wash... a u utorak bi trebalo, nadam se, da finalizujemo radove sa lepljenjem sitnih delova i zavrshnim lakiranjem semigloss lakom....

tripko

Evo ja sam svoj ik3 lakirao, sada se susi.
Dobra ti braon moja je malo svetlija.
M.B.K

Sandman

Quote from: tripko on 04-04-2010, 20:29:45
Dobra ti braon moja je malo svetlija.

uzivo je k'o "Milka"...  :D

Sandman

evo i ja zavrshih svoj primerak ove makete, tako da "vesela chetvorka IK-3-ki" putuje za Moshon za par dana ;) :D

da ne duzim sa prichom poshto smo sve vec rekli u prethodnim postovima/topicima, evo slika 2157-ice:

i evo malo slika detalja...