Stug-Monte Cassino

Previous topic - Next topic

Pop

Ovo je prvo predstavljanje mog rada na kutku. Radi se o diorami sa Stug vozilom koje sam uradio pre vise od 15 godina. Maketa je skoro izvadjena iz vitrine, ociscena i fotografisana na terasi. Tacne verzije vozila, marke makete i figura vise se ne secam a ako neke pojedinosti i iskopam iz dubina proslosti dopunicu.Sto se tice same diorame  ona je tokom vremena dopunjavana nekim elementima na samom vozilu kao i pejzazu tako da se moze slobodno i reci, da je njena sama izrada trajala duzi vremenski period,da bi se doslo do konacnog izgleda kakav sada i ima.Inace posvetio sam je svima onima koji su pali kod Monte Kasina tokom Drugog svetskog rata.Nadam se da cu ovim putem uspeti barem malo da vam docaram njen izgled i pojedine interesantne detalje jer nisam bas vest sa fotoaparatom. Nadam se da ce vam se dopasti zamisao i izvodjenje.Svaka kritika je dobrodosla.

Pozdrav,

Pop

LordNelson

Posto jos niko nije dao komentar, ja cu biti prvi. S obzirom da znam koliko je diorame tesko raditi i trud koji treba da se ulozi da bi diorama izgledala pristojno, pohvalicu je jer odaje jedan vrlo pozitivan utisak. Dopada mi se i sam koncept i organizacija. Puno uspeha u daljem radu i ocekujemo jos tvojih prezentacija na forumu.
Pozdrav

Pop

Bartsimpson

Odlican rad...Stug je odlicno ispao... :super
Od cega je most radjen?  :think

Pop

re:bartsimpson

Hvala...Most je od gipsa...Most je donet iz Madjarske...Doneo mi ga je moj drugar inace i sam maketar...Dodatne izmene na njemu radjene su pur penom...Zao mi je sto nemam prvobitne slike mosta jer bi se tako videle razlike izmedju prvobitnog stanja i postojeceg.Rastinje sam sakupljao, tako da kazem gde god sam stigao...dobar deo je sa crnogorskog primorja...Figure,nemacki vojnici koji se nalaze na Stug-u i nasuprot jedan drugom su Italerijeve, razmera 1/35 i predevidjene se bile za motor ali je ta zamisao otpala pa su dobile novu  ulogu na Stug-u...

Veliki pozdrav

Sijamski_Mrmot

Pre svega, pozdrav! :)

Posle toliko godina stajanja, tesko je sad previse komentarisati, i slicno :) Generalno, odlicna ideja, dobra postavka i zanimljiva scena.

Opet kazem,  s obzirom na starost, tesko za komentarisati ali evo par zamerki/saveta/primedbi cisto za sledecu :)

1-Oprema na STUG-u tj sitna oprema nikad ne ide u istu boju kao vozilo, drske su drvene, metalne, itd. npr Auspuh nikako ne moze biti u boji vozila vec mora biti zardjao do nekog stadijuma, nagaravljen na izduvnoj cevi....
2- noge od figura ti malo "vise" u vazduhu pa na takve sitnice obratiti paznju sledeci put, kvare utisak :)
3- unutrasnja strana poklopca kabine je vrlo vrlo retko iste boje kao maskirna, obicno je bela...
4- Malo ostecenja na vozilu od borbi bi doprinelo realnosti
5 - Kutija na zadnjem delu ne treba da bude prazna, ili bi je posada bacila ili zatvorila, na stranu sve to, kvari utisak vizuelno.
6 - Batica koji sedi na shurtzenu bocno je nagnut kao da ce svakog momenta da ispadne sa vozila.
7- o bojama maskirne seme necu diskutovati, ne deluju mi ok ali svasta se farbalo kad se moralo....
8- most i landscape? nemam zamerki, dobro odradjeno, mozda za niajnsu preveliko ovo trulo drvo pored mosta ali ne znam kakvo je bilo kad je pravljena scena  ;D

Zakljucak? Mnogo lepa scena, narocito ako ti je bila prva koju si radio. Ima tu materijala za ihaaaa  :super

Nadam se da te nicim nisam uvredio u komentaru,
Maketarski pozdrav!
Mirko

Pop

Pozdrav Mirko,

Pre svega hvala na komentarima i drago mi je sto ti se svidela.
Ovo nije prva diorama, koju sam uradio, vec prva koju sam prikazao na kutku.Na forumu sam od pre par meseci i rekoh ajde da okacim neki svoj rad...
Potpuno razumem da je vrlo tesko komentarisati a da to bude zaista konstruktivna kritika s obzirom na starost diorame te je svaka utoliko i vise dobrodosla...
Sto se tice ostecenja na vozilu,verovatno je da si primetio ostecenje na bocnom "zastitniku" i veruj mi, dalje nisam smeo mada su mi svakakve ideje padale na pamet...jednostavno sam se tu zaustavio.
Inace sto se tice kutije na zadnjem delu zaista bi bilo bolje kada ne bi bila prazna...da li imas neki predlog...

Jos jednom Veliki Pozdrav  :cheers

vamsi

Diorama je odlicno uradjena. Sto se tice vojnih stvari, nisam nimalo kompetentan, ali bih rekao samo da meni hvali kontrasta na tenku, u smislu shadows & higlights. Ovako mi malo izgleda "flat". Ali sveopsti utisak mi je odlican :)

Pop

Sijamski_Mrmot

Quote from: Pop on 01-09-2010, 15:11:27
Pozdrav Mirko,

Pre svega hvala na komentarima i drago mi je sto ti se svidela.
Potpuno razumem da je vrlo tesko komentarisati a da to bude zaista konstruktivna kritika s obzirom na starost diorame te je svaka utoliko i vise dobrodosla...
Sto se tice ostecenja na vozilu,verovatno je da si primetio ostecenje na bocnom "zastitniku" i veruj mi, dalje nisam smeo mada su mi svakakve ideje padale na pamet...jednostavno sam se tu zaustavio.
Inace sto se tice kutije na zadnjem delu zaista bi bilo bolje kada ne bi bila prazna...da li imas neki predlog...

Jos jednom Veliki Pozdrav  :cheers

Eh sad, u kutiju bi "legla" municija za tenk? ali onda opet, ostavljanje otvorene kutije s municijom nije bezbedno... ja je ne bih ni stavljao iskreno :) sad kad je vec tu, mozda na u nju "naguras" zguzvanu maskirnu mrezu (malo gaze medicinske potopi u rastvor 50/50% voda/belilepakzadrvo u koji kapni malo akrilne zelene boje ili zelene tempere...)

sto se ostecenja tice, uvek je lako preterati ali poenta je vezbati, evo ti link mog STUG italerijevog na kojem sam svojevremeno testirao svasta, ponegde sam preterao poprilicno ali sam zato izvezbao za neke makete koje su sledile...

Kao sto mi svi uvek kazemo, "vezbanje je majka napretka" :)

Pozdrav i ne zameri ako se ne javljam neko vreme, suta putujem na more :)
Mirko

Pop

Pozdrav Mirko,

Hvala na savetu,pokusacu to da uradim...Stug ti je mnogo jak...svaka cast...Zasto ne uradis neku dioramu,mislim da takav "veteran" to zasluzuje...Obavesticu te sta sam uradio po pitanju maskirne mreze.

Srecan put,lep i prijatan odmor ti zelim !!!

Sijamski_Mrmot

Stug mi uopste nije dobra maketa  ;D

Nisam ja "veteran" imam svega 32 god i svega oko 100nak maketa iza sebe ali jednog dana....  :hahaha

Cenis da bih trebao da uradim dioramu neku? vec jesam :) moze neka od sledecih?

http://smg.photobucket.com/albums/v635/TigarI/German%20food%20mhm/

http://smg.photobucket.com/albums/v635/TigarI/Italeri%20Tiger%20I/

http://smg.photobucket.com/albums/v635/TigarI/PzI/

Od novijih nemam online slike... ne kacim nesto u poslednje vreme :) mala beba u stanu pa se nema vremena :)

Mirko

Pop

Pozdrav Mirko,

Pre svega sve pohvale za diorame...Ne bih ulazio u neke dublje analize,tako da samo cestitke i pohvale sa moje strane !!!
Imas "osecaj" za to a to je najbitnija stvar ostalo dolazi kroz rad, rad, rad...a vidim i da na tom polju dobro stojis...Da ne smaram suvise,sto se tice Stuga on je pravi "veteran" i bez obzira sto ga ti kvalifikujes kao bas ne tako dobar rad,smatram da bi,ako bi ga uklopio u neku realnu pricu,dakle ako ga postavis u neki odgovarajuci ambijent pa tu jos dodas ponesto, da li jos neko vozilo,vojnike i tako to-moze izgledati fantasticno u takvoj prici...Veruj mi, da bi tek tada on dobio na svojoj lepoti i izrazajnosti...S obzirom "sta je sve prosao", smatram da takvo mesto zaista i zasluzuje posle svega...

Veliki Pozdrav i samo napred !!!

PS Ispisnici smo sto se tice godina samo za razliku od tebe, ja jos nemam maketarskog naslednika... :cheers

Sijamski_Mrmot

Stug i ceka neku vecu dioramu vec 4 godine od kako je zavrsen :) ali nacekace se bar jos jednu dok ne predjem u svoj stan pa budem imao ponovo stabilan maketarski ćošak :) Ipak, stoji istina da sam pomalo preterao sa nekim oštećenjma na njemu kao i da boja nije baš baš "prava nijansa" :)

o tom potom
Mirko

P.S. Za naslednika, biće i to, samo ti vredno radi na tome  :lol

Pop

Veliki Pozdrav za Mirka,

Evo mene opet posle "male pauze"...Molim te ako si u mogucnosti detaljnije mi opisi nacin, kako da uradim onu mrezicu...Iskren da budem ,jednom sam pokusao,u medjuvremenu, i nije mi bas uspela,negde sam nesto prevideo...

Pozz